Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Művészek Olaszteleken

Művészek Olaszteleken Kultúra

Három évvel azután, hogy az olaszteleki kastély felújítása, szállodává való átalakítása véget ért, és abban megkezdték a vendégek fogadását, tulajdonosaik, Rácz Attila, felesége, Lilla és három kislányuk számára Olaszteleken újabb korszak kezdődött.

Az idei év augusztus hónapjának utolsó napjára ugyanis a fő kastélyépület melletti, úgynevezett „kicsi kastélyt” is annyira rendbe szedték már, hogy abban kiállítást lehetett tartani, de hamarosan befejeződik az épület teljes felújítása, és akkor a megszálló vendégek is birtokukba vehetik.

Rácz Attila elmondta, a „kicsi kastély” a kutatások szerint már a nagy kastélyépület előtt létezett, a kommunizmusban többek között magtárnak is használták, de nagyot változott a világ: földszintje, ahol most a kiállítást berendezték, konferenciateremként fog szolgálni, a manzárdban pihenő és szalon lesz berendezve a vendégek számára, akiknek mindezek mellett itt további tizenkét vendégszoba is a rendelkezésükre áll majd.

Ám a csattanó még ezután következik: az épület egykori pincéje modern, rusztikus és nemesi jellegeket őrző, a pihenést, az egészséges életmódot szolgáló, élménydús wellnessközponttá alakul át, ezzel a munkálattal, számításaik szerint jövőben lesznek kész.

Mindeközben pedig, korábbi ígéretükhöz híven, időről időre művészeti rendezvényekkel örvendeztetik meg a helyi lakosságot, ahogy történt most is. Csaknem harminc, Olaszteleken készült művészi festményt mutattak be csütörtök délután a közönségnek, miután azok készítőit, hét csíkszeredai művészt – a Transylvanian Art Group tagjait – egy hétig vendégül látták a kastélynál.
Mint elhangzott, a 2011-ben alakult művészeti csoportnak ez volt az első közös alkotótelepe: Szentes Zágon, Fazakas Barna, Sólyom Zsuzsanna, Csillag Imola, Csillag István, Vorzsák Gyula, Fazakas János László, Kovács Imre és Bartis Elemér (utóbbiak ketten nem tudtak eljönni Olasztelekre) mindnyájan negyven év körüliek, közös bennük a képzőművészet iránti szeretet, ám más-más stílust képviselnek, ezért is a kiállításuk a maga nemében egyedi, különleges.

Elmondták, nagyon jól érezték magukat Olaszteleken, jó volt a hangulat, jók voltak a körülmények, emiatt külön köszönetüket is kifejezték a házigazdáknak. Rácz Attila pedig megjegyezte: az olasztelekieket, erdővidékieket mindig nagy szeretettel várják ezentúl is a kastélyban rendezett művészeti eseményekre, általuk alkalmat adva a látogatásra, az új életre lelt épületegyüttes megismerésére is.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük