Bíró-Balogh Tamás: szerelmi és bűnügyekről is árulkodnak Radnóti dedikációi, levelei

Bizonyára az iskolákban is nagy sikere lenne Bíró-Balogh Tamás szegedi irodalomtörténész és egyetemi tanár rendhagyó, titokfejtős óráinak, aki leszállította a piedesztálról Radnótit, hogy közelebb kerüljünk Miklóshoz, az emberhez. A sepsiszentgyörgyi Szimplában tartott pénteki előadáson és könyvbemutatón, majd az azt követő, Bod Péter-könyvtárbeli előadáson a tragikus sorsú költő egy kevésbé ismert arca rajzolódott ki.

Bíró-Balogh Tamás szépíróként debütált – derült ki a Szonda Szabolcs könyvtárigazgatóval folytatott beszélgetésből –, bár korábban a régészi és geológusi pálya is megkísértette. A múlt rekonstruálására való hajlamát végül irodalomtörténészi minőségében bontakoztatta ki. Korábban a szegedi tudományegyetemen tanult, többek között azokban a helyiségekben, ahol annak idején Radnóti is, és egy kéz alatt megkapott, dedikált Radnóti-kötet „robbantotta be” a kutatómunkáját. A költő levelezésének és az irodalmi műfajként nem definiált, mégis nagyon sokat eláruló dedikációinak a kutatására nem kevesebb mint 15 évet szentelt, mindkét témáról könyvet is írt.

A dedikációkra kevesen gondolnak rendkívül izgalmas dologként, még Gyarmati Fanninak, Radnóti 102 évesen meghalt özvegyének sem volt nyilvánvaló, miért fontosak ezek a sokszor csak pár szavas beírások egy könyvben. Pedig ezek rövidebb-hosszabb, bizalmasabb vagy távolságtartóbb volta, a bennük rejlő nevek, évszámok, utalások szinte teljes körűen kirajzolják a költő kapcsolati hálóját, különösen Radnóti esetében, akinek könyvei zsidósága miatt tiltólistán szerepeltek, árulni nem árulhatta őket, mindenkinek személyesen adott belőlük – dedikációval ellátva.
A 614 ajánlás közül (és a könyv megjelenése óta még felfedezett 70-ből) az első későbbi feleségének szól, és máris megfejtendő rejtélyt kínált. 1929 júniusában írta, még házasságkötésük előtt Fanninak: „Drága, ezek a te verseid. Engedd, hogy palánkos két karommal a többiektől elkerítsem őket Neked. Pedig talán nem is szereted őket. Mindegy. Nagyon-nagyon szeretlek, és nincs semmi más, csak ez a szerelem. És ezek a versek, amelyek Téged dicsérnek. Drága.”

Bíró-Balogh Tamás oknyomozó munkája nyomán kiderült, miért nem kellene szeretnie Fanninak e verseket: mert azokat Radnóti egy korábbi kedveséhez írta, és erről tudott az aktuális szerelme is.

Másik, egy bizonyos Lippenszky Médihez írt dedikációban „könyvtárban töltött izgalmas napokat” említ a költő. Kevesen gondolnak arra, hogy e mögött az áll, hogy a franciából bukásra álló egyetemistát két hétre bezárják tanulni a könyvtárba Médivel, mert csak neki volt jegyzete. Tudjuk, bár ezt már nem dedikációból, hogy a francia vizsga sikerült.

Bíró-Balogh Tamás Radnóti levelezését is kötetbe foglalta: az általa és neki írt levelek egyaránt helyet kaptak a könyvben. A verseiből intellektuális finomságú, szelíd hangú költőként megismert Radnótiról kiderül, hogy magáról akarta elnevezni saját nemzedékét, hogy felvetődött benne, hogy Brazíliába emigráljon, ahol magyar irodalmi szerkesztőként akart dolgozni, hogy zsidó vicceket is tudott mesélni, de 5 nyomdahibával megjelent könyve kapcsán dühöngeni is tudott. Levélben fogalmazta meg azt is – miután fasiszta ideológiájú, de zsidó antológiában való szereplésre is felkérték (mindkettőt visszautasította) –, hogy „magyar költő vagyok”

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Szerda 16.30 Jönnek a kacsák (am.-kínai animációs film, m. sz., 91 p.); 16.45 Jönnek a kacsák (r. sz.); 18.30 Deadpool 2 (am. akció-vígjáték, 120 p.); 18.30 A bosszú (fr. akció-thriller, 108 p.); 20.45 Túl szexi lány (kín.-ang. vígjáték); 21.00 Valami Amerika 3. (magyar játékfilm, 103 p.). Pénztár nyitvatartás és telefonos helyfoglalás 15 órától, […]

Családi batyus piknik

Május 24-én a szentbenedeki Kornis-kastélyban kezdődik, majd május 26-án és 27-én Zabolán, Miklósváron, Gyaluban, Marosvécsen és Maroshévízen folytatódik a PIKNIK – Nyitott Kastélyok Hete című rendezvénysorozat, amellyel a Kastély Erdélyben Koalíció a nemzetközi Private Heritage Week elnevezésű kezdeményezéshez csatlakozik.

Az elfeledett parancsnok

Nemcsak a nagy egyesülés centenáriuma van az idén, a Székely Nemzeti Tanács fennállásának és az önrendelkezésért folytatott harc is százéves múltra tekint vissza. Ennek tiszteletére a Sepsiszéki Székely Tanács ünnepi műsorra hívta tagjait és az érdeklődőket a Bod Péter Megyei Könyvtárba.

Diákoktól volt hangos a tér

Diákok hangjától, zenétől volt hangos, és díszes ruháktól, egyedi zászlóktól színes Sepsiszentgyörgy főtere hétvégén, a 14. Háromszéki Diáknapok alatt. A háromnapos rendezvényre sport, majális és kultúra témákban várták a fiatalokat. Ők meg vonultak, szép számmal!

Röviden

MŰVÉSZ MOZI Ma: 16.00 Az igazi csoda (am. családi film, m. sz., 113 p., magy. szink.); 16.45 Maja, a méhecske – A mézcsata (ném.–auszt. animációs film, rom. szink., 83 p.); 18:30 Túl szexi lány ((kín.–ang. vígjáték); 18.45 Valami Amerika 3. (magy. játékfilm, 103 p.); 20.45 Deadpool 2 (am. akció–vígjáték, 120 p.); 21.00 Jusqu’à la garde […]

Lehetőség erdélyi zenekaroknak és DJ-knek

A marosvásárhelyi VIBE közönségszavazással választ ki öt fellépőt a fesztivál idei kiadására. A versenyre bármilyen romániai, saját produkciót bemutató zenekar, illetve minimum hat számból álló mixet összeállító DJ jelentkezhet.

Rajztagozatosok évzáró kiállítása

Megnyílt pénteken a Nagy Mózes Elméleti Líceum rajztagozatos diákjainak évzáró kiállítása az Incze László Céhtörténeti Múzeumban, Kézdivásárhelyen. A közel 300 alkotást tömörítő kiállítás június 10-ig látogatható.

A szakmához való komolyság és hűség köti össze őket

Bár évtizedek óta munkakapcsolatban levő barátok, légvonalban is pár száz méter választja el őket, karrierjük is párhuzamosan haladt, eddig még soha nem állítottak ki együtt. Péntektől azonban az Erdélyi Művészeti Központban „egymás mellett” láthatók a két szovátai alkotó, Kuti Dénes festő és Bocskay Vince szobrász művei a hasonló nevet viselő kiállításon.

Gyalogosan Csíksomlyóra

A korábbi évektől eltérően kevesebben, mintegy ötvenen indultak el tegnap délben gyalogosan Kézdivásárhelyről Csíksomlyóra. Kézdiszentléleken és Kézdiszárazpatakon újabb zarándokokkal egészült ki a kiscsoport, valamint a mai nap folyamán a Kászonokból is csatlakoznak hozzájuk.

A 24. Széchenyi-bál

Még egy év, és a 25., bizonyára egészen rendkívüli Széchenyi-bálra készül a Mikes Kelemen Elméleti Líceum Diáktanácsa. Ez azonban nem lehetséges anélkül, hogy megrendeznék az idei 24.-et, amelyre már gőzerővel készül a szervezőcsapat. A legfontosabbak már megvannak: a helyszín és az időpont.

Különleges Arany-busz

Rendhagyó, autóbuszban berendezett kiállítással emlékszik Arany János születésnek 200. évfordulójára a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum. A mozgótárlat szerdán Csernátonban, majd Kézdivásárhelyen állomásozott, mától viszont Sepsiszentgyörgyön tekinthető meg a központi park fölötti parkolóban.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI * Pénteken: 16.30 Maja, a méhecske – A mézcsata (ném.–auszt. animációs film, m. sz., 83 p.); 16.45 Maja, a méhecske – A mézcsata (r. sz.); 18.30 Deadpool 2 (am. akció–vígjáték, 120 p.); 18.45 Jusqu’à la garde (fr. dráma ); 20.30 Valami Amerika 3. (magy. játékfilm, 103 p.); 20.45 Túl szexi lány (kín.–ang. vígjáték […]

Versekbe rejtett politika

Szerdán este a Bod Péter Megyei Könyvtár olvasótermében mutatták be a gidófalvi G. Szabó Ferenc szépirodalmi köteteit. A Létdac, Higanyidőben, Félre az útból és A székely nevettető című kötetekről lapunk munkatársa, Czegő Zoltán író, költő beszélt, hangsúlyozva, hogy a politikát nem lehet kihagyni a költészetből.