Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Mondák földjén

Mondák földjén Kultúra

A mondák csodálatos világába kalauzolták a mintegy harminc résztvevőt az Egyenlő Esélyekért és a Háromszéki Népfőiskola Egyesületek által szervezett táborban a vezetők és a meghívott előadók. A Bethlen Gábor Alap, a Nemzeti Kulturális Alap és a Kézdivásárhelyi Önkormányzat támogatásának köszönhetően a jelentkezők a táborozás költségének csak egy részét fizették.
Az öt-nyolc osztályos gyerekek egy része már részt vett a tavalyi, nagy sikerű táborban, amikor a változatos előadások, foglalkozások alkalmával a győztes magyar csatákkal ismerkedhettek meg.
A csernátoni Malomkert ideális környezet volt a gyereksereg számára. A szervezők igyekeztek összekapcsolni a tanulást a szórakozással, teret engedve a kreativitásnak, önálló munkának, ugyanakkor a mozgásnak, játéknak is. A három csapat: Regősök, Színészek és Művészek a tábor ideje alatt pontokat gyűjthettek, a legjobbakat jutalmazták. A délelőtti előadások során bebarangolták Nimród király világát, a Csodaszarvas misztikus vezetésével megismerkedtek Hunor és Magyar nemes szívével, képzeletben megforgatták Attila nagykirály csodálatos kardját, fehér lóval visszavásárolták a hazát, Emesével győzedelmes jövőt álmodtak…
Ebben a csodálatos és tanulságos kirándulásban nagy szerepük volt az előadóknak: Dezső Tibor lelkipásztor, Obrusánszky Borbála kelet-kutató, Sashalmi Fekete Tamás történész, Kiss Erika szervező, Kulcsár Mária újságíró és Biró Erika lelkipásztor beszélt. Délutánonként a csapatok műhelymunkával foglalkoztak, esténként misztériumjátékkal zárták a foglalkozásokat, melynek témája egy-egy monda volt. A Dani Eszter által vezetett számháború sem szakadt el a varázslatos világtól, hiszen a játékosoknak Hunor és Magyar csapataként meg kellett küzdeniük a farkasokkal. Mivel az Ika-vára egy kőhajításnyira volt, oda is felkapaszkodott a csapat, megcsodálva a várromot. Nem maradhatott ki a Haszmann Pál Múzeum sem a programból, oda szekérrel utazott le a társaság. Napközben énektanulás, rovásoktatás is volt, majd az esti kvíz tükrözte azt, hogy mennyire figyeltek oda napközben a gyermekek. És nem utolsó sorban minden reggel tornával űzte ki az álmot a gyermekek szeméből Biró Attila önkéntes.
Utolsó este tábortűz mellett, könnyes szemmel búcsúztak a résztvevők. A szervezők továbbálmodják ezt az utat, tervezve a jövő évi tábort, melybe szeretettel várnak majd minden, a múltunk kincsei iránt érdeklődőt.

Biró Erika

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük