Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nevelik a múzeumbarátokat

Nevelik a múzeumbarátokat Kultúra

Dimény Erika tizennyolc éve dolgozik a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeumban. A szakemberrel a kulturális intézményben zajló múzeumpedagógiai tevékenységekről beszélgettünk.

2000-ben került a céhes városbeli múzeumba, ahol azóta rendszeresen tartanak múzeumpedagógiai foglalkozásokat. „Magyar-néprajz szakos hallgatóként először másodéven találkoztam a múzeumpedagógia fogalmával. Bár magyartanárnak készültem, akkor úgy éreztem, ezt szívesen csinálnám. Örülök, hogy így döntöttem, hiszen itt nincs meg a tanügyre jellemző kötöttség, magam döntöm el, mikor, melyik múzeumi tárggyal, illetve kiállítással foglalkozunk, és azt hogyan szólaltatom meg a gyerekek nyelvén. Hiszen a múzeumpedagógia szerepe úgy bemutatni a gyerekeknek a felnőtteket megcélzó kiállításokat, hogy élményt jelentsen számukra a múzeumlátogatás”.

Ezért a múzeumpedagógiai foglalkozások során kérdésekkel, feladatokkal, szerepjátékokkal felfedeztetik az egyes tárlatokat, kiállított tárgyakat. A foglalkozások népszerűségéről a számadatok beszélnek. „Tavaly 11 programhoz hirdettünk meg foglalkozást, ezeket 82 alkalommal valósítottuk meg, összesen 1499 személy vett részt”, összegzett Dimény Erika.

A tevékenységek során figyelembe veszik a foglalkoztatottak életkorát. „Legbüszkébbek a céhtörténeti kiállításra vagyunk, melynek feldolgozásakor az ovisok, illetve kisiskolások esetében a mesterségekre fektetünk hangsúlyt. Bemutatjuk a mesterek által használt eszközöket, utánozzuk az egyes munkafázisokban elvégzendő mozdulatokat a foglalkozások során.” A nagyobbak a céhes rendszerrel, a céhen belüli tanulással is ismerkednek. „Eljátsszuk, hogy ők a kisinasok, vándorkönyvet töltünk ki, végül saját címert kell tervezniük. Ezek a foglalkozások sokoldalúak, a gyerekek párban dolgoznak, sok kompetenciát bevonzunk, mint a kommunikáció, problémamegoldás, együttműködés, emellett a tevékenységek identitás-, illetve önazonosságtudat-erősítő jellegűek”, hangsúlyozta.

Ugyancsak életkori sajátosságok figyelembe vételével tartanak foglalkozásokat az 1848-as és a képzőművészeti kiállítások kapcsán is.

Az időszakos kiállításokhoz is tartoznak múzeumpedagógiai foglalkozások. „A rövidebb ideig látogatható kiállításokat interaktív tárlatvezetés során, míg a huzamosabb ideig látogathatókat időigényesebb módszerekkel dolgozzuk fel.” A múzeumi anyag mellett hangsúlyt fektetnek a helyismeretre, történetre is. „A Légy itthon turista című foglalkozás keretében például feladatlap segítségével kell bejárni a főteret, megkeresni bizonyos épületeket, és információkat szerezni ezekről.” Hozzátette, előzetes egyeztetés alapján temetősétákat is rendeznek a város nagy szülöttei életének, munkásságának bemutatásával, továbbá a Napfény műteremben fotótörténeti előadásokat, foglalkozásokat tartanak.
Végezetül megjegyezte, a foglalkozások hosszú távú célja az értő, múzeumbarát nemzedék kinevelése. Ha a gyerek azt szokja meg, hogy a múzeum egy olyan hely, ahol szórakozva lehet tanulni, természetes igényévé válik, hogy mindig eljöjjön a kiállításokra”, summázott. Előzetes egyeztetés a 0751. 248.277-es telefonszámon, illetve a dimenyerika.sznm@gmail.com e-mail-címen lehetséges.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük