Szűcs Papp Zsuzsa, a kovásznai kulturális központ munkatársa és dr. Balázs Lajos előadás közben

A Kőrösi Csoma Sándor Napok alkalmából Kovásznán lezajlott tudományos ülésszakon minden évben jó tollú és gyakorlott előadók vonzzák az érdeklődőket. Idén többek közt dr. Balázs Lajos néprajzkutató, egyetemi tanár tartott példákkal gazdagon illusztrált előadást a csíkszentdomokosi nemi kultúra és nemi erkölcs élő szókészletéről.

Dr. Balázs Lajos négy évtizedes kutatómunkája során és nyomán megírta a születés, házasság, halál csíkszentdomokosi szokásvilágának monográfiáit. Ezekben a rítusok lelki hátterét is feltárta, és több mint száz tanulmányban bonckés alá vette mindezek sok-sok részelemét. Más szóval feltérképezte az emberi élet három sorsfordulójának kultúráját egy karakteres székely falu világából a néprajztudomány és a magyarságtudomány számára. Rájött azonban, hogy mindez nem elég a paraszti társadalom fő erővonalainak megismeréséhez, hogy a nemiség kultúrája a paraszti lét megkerülhetetlen kötőanyaga, ezért beleásta magát ebbe a témába is.

Ez irányú kutatásai közben viszont arra is rádöbbent, hogy a nemiség falusi nyelvezete is óriási értéket rejt magában, hiszen a maga sajátos módján a nemi kultúra, valamint erkölcs színvonalát is képes jelezni. Ez a nyelvezet szemérmes is, lényegre törő, visszafogottan is kifejező, a maga egyszerűségében is választékos, gazdag, sokszínű. Éppen ezért egy olyan kincsnek tekintendő, melynek felhasználása nélkül a nemiségről írt monográfiája is mesterkélt, íztelen és fanyar lenne.

Szerinte tehát nincs igazuk mindazoknak, akik azt állítják, hogy általában, de főleg falun a nemiséget eltitkolják, és nem beszélnek róla. Annak ellenére ugyanis, hogy ez a téma valóban tabu, szóba kerül, csak a szokásostól eltérő nyelvezettel.

Az egyik adatközlője például ezzel kapcsolatban megjegyezte, „annyit nem imádkozunk, s egyéb dolgainkról sem beszélünk annyit, mint erről.” Ha pedig valóban úgy volna, hogy nem beszélünk róla, a magyar nyelv szókincse sokkal szegényebb lenne, de ami ennél is fontosabb, az a hatalmas tapasztalati tudás, ami a nemiségről felhalmozódott, nem vált volna közösségi műveltséggé, amivel válaszolni tudtak, tudnak az élet kihívásaira. Mert a parasztság, de mások sem ismerik a nemiség szakorvosi nyelvét, élni viszont muszáj!

Megállapításai igazolására az előadó több kifejezést is felsorolt abból a 375-ből, melyet 15 évnyi kutatás alatt összegyűjtött. Ezekből idézünk néhányat:

  • Viszony megállapítása: „azok es tűbe húzták a cérnát.”
  • Ártatlanságát vesztett lány: „akit má’ megkezdtek akit feltörtek, akiről leverték a harmatot.”
  • Nagyvérű nő: „aki azt se tudta a törvényen, hány pohárból ivutt”; „akinél lehet érvényesülni, szeret ágról ágra szállni.”
  • Nagyvérű férfi: „nagy kajtár, feszt keresi, hogy elnyomtassa a feleségit egy másikval es.”
  • Házasságon kívüli nemi élet: „annak az asszonya másval veri a vizet, szegre jár; a felesége mellett még kilendül.”
  • A nemi élet hiánya: „mü má úgy élünk, mint József s Mária.”
  • Vénlegény: „szúlisztes.”
  • Vénleány: „akinél a virág hullajába van.”
  • Kapatós özvegyasszony: „lisztes, szalonnás, gabonás, cukros.”
Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Hosszú út a siker felé

A baróti városi művelődési ház Bodosi Dániel-termében idén már második alkalommal szerveztek kiállítást: az erdőfülei Csog Jolán ruhakészítő után a baróti születésű, jelenleg a Marosvásárhely melletti Koronkán élő, papírhulladékból táskákat készítő Antal Hajnal mutatkozott be a közönségnek. Munkáit nem először láthatták az erdővidékiek, 2015-ben, a Barót Napok alkalmával ugyanis volt már kiállítása, ugyancsak a művelődési házban.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI * Ma: 16.00 Gringo (auszt.–am. akció-vígjáték, 110 p.); 16.15 Szeretet nélkül (or.–fr. dráma, 127 p.); 18.15 A Viszkis (magy. akciófilm, 126 p.); 18.45 Három óriásplakát Ebbing határában (am.–ang. dráma, 115 p.); 20.45 Tomb Raider (am. akciófilm, 118 p.); 21.00 Tűzgyűrű: Lázadás (am. kalandfilm ). * Szombat: 11.00 Lengemesék (magy. rajzfilm, m. sz., 64 […]

Harmóniában a földdel

A nagybaconi Bardocz-Lutz Gyöngyi képzőművész neve valószínűleg sok erdővidéki számára még ismeretlenül hangzik, ami nem csoda, hiszen az 1951-ben Nagybaconban született alkotó sokáig külföldön élt, csupán tavalyelőtt tért haza szülőfalujába, ahogy maga fogalmazott „erős honvágyával vívott harca” eredményeképp.

„A virágnak megtiltani…”

Április 6-án és 8-án két rendkívüli koncertre kerül sor Kézdivásárhelyen, illetve Sepsiszentgyörgyön. A Székely Hírmondó és a Profi Rádió meghívására Sebestyén Márta és Andrejszki Judit nyújt csodálatos zenei élményt a Vigadóban, illetve a Krisztus király templomban.

Szocialista eldorádó

Hátizsákkal Kubában: El dorado socialista címmel Kedves Zsuzsa és Kedves Ferenc, a csíkszéki Erdélyi Kárpát-egyesület alapító tagjai tartottak vetített képes előadást Baróton az e heti Tortoma Önképzőkör keretében. Házi­gazda Demeter Zoltán volt.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Ma: 16.00 Estiu 1993 (sp. dráma, 97 p.); 16.30 Hurrikán meló (am. akcióthriller, 100 p.); 18.00 Vörös veréb (am. thriller, 142 p.); 18.30 Szeretet nélkül (or.–fr., dráma, 127 p.); 20.45 A Viszkis (magy. akciófilm, 126 p.); 20.45 Három óriásplakát Ebbing határában (am.–ang. dráma, 115 p.). Pénztár és telefonos helyfoglalás 15 órától, tel.: 0787 […]

„Nem kevesebb, több!”

Szombaton 17 órától a zabolai Mikes-kastélyban rendhagyó jótékonysági eseményt szerveznek: a KreaKids Stúdió, a Pro Pectus Egyesület, valamint Datki Gyöngyike fényképész összefogásából készült fotókiállítás és mesekönyv-bemutató a közös emberi értékekre világít rá.

Fotókiállítás a korzón

Védd természetesen! – ezzel a jelmondattal hirdetett fotó- és rajzpályázatot a Kovászna Megyei Vízügyi Hivatal a víz világnapjára. A beérkezett munkákat Sepsiszentgyörgy főterén állították ki.

Meg kell tanulnunk szeretni

A várakozásoknak megfelelően, tudatra, lélekre egyaránt ható, építő gondolatokat ébresztő és nemes érzelmeket gerjesztő szellemi élményben részesült a nagyérdemű kedd este a Háromszék Táncegyüttes legújabb, AranyAsszonyok című sepsiszentgyörgyi bemutatóján. Nem véletlenül, hiszen a Furik Rita, felvidéki rendező–koreográfus által szakrálisnak nevezett táncszínházi előadás középpontjában talán a legemberibb érzés, a szeretet áll.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Ma: 16.00 L’atelier (fran. dráma, 113 p.); 16.30 Soha nem voltál itt (am.–ang.–fr. thriller, 85 p.); 18.15 A Viszkis (magy. akciófilm, 126 p.); 18.30 Három óriásplakát Ebbing határában (am.–ang. dráma, 115 p.); 20.30 Egy fantasztikus nő (chil.–ném.–sp.–am. filmdráma, 104 p.); 20.45 Hurrikán meló (am. akcióthriller, 100 p. ). Pénztár és telefonos helyfoglalás 15 […]

Lehet jegyet váltani!

A sepsiszentgyörgyi központi jegyirodában, illetve a jegymester.ro honlapon jegyet lehet váltani a Szent György Napok kulturális hetének előadásaira.

Bravó, Kézdi!

A tavalyinál sokkal több jó pályázat érkezett a Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) által március 26-án Kézdivásárhelyen tartandó Civil Licitre. Ebben nyilván szerepe volt annak, hogy a múlt évben nagy elégtétellel távozhattak az igényelt összeghez képest közel háromszoros támogatást elnyerő pályázók, de mindenképpen dicséretes a városi civil szervezetek ügybuzgalma és tevékenysége.

Iráni és indiai időutazások

Az uzoni Erdélyi Lajos Községi Könyvtár előadóterme szolgált helyszínéül Péter Alpár képzőművész úti beszámolójának, amire Ballai Tímea Barbara könyvtáros szervezésében került sor.

Mese és valóság

Megújult formában várja látogatóit a sepsiszentgyörgyi református egyház nyugdíjintézetének alagsorában a Sinka Zita által berendezett babakiállítás. Ötletesség, változatosság és sejtelmesség egy mesevilágban, ahol 600 babaarccal nézhetünk szembe.

Film a Securitatéról

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szervezésében március 22-én, csütörtökön 19 órától Sepsiszentgyörgyön, a Sugás Vendéglőben vetítik a Gyöngyössy Bence által rendezett Janus című filmet.