Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Milyen kicsik vagyunk

Nagyon-nagyon kicsikének érezte magát az emberfia, aki meghallgatta az EMT-napok bevezető előadását a Föld vízkészletéről. Az Erdélyi Magyar Tudományos Társaság (EMT) hétvégi rendezvényén Makfalvi Zsuzsa „tette a helyére” a dolgokat.

A Föld inkább víz, mint föld – mondta a Székely Mikó Kollégium tanára, amennyiben felszínének csaknem háromnegyedét víz borítja.
– Amin mi élünk, akármit mondunk, azok szigetek – ennyi jutott nekünk. Az arány 2,5:1-hez, azaz minden Kovászna megye nagyságú szárazföldhöz tartozik egy akkora vízterület, mint Kovászna és Hargita megyék összesen – szemléltette az állást.

Az élőlények testének nagy része víz, ám, hogyha a Földön lévő összes vízmennyiséget száz veder víznek tekintjük, akkor az összes élőlény testében lévő vízmennyiség „egy szűk pipettányi”, azaz egyetlen milliliter.

Bármilyen nagyok a számok, a víz mennyisége „véges és nincs másik ehelyett” – mondta az előadó, és kifejtette: a víz állandó körforgásban van, ez egy viszonylag gyors öntisztító folyamat. A Föld légkörében lévő víz átlagosan 11 nap alatt „kicserélődik”, azaz évente kb. 40 ciklust regisztrálhatunk.

Az óceánok felületéről elpárolgó víz jelentős része a szárazföldre hull. A felszín alatti vízmennyiség minősége, elérhetősége, mennyisége miatt az ember számára a legfontosabb, amely – az előbbi arányokban – néhány deci víz. A csapadékból legtöbb 30 százalék jut a föld alá, a felszín alatti vízkészletet legjobban az erdős területek pótolják – magyarázta a tanárnő.
Rendhagyó fizikai és kémiai tulajdonságai miatt a víznek döntő szerepe van az élet fenntartásában: a víz maga az élet – nem véletlen, hogy a világűrben is aszerint keresik az élet nyomait, hogy van-e víz – mutatott rá az előadó

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük