Szűcs Papp Zsuzsa, a kovásznai kulturális központ munkatársa és dr. Balázs Lajos előadás közben

A Kőrösi Csoma Sándor Napok alkalmából Kovásznán lezajlott tudományos ülésszakon minden évben jó tollú és gyakorlott előadók vonzzák az érdeklődőket. Idén többek közt dr. Balázs Lajos néprajzkutató, egyetemi tanár tartott példákkal gazdagon illusztrált előadást a csíkszentdomokosi nemi kultúra és nemi erkölcs élő szókészletéről.

Dr. Balázs Lajos négy évtizedes kutatómunkája során és nyomán megírta a születés, házasság, halál csíkszentdomokosi szokásvilágának monográfiáit. Ezekben a rítusok lelki hátterét is feltárta, és több mint száz tanulmányban bonckés alá vette mindezek sok-sok részelemét. Más szóval feltérképezte az emberi élet három sorsfordulójának kultúráját egy karakteres székely falu világából a néprajztudomány és a magyarságtudomány számára. Rájött azonban, hogy mindez nem elég a paraszti társadalom fő erővonalainak megismeréséhez, hogy a nemiség kultúrája a paraszti lét megkerülhetetlen kötőanyaga, ezért beleásta magát ebbe a témába is.

Ez irányú kutatásai közben viszont arra is rádöbbent, hogy a nemiség falusi nyelvezete is óriási értéket rejt magában, hiszen a maga sajátos módján a nemi kultúra, valamint erkölcs színvonalát is képes jelezni. Ez a nyelvezet szemérmes is, lényegre törő, visszafogottan is kifejező, a maga egyszerűségében is választékos, gazdag, sokszínű. Éppen ezért egy olyan kincsnek tekintendő, melynek felhasználása nélkül a nemiségről írt monográfiája is mesterkélt, íztelen és fanyar lenne.

Szerinte tehát nincs igazuk mindazoknak, akik azt állítják, hogy általában, de főleg falun a nemiséget eltitkolják, és nem beszélnek róla. Annak ellenére ugyanis, hogy ez a téma valóban tabu, szóba kerül, csak a szokásostól eltérő nyelvezettel.

Az egyik adatközlője például ezzel kapcsolatban megjegyezte, „annyit nem imádkozunk, s egyéb dolgainkról sem beszélünk annyit, mint erről.” Ha pedig valóban úgy volna, hogy nem beszélünk róla, a magyar nyelv szókincse sokkal szegényebb lenne, de ami ennél is fontosabb, az a hatalmas tapasztalati tudás, ami a nemiségről felhalmozódott, nem vált volna közösségi műveltséggé, amivel válaszolni tudtak, tudnak az élet kihívásaira. Mert a parasztság, de mások sem ismerik a nemiség szakorvosi nyelvét, élni viszont muszáj!

Megállapításai igazolására az előadó több kifejezést is felsorolt abból a 375-ből, melyet 15 évnyi kutatás alatt összegyűjtött. Ezekből idézünk néhányat:

  • Viszony megállapítása: „azok es tűbe húzták a cérnát.”
  • Ártatlanságát vesztett lány: „akit má’ megkezdtek akit feltörtek, akiről leverték a harmatot.”
  • Nagyvérű nő: „aki azt se tudta a törvényen, hány pohárból ivutt”; „akinél lehet érvényesülni, szeret ágról ágra szállni.”
  • Nagyvérű férfi: „nagy kajtár, feszt keresi, hogy elnyomtassa a feleségit egy másikval es.”
  • Házasságon kívüli nemi élet: „annak az asszonya másval veri a vizet, szegre jár; a felesége mellett még kilendül.”
  • A nemi élet hiánya: „mü má úgy élünk, mint József s Mária.”
  • Vénlegény: „szúlisztes.”
  • Vénleány: „akinél a virág hullajába van.”
  • Kapatós özvegyasszony: „lisztes, szalonnás, gabonás, cukros.”
Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Fotókiállítás a fürdővárosban

Pénteken a kovásznai művelődési ház kiállítótermében nyitották meg Török Gáspár marosvásárhelyi fotóművész egyéni tárlatát. Az alkotó témái között szinte mindig jelen van az ember, de láthatunk tájképeket is tőle.

Fesztivál Kovásznán

Szombaton a színházé volt a főszerep Kovásznán, ugyanis a Kőrösi Csoma Sándor Líceum szervezésben, partnerségben a városi művelődési házzal, illetve a helyi önkormányzat támogatásával a művelődési központban megtartották a 6. Juventus színházi fesztivált.

Tények és valóság

„Szívesen jövök a Székelyföldre, mert itt még kitapintható és érzékelhető az ősi szellem, mely mindnyájunkat megerősít” – jelentette ki Cey-Bert Róbert Gyula magyarországi forradalmár, szabadságharcos, közgazdász, gasztronómus és író vasárnap Sepsiszentgyörgyön.

AJÁNLÓ

SZÍNHÁZ A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház kamaratermében ma 19 órától Pintér Béla: Kaisers TV, Ungarn (rendező: Porogi Dorka). TÁNC A Háromszék Táncegyüttes ma, holnap és holnapután 19 órától a Háromszék Táncstúdióban bemutatja A csillagösvény népe című táncszínházi előadását. MESETÁNCHÁZ Ma 17 órától évadkezdő mesetáncházba várják az óvodásokat, kisiskolásokat a sepsiszentgyörgyi Míves Házba. Zenél a Folker […]

Orbán–Dragnea egyeztetés

Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke szombaton egy közösségi oldalon tudatta: arról biztosította Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, hogy Románia megoldja a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium helyzetét.

Ragyogtatni a Belső Napot

Újabb rangos képzőművész munkáit fogadhatta falain a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban nemrég avatott emeleti díszterem: Soó-Zöld Margit festő-grafikus kiállítása nyílt meg csütörtökön, számos érdeklődő és tisztelő jelenlétében.

Kerékpáros rádiósok

Régi Illés- és LGT-slágerek fogadták Baróton, Erdővidék Múzeumában a marosvásárhelyi rádió bicikliző csapatát, akik immár tizenhetedik alkalommal szánták rá magukat arra, hogy előbújjanak a „dobozból”, vagyis, hogy a rádió adáskörzetében tett kerékpáros körtúrájuk során megmutassák arcukat is a hallgatóknak, és hogy felfedezzék ők is, mi mindent rejt a táj, melynek lakóihoz naponta szólnak.

Béke-napi rendezvény

Jelképes értékkel bír, és a pozitív üzenet erejével próbált hatni a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület csütörtök esti rendezvénye, amelyet a béke világnapjához kapcsolódóan ebben az évben is megszerveztek.

AJÁNLÓ

ELŐADÁS Ma 18 órától Kovásznán, a Városi Művelődési Ház Ignácz Rózsa-termében, a Fábián Ernő Népfőiskola és a Kovásznai Városi Művelődési Ház szervezésében Bácsfainé dr. Hévizi Józsa tart vetített képes előadást Az önigazgatás Magyar Királyságbeli módjai a székely, szász, jászkun (stb.) területi autonómiától a többnyelvű és közigazgatású városokon át a nemzetiségek egyházi-kulturális autonómiájáig címmel. Az előadást […]

Ajánló

Falunap Felsőrákoson Az utóbbi években a felsőrákosi falunapot a szeptember végi őszi hálaadás ünnepéhez kapcsolják. Az ünnepség szombaton, a falu focipályáján zajlik, ahol reggel 8 órától kezdődően láncfűrészes favágóversenyre, majd 9 órától különböző lovasversenyekre kerül sor. A nap során a továbbiakban főzőversenyt és minifoci-bajnokságot is tartanak. Vasárnap a Csala Kürtje fúvószenekar ébresztőjével kezdődik a nap, […]

Domokos Gézára emlékeztek

Domokos Géza halálának 10. évfordulója alkalmából Egy értékrend életképessége címmel tartottak szerdán kerekasztal-beszélgetést a Bod Péter Megyei Könyvtár olvasótermében. Ennek résztvevői elsősorban a könyvkiadás jelenlegi helyzetével és jövőjével, az értelmiségiek közéleti szerepvállalásával, valamint a magyar–román kulturális párbeszéddel kapcsolatban nyilvánítottak véleményt.

Ajánló

KIÁLLÍTÁS * Ma 18 órától Kézdivásárhelyen, a Vigadó dísztermében megnyitják Soó-Zöld Margit festő-grafikus kiállítását. A tárlatot Vetró András szobrászművész méltatja. Közreműködnek: Ruszka Sándor lelkész és a Református Kollégium diákjai: Kerekes Szabolcs, Fóris Barbara és Bucs Anna. * Szeptember 22-én, pénteken 17 órakor a kovásznai Városi Művelődési Ház kiállítótermében megnyitják Török Gáspár marosvásárhelyi fotóművész tárlatát. A […]

A békéért, környezetünkért

Ma, csütörtökön 19 órától kilencedik alkalommal ünnepli meg a béke nemzetközi világnapját a kézdivásárhelyi Sportcsarnok előtti téren a Zöld Nap Egyesület, 22-én, pénteken pedig a helyi sportirodával együtt újra kerékpáros felvonulást szervez az európai autómentes nap alkalmával.

Cey-Bert Háromszéken

Erdélyi körútja során, Püski István kiadótulajdonos kíséretében, a héten ismét megyénkbe látogat Cey-Bert Róbert Gyula 56-os forradalmár, író, gasztronómus. Ez alkalomból a Végvári oroszlánok, valamint a Nincs más út csak a szabadság című regényeit mutatják be.

Mecénások kerestetnek

Az anyagi gondok ellenére minden eddiginél több saját produkcióval készül a 2017–2018-as évadban a Városi Színház. A részletekbe Kolcsár József, a Kézdivásárhelyi Városi Színház igazgatója avatott be.