Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Napszentület Kallós Zoltán tiszteletére

Napszentület Kallós Zoltán tiszteletére Kultúra

A Szent György Napok egyik legkellemesebb helyszínét, Kultúrkertet különös varázzsal töltötte meg az Ördögborda néptáncegyüttes előadása, melynek köszönhetően a jelenlévők ideig-óráig megfeledkezhettek a vásári forgatagról, a városnapokon felsorakoztatott értéktelen előadókról, pénzzel felpumpált nevű sztárocskákról, és átadhatták magukat az igazi, önzetlen, hagyományokat ápoló művészetnek, felidézhették újra és újra Kallós Zoli bácsi tanításait, munkásságát, miközben egy emberöltőt kísértek végig.

 

„Balánbányán három tánccsoportot működtet a Nexus Alapítvány, ezek közül a legördöngösebb az Ördögborda. Bár az együttes neve egy ártatlan növényre utal, az erdei pajzsikára, vagyis páfrányra, előadóik a néptánc igazi ördögei, akik magukat a néptánc ördögfiókáiként határozzák meg. Előadásuk, a Napszentület egy táncszínházi előadás Kallós Zoltán tiszteletére” – állt a városnapi bemutatkozóban, a fiatalok pedig nem tagadták meg magukat, és valóban ördöngös ügyességgel – mind tánccal, mind muzsikával – csábítottak, vonták be a közönséget játékukba.

– A Napszentület az emberi életet kíséri végig, nagy események vannak benne (keresztelés, katonaság, házasság, a halál) – avatott be a részletekbe Sándor Csaba együttes-vezető, aki már az elején leszögezte Kallós Zoltán tanítványa. – Három évig dédelgettük a témát Ürmösi-Incze Hunorral és Ürmösi-Incze Máriával (néptáncos–oktatók – szerk. megj.): nagyon sokat vitáztunk, míg végül megszületett ez a műsor, amelyben négy mezőségi falu anyagát dolgoztuk fel.

Első mozzanatként a gyermekkort vitték színre, előrevetítve a felnőttkort (Magyarszováthoz köthető), ezt követte a katonaság, a börtön, a búcsú – a „Kallós Zoltánhoz közel álló” témák –, amelyek Válaszúthoz voltak köthetőek. Az esküvő egy visai igaztörténetet dolgozott fel, a tánc viszont – amibe beleültették a történetet – ördöngösfüzesi volt. Negyedik témaként a széki közösség szabályainak nem megfelelő viselkedés miatti kitaszítottság, az akár öngyilkossághoz is vezető nonkonformizmus a szigorú szabályok között élő zárt közösségekben, a beteljesületlen szerelem, a „szerelemből férjhez menés” megtiltása elevenedett fel.

– Az anyagismeret hosszú, ám amíg ez nincs meg, addig hiába húznánk rá a történetet, mert akkor nem élne. Még van utánpótlás: igaz, hogy az utolsókat rúgjuk, de még egyet fogunk rúgni… Nálunk már óvodáskortól kezdődik a képzés, az iskolai oktatásba bekérezkedtünk, ha jobban tetszik beerőszakoltuk magunkat. Ez nekünk küldetés! Van, aki már rég líceumot végzett, azóta egyetemista, vagy dolgozik, netán munkanélküli, de mégis hazajárnak táncolni. És ez a lényeg! Nehéz, ám jó időzítéssel, sok szervezéssel így is lehet dolgozni – fogalmazott az együttes-vezető.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük