Fedor Ilona írónő, gombaszakértő gombaismereti órát tart

Erős közösséggé fejlődött a szentgyörgyi gombászok csapata, amelynek tagjai évről évre több rendezvényen is összegyűlnek művelődni, szórakozni, előrelépni és előreléptetni minél többeket a gombaismeret terén. E recept szerint zajlott a Székely Nemzeti Múzeumban szombaton megrendezett gombanap is.

A múlt heti csendes esők kedveztek a hagyományos reggeli gombatúrára indulóknak, akik Zoltán Sándor vezetésével szinte a Görgőtől gyalogoltak vissza Szentgyörgyre. Mennyiségileg nem annyira, de tudományos szempontból nagyon gyümölcsöző volt a túra, hiszen szinte százfajta gombát találtak, abból a múzeumbeli kiállításra hirtelenjében legalább hatvanat beazonosítottak. Délben már gombás képeslapokból álló gyűjtemény, de gombafotó-kiállítás is várta az érdeklődőket, akik szép számmal megjelentek. Ekkor már nagyon időszerű volt a terített asztal is, amelynek szintén hagyománya van: a Park és a Bástya vendéglők gombás rizst, hagymás laskagombát, rántott rizikét és csiperkét tálaltak fel, aminek megvolt a kellő sikere.

Lehetett vásárolni (természetesen) gombás falinaptárt, kártyát és könyveket is, mivelhogy az eseménynek meghívottja volt Fedor Ilona pedagógus, író és gombász minőségében.

Zoltán Sándor vetített képes előadása idén a tölcsérgombákról szólt – minden évben van egy főszereplője ugyanis a gombanapnak –, melynek közel 15 fajtájából fele ehető, kifejezetten jóízűek is akadnak köztük, de „nincs gombanap a gyilkos galóca nélkül”, mert ezt minden gombászónak tökéletesen ismernie kell, mint a legveszélyesebbet.

Zsigmond Győző előadásában a tölcsérgombát néprajzi szempontból vizsgálta. Ez alkalommal olyan szép nyelvi fordulatok is felszínre kerültek, mint a „gombatáncban terem” (jelentése: csoportosan, körben, ahogy még mondják: boszorkánykörbe, ahogy kaszál az ember, ökörhúgyosan), illetve olyan alternatív megnevezések is, mint a fődi lasa, őszi pisztiric, cigányszekér, szentgyörgygomba.

Ezután került sor Fedor Ilona könyvbemutatójára, aki mindjárt két kötettel is érkezett. Gomboszi című kifestős könyvével – a gyermekeknek azt a lehetőséget akarta megadni, hogy belépjenek a történetbe, részt vegyenek abban –, és az Akkordok című novelláskötetével.

A szakellenőrként most éppen felsőfokú gombaismereti tanfolyamot végző írónő aztán a gyerme­keknek tartott tapasztalati ismeretszerzésen alapuló leckét, és az ekkorra már igen szép számban begyűlt kisdiákok nagy örömmel szagolgatták, fogták kézbe a rendkívüli formagazdagsággal elbűvölő gombákat. A múzeumpedagógiai foglalkozások után a diákok vetélkedőjével zárult a nap, ahol mindenki nyert, nemcsak tudást, hanem naptárat, könyvet, édességet, az elsők pedig aranyos gombamanókat is.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Fizika és színház

Dandelion címmel mutatja be rendhagyó fizikai színházi előadását az athéni Onassis Kulturális Centrum november 23-án Sepsiszentgyörgyön. A produkció Hannes Langolf és Ermira Goro rendezésében készült, akik a Londonban működő, világhírű DV8 Fizikai Színház tagjai.

Petőfivel kezdtek

Megkezdődtek Baróton a 25. alkalommal megszervezett Erdővidéki Közművelődési Napok. Az eseménysorozat jubileumi kiadásának nyitányát a városi művelődési ház Bodosi Dániel-termében tartották.

Dizájnhét: a szép sok arca

Nem a legégetőbb gondja az embernek, hogy milyen dizájnnal tervezett padra ül, milyen egy tér, ahol ügyfélként fogadják vagy egy kapu, amelyen belép. De kétségkívül kicsit könnyíthet a lelkén, ha szép és hasznos dolgokon pihentetheti meg a szemét. A dizájnhét első napján máris három különböző műfajban tobzódhatott a szépre kíváncsi érdeklődő.

AJÁNLÓ

KÖNYVBEMUTATÓ * Ma 17 órától a kovásznai művelődési házban a Székelyföldi mofettáskönyv – Gyógygázok az egészség szolgálatában című könyv kerül bemutatásra. * Holnap 18 órától a Vigadó dísztermében a Borcsa János: Írói üzenetek nyomában és Szentkatolnai Bálint Gábor: Válogatott művek című könyveket mutatják be. DESIGNHÉT A 3. Design Week keretében ma 19 órától app-bemutató a […]

Elképzelt festen

Frenák Pál rendezésében és koreográfiájában mutatja be To_R című legújabb előadását az M Studio. A premiert a FLOW2 Nemzetközi Mozgásszínházi Fesztivál keretében tartják november 22-én 19 órától Sepsiszentgyörgyön, a Háromszék Táncstúdióban.

Az összefogás hozadéka

Aranyhajú pásztorfiú, jó tündérek, gonosz boszorka, telepesek és zsiványok kelnek életre tudatunkban Ilyés András Zsolt A Bedő- borvíz titka című gyermekirodalmi könyvének olvasása közben. Ugyanakkor az is kiderül belőle, hogy Mikóújfalu és a határában lévő Bedő-borvízforrás kiről kapta a nevét. Vasárnap délben mutatták be a község kultúrotthonában.

AJÁNLÓ

KÖNYVBEMUTATÓ * Ma 18 órakor a Székely Nemzeti Múzeum Bartók-termében mutatják be Szentkatolnai Bálint Gábor Válogatott művek című könyvet, amelyet a Hargita Kiadóhivatal jelentetett meg a Székely Könyvtár 51. köteteként, és az orientalista nyelvtudós legfontosabb nyelvészeti tanulmányait, az akadémiának készített jelentéseit, ázsiai útinaplóját tartalmazza, valamint válogatást publicisztikai írásaiból. A kötetet Lövétei Lázár László, a Hargita […]

Digitális emlékmű

Pénteken rendkívüli eseményre került a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Líceumban, melynek során a Budapestről érkezett Csörsz Rumen István phd, az MTA Irodalomtudományi Intézet munkatársa, régizenész Arany János munkásságának kevésbé ismert oldalára is rávilágított.

Csereberélők tárlata

Szombat délelőtt nyílt meg a kézdivásárhelyi Gyűjtemények Házában a helyi Hobbi Cserebere Klub tagságának tizenhetedik, évzáró kiállítása.

Emlék és valóság között

A Tamási Áron Színház november 21-én 19 órától mutatja be idei évadának első kamaratermi előadását: a közönség Michel de Ghelderode Escorial című darabjával találkozhat Zakariás Zalán rendezésében.

Tábori napló Kézdin

Csütörtökön délután nyílt meg a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház Galériájában Tábori napló címmel a csíkszeredai Prisma Fotóklub kiállítása.

AJÁNLÓ

KÖNYVBEMUTATÓ * Ma 17 órától a maksai református egyház imatermében bemutatják dr. Kerekes Jenő háziorvos Rendhagyó családtörténet és napló című könyvét, valamint Köntés György, a maksai iskola egykori tanárának verseskötetét. * Holnap 18 órakor a Székely Nemzeti Múzeum Bartók-termében mutatják be Szentkatolnai Bálint Gábor Válogatott művek című könyvet, amelyet a Hargita Kiadóhivatal jelentetett meg a […]

Az alkotás olyan, mint az éhség

André Csongor szobrász-keramikus Csíkszeredában született, jelenleg Csernátonban él, Kézdivásárhelyen oktat. Művészi tehetségére általános iskolai rajztanárnője figyelt fel, szülei az ő ösztönzésére íratták át már hetedikes korában a képzőművészeti iskolába, majd tehetségét a nagyváradi állami egyetem képzőművészeti karán, szobrászati szakon kamatoztatta.

Röviden

TERMÉSZETFILMEK A Vadon Egyesület és a Filmdzsungel Stúdió november 17–18-án első alkalommal szervezi meg a Természetfilmek hétvégéjét. Ma az alábbi természetfilmeket vetítik a Székelyföldi Vadászati Kiállítás Bedő Albert-termében: 18 órától A láthatatlan madárfotós, 19 órától Kis kamerák, nagyvadak, 20 órától A dunavirág mentőakció, 21 órától A kőbaltás ember. November 18-án, szombaton 10 órától az érdeklődők […]

Érik, forr, alakul

Az esztétikus és funkcionális ötvözését szolgáló dizájn ismét egy hétig az események középpontjában lesz Szentgyörgyön november 20-tól kezdve. A főszervezők, Damokos Csaba és Grubisics Csaga formatervezők, valamint meghívottaik az EMŰK-ben tartott szerdai sajtótájékoztatón osztották meg a sajtósokkal, miért lesz ez a rendezvény élvezhető, szerethető és más, mint az eddigiek.