Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nemcsak vágta a Vágta

Nemcsak vágta a Vágta Kultúra

Már amikor kitalálták a Székely Vágtát, nem úgy képzelték el, hogy ez egy vérprofi sportesemény, hanem úgy, mint a lovassportok ünnepe, ahol – az egyébként izgalmas futamok mellett – egy teljes hétvégére szerveznek az egész család által élvezhető műsort. Ezt szolgálja a kísérőprogramok egész sora, amelyek – mi máshoz – a lovakhoz kötődnek.

Pénteken 19 óra 30 perctől a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával először rendezik meg a Székely Vágtán a Szent László-futamot, amelyen huszárainknak kell bizonyítaniuk. Az ügyességi versenyt minden versenyző a saját huszárruhájában teljesíti, fődíja egy Szent László korabeli kard hű mása, amelyet az olaszteleki Nagy György kovácsmester készít és ajánl fel. Pénteken 21 óra 30 perckor tartják a Csillagösvény népe eredettörténeti táncköltemény nyilvános főpróbáját, az ősbemutatóra szombaton 21 óra 30 perckor kerül sor.

Szombaton 14 órától ismét ízelítőt kapunk a „lovassportok operettjéből”, a fogathajtásból. Az immár ötödik alkalommal megszervezendő egyes-, kettes- és négyesfogathajtó-versenyre eddig 15-en neveztek.

A székelyföldi magyar szablyavívó iskola szombaton 19 órától tart bemutatót a vágás- és védéstechnikákról, lesznek forma és páros gyakorlatok, szabad vívás, szakmai magyarázatokkal kísérve. A Székelyföldi Magyar Szablyavívó Iskola sátránál az előadás előtt és után két órával ki is lehet próbálni a szablyavívást. Ezt követően, fél nyolctól a Shagya Lovasklub Egyesület Szép Színes Világ című lovastornász-bemutatója következik, amely rávilágít arra, hogy kitartó munkával milyen eredményeket lehet elérni már gyerekkorban is.

Szombat 20 órától honfoglalás kori lovasíjász–harcászati bemutatót láthatunk a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesülettől, Recsenyédi Hunor, a Kassai lovasíjász-iskola tagjának vezetésével.
Vasárnap 13 órától az Erdélyi Lovaskaszkadőr Egyesület látványos vadnyugati show-t tart, ahol maga Ülő Bika törzsfőnök, az utolsó mohikán osztja az igazságot. A Saggitis Siculorum Egyesület lo­vas­íjász produkcióját vasárnap 13.40-kor nézhetjük meg. Őseink harcmodoráról, hagyományának megismeréséről nyújt korhű képet Pászka Lehel és csapata. Ugyancsak vasárnap, 14.30-kor kerül sor a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület 1848-as huszár–honvéd lovas harcászati bemutatójára. A gelencei és bölöni néptáncegyüttesekkel kiegészülve, huszonöt huszárral és csaknem félszáz gyalogos hagyományőrzővel mutatják be az 1849. július 20–24. közötti, Sepsiszentgyörgy környéki forradalmi eseményeket.

A nem kimondottan lóhoz kapcsolódó események közé tartozik a Csík vidéke népi kultúrájának szombati bemutatója és a szombatra és vasárnapra is kiterjedő gyerekprogramok. A vágtán felállított sátorban megtekinthető a XXII. Incitato Nemzetközi Művésztábor „termése”.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük