Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nincs ok aggodalomra

Nincs ok aggodalomra Kultúra

A rétyi fúvószenekar néhai karnagya, a szép emlékű Kelemen Antal által teremtett hagyománynak megfelelően, az elmúlt hétvégén fúvós hangszerektől visszhangzott Réty és Sepsiszentgyörgy központja. A pattogó indulók hallatára összesereglett nézősereg pedig mindkét helyszínen vastapssal jutalmazta a 26. nemzetközi fúvóstalálkozóra érkezett zenekarok, valamint a házi­gazda rétyiek fellépését.

A rétyi Kováts András Fúvósegyesület meghívására tíz zenekar 650 zenésze érkezett a nagyközségbe, akik közül szombat délután a csíkszentsimoni, galaci, kézdivásárhelyi és tótkomlósi (Magyarország) vendégek a megyeszékhelyen is tiszteletüket tették. És amint azt a tűző nap elől a fák árnyékában meghúzódó közönség ovációja fényesen igazolta, az itt szintén hagyományossá vált megmutatkozás ezúttal is sikeres volt.

Vasárnap délben a kialakult szokásrendnek megfelelően, Réty szívében gyülekeztek a fúvószenekarok. Innen vonultak egyenként a község irigylésre méltó szabadidőközpontjába, ahol Krcsméri János tótkomlósi, valamint Sándor Árpád csíkszentsimoni karnagy vezényletével a Fejérváry- és a Szamos menti indulót játszották el közösen. A résztvevőket és a közönséget Dombora Lehel polgármester, valamint Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke köszöntötte.

A beszédek elhangzása után elsőként a házigazda fúvószenekar lépett színpadra Maksai József karnagy vezetésével, majd Barátos, Csíkszentsimon, Csíkbánfalva, Kézdivásárhely, Uzon, Újtusnád, Sepsibükszád és Tótkomlós fúvósai következtek. Az egyes zenekarok fellépéseit követő néhány perces szüneteket kihasználva meghallgattuk néhány jelenlévőnek a találkozóval és rétyi fúvósmozgalommal kapcsolatos véleményét.

Kobán Ferenc a fúvószenét élete szerves részének tekinti, ezért nem tudja és nem is akarja nélkülözni. Így az sem véletlen, hogy az eddigi 26 találkozóból csak egyet hagyott ki, azt is betegség miatt. Véleménye szerint egy közösséget építeni, fejleszteni és megtartani csak az időközben óhatatlanul felszínre törő véleménykülönbségeken és kialakuló vitákon felülemelkedve lehet, úgy ahogy azt néhai Kelemen Antal karnagy cselekedte.

Dálnoki Lajos, Réty község volt polgármestere és a fúvószenekar 34 éven keresztül cselekvő, jelenleg tiszteletbeli tagja, úgy látja, a zenekar most is jó úton halad, és nincs ok aggodalomra, hiszen az utánpótlás továbbra is biztosított. „A rétyi embernek a fúvósmozgalomhoz való hozzáállását édesapám és jómagam példája jól szemlélteti, ő ugyanis 1935-ben alapító, én viszont 1979-ben újraalapító tagja voltam a Kelemen Antal által felélesztett zenekarnak, és a gyerekeim is zenélnek benne – tette hozzá.

Veress István zenetanár ötödikes korában kapcsolódott bele a közös zenélésbe, és nem rejtette véka alá, hogy sok társához hasonlóan zenei pályafutását ő is Kelemen tanár úrnak, valamint a rétyi fúvósmozgalomnak köszönheti. Éppen ezért, bár jelenleg Sepsibükszádon tanít és vezet egy gyerek fúvószenekart, régi együtteséhez sem maradt hűtlen

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük