Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Minden korosztály együtt

Minden korosztály együtt Kultúra

Erős közösséggé fejlődött a szentgyörgyi gombászok csapata, amelynek tagjai évről évre több rendezvényen is összegyűlnek művelődni, szórakozni, előrelépni és előreléptetni minél többeket a gombaismeret terén. E recept szerint zajlott a Székely Nemzeti Múzeumban szombaton megrendezett gombanap is.

A múlt heti csendes esők kedveztek a hagyományos reggeli gombatúrára indulóknak, akik Zoltán Sándor vezetésével szinte a Görgőtől gyalogoltak vissza Szentgyörgyre. Mennyiségileg nem annyira, de tudományos szempontból nagyon gyümölcsöző volt a túra, hiszen szinte százfajta gombát találtak, abból a múzeumbeli kiállításra hirtelenjében legalább hatvanat beazonosítottak. Délben már gombás képeslapokból álló gyűjtemény, de gombafotó-kiállítás is várta az érdeklődőket, akik szép számmal megjelentek. Ekkor már nagyon időszerű volt a terített asztal is, amelynek szintén hagyománya van: a Park és a Bástya vendéglők gombás rizst, hagymás laskagombát, rántott rizikét és csiperkét tálaltak fel, aminek megvolt a kellő sikere.

Lehetett vásárolni (természetesen) gombás falinaptárt, kártyát és könyveket is, mivelhogy az eseménynek meghívottja volt Fedor Ilona pedagógus, író és gombász minőségében.

Zoltán Sándor vetített képes előadása idén a tölcsérgombákról szólt – minden évben van egy főszereplője ugyanis a gombanapnak –, melynek közel 15 fajtájából fele ehető, kifejezetten jóízűek is akadnak köztük, de „nincs gombanap a gyilkos galóca nélkül”, mert ezt minden gombászónak tökéletesen ismernie kell, mint a legveszélyesebbet.

Zsigmond Győző előadásában a tölcsérgombát néprajzi szempontból vizsgálta. Ez alkalommal olyan szép nyelvi fordulatok is felszínre kerültek, mint a „gombatáncban terem” (jelentése: csoportosan, körben, ahogy még mondják: boszorkánykörbe, ahogy kaszál az ember, ökörhúgyosan), illetve olyan alternatív megnevezések is, mint a fődi lasa, őszi pisztiric, cigányszekér, szentgyörgygomba.

Ezután került sor Fedor Ilona könyvbemutatójára, aki mindjárt két kötettel is érkezett. Gomboszi című kifestős könyvével – a gyermekeknek azt a lehetőséget akarta megadni, hogy belépjenek a történetbe, részt vegyenek abban –, és az Akkordok című novelláskötetével.

A szakellenőrként most éppen felsőfokú gombaismereti tanfolyamot végző írónő aztán a gyerme­keknek tartott tapasztalati ismeretszerzésen alapuló leckét, és az ekkorra már igen szép számban begyűlt kisdiákok nagy örömmel szagolgatták, fogták kézbe a rendkívüli formagazdagsággal elbűvölő gombákat. A múzeumpedagógiai foglalkozások után a diákok vetélkedőjével zárult a nap, ahol mindenki nyert, nemcsak tudást, hanem naptárat, könyvet, édességet, az elsők pedig aranyos gombamanókat is.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük