Bíró-Balogh Tamás: szerelmi és bűnügyekről is árulkodnak Radnóti dedikációi, levelei

Bizonyára az iskolákban is nagy sikere lenne Bíró-Balogh Tamás szegedi irodalomtörténész és egyetemi tanár rendhagyó, titokfejtős óráinak, aki leszállította a piedesztálról Radnótit, hogy közelebb kerüljünk Miklóshoz, az emberhez. A sepsiszentgyörgyi Szimplában tartott pénteki előadáson és könyvbemutatón, majd az azt követő, Bod Péter-könyvtárbeli előadáson a tragikus sorsú költő egy kevésbé ismert arca rajzolódott ki.

Bíró-Balogh Tamás szépíróként debütált – derült ki a Szonda Szabolcs könyvtárigazgatóval folytatott beszélgetésből –, bár korábban a régészi és geológusi pálya is megkísértette. A múlt rekonstruálására való hajlamát végül irodalomtörténészi minőségében bontakoztatta ki. Korábban a szegedi tudományegyetemen tanult, többek között azokban a helyiségekben, ahol annak idején Radnóti is, és egy kéz alatt megkapott, dedikált Radnóti-kötet „robbantotta be” a kutatómunkáját. A költő levelezésének és az irodalmi műfajként nem definiált, mégis nagyon sokat eláruló dedikációinak a kutatására nem kevesebb mint 15 évet szentelt, mindkét témáról könyvet is írt.

A dedikációkra kevesen gondolnak rendkívül izgalmas dologként, még Gyarmati Fanninak, Radnóti 102 évesen meghalt özvegyének sem volt nyilvánvaló, miért fontosak ezek a sokszor csak pár szavas beírások egy könyvben. Pedig ezek rövidebb-hosszabb, bizalmasabb vagy távolságtartóbb volta, a bennük rejlő nevek, évszámok, utalások szinte teljes körűen kirajzolják a költő kapcsolati hálóját, különösen Radnóti esetében, akinek könyvei zsidósága miatt tiltólistán szerepeltek, árulni nem árulhatta őket, mindenkinek személyesen adott belőlük – dedikációval ellátva.
A 614 ajánlás közül (és a könyv megjelenése óta még felfedezett 70-ből) az első későbbi feleségének szól, és máris megfejtendő rejtélyt kínált. 1929 júniusában írta, még házasságkötésük előtt Fanninak: „Drága, ezek a te verseid. Engedd, hogy palánkos két karommal a többiektől elkerítsem őket Neked. Pedig talán nem is szereted őket. Mindegy. Nagyon-nagyon szeretlek, és nincs semmi más, csak ez a szerelem. És ezek a versek, amelyek Téged dicsérnek. Drága.”

Bíró-Balogh Tamás oknyomozó munkája nyomán kiderült, miért nem kellene szeretnie Fanninak e verseket: mert azokat Radnóti egy korábbi kedveséhez írta, és erről tudott az aktuális szerelme is.

Másik, egy bizonyos Lippenszky Médihez írt dedikációban „könyvtárban töltött izgalmas napokat” említ a költő. Kevesen gondolnak arra, hogy e mögött az áll, hogy a franciából bukásra álló egyetemistát két hétre bezárják tanulni a könyvtárba Médivel, mert csak neki volt jegyzete. Tudjuk, bár ezt már nem dedikációból, hogy a francia vizsga sikerült.

Bíró-Balogh Tamás Radnóti levelezését is kötetbe foglalta: az általa és neki írt levelek egyaránt helyet kaptak a könyvben. A verseiből intellektuális finomságú, szelíd hangú költőként megismert Radnótiról kiderül, hogy magáról akarta elnevezni saját nemzedékét, hogy felvetődött benne, hogy Brazíliába emigráljon, ahol magyar irodalmi szerkesztőként akart dolgozni, hogy zsidó vicceket is tudott mesélni, de 5 nyomdahibával megjelent könyve kapcsán dühöngeni is tudott. Levélben fogalmazta meg azt is – miután fasiszta ideológiájú, de zsidó antológiában való szereplésre is felkérték (mindkettőt visszautasította) –, hogy „magyar költő vagyok”

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

A Középvíz utcában kereszt őrzi emlékét

Az oklevelek tanúsága szerint 1462-ben Mátyás király Sepsiszentgyörgyön, öt évvel később pedig Baróton is megfordult. Erre abból az alkalomból tartottuk fontosnak emlékeztetni, hogy ma ünnepeljük a magyar történelem egyik legsikeresebb uralkodója születésének 575. évfordulóját.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI * Ma 16 órától Fekete Párduc (am. akciófilm, 134 p.); 16.15 Hihetetlen történet az óriás körtéről (dán animációs film, m. sz., 80 p.); 18.00 A Viszkis (magy. akciófilm, 126 p.); 18.30 A Pentagon titkai (am. krimi, 115 p.); 20.30 A Pentagon titkai (m. sz.); 21.00 A víz érintése (am. dráma, 123 p.). * […]

Hányatott sorsú tanár és alkotó

Berde Mária (1889–1949) írónő alakjáról és pályájának alakulásáról rántotta le a feledés fátylát dr. Molnár Szabolcs irodalomtörténész, a bukaresti Hungarológiai Tanszék nyugalmazott professzora a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum népes közönsége előtt. A földi létből történt távozásának 69. évfordulójára (február 20.) való tekintettel a tanár úr az írónő egyetemi leckekönyvének adományozásával gazdagította a múzeum kincsestárát.

Bálványosfürdő régi illusztrációkon

A Bodoki-, a Torjai- és a Csomád-hegység között 800 m körüli tengerszint feletti magasságban létesült mai Bálványosfürdő már kialakulásának idején teljesítette a kulturált fürdőélet fenntarthatóságának olyan követelményeit, mint a gyógyhatású ásványvizek és gázfeltörések gazdagsága, a szép táj, kedvező éghajlati viszonyok, valamint befektető személy jelentkezése. Alább pár korabeli illusztráció révén idézzük fel a fénykorát. A különösképpen […]

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Ma16 órától Fantomszál (am. dráma, 130 p.); 16.30 Szellemek háza (auszt.–am. horror, 90 p); 18.15 Szólíts a neveden (ol.–fran.–braz.–am. romantikus dráma, 132 p.); 18.30 A szabadság ötven árnyalata (am. romantikus dráma, m. sz.); 20.45 A szabadság ötven árnyalata; 21.00 A Viszkis (magy. akciófilm, 126 p.). BORVACSORA A somlói borvidék legjobb nedűit hozza el […]

Petőfi, az örök fiatal

Mintha több ember életét élte volna 26 éve alatt – mondta házi­gazdaként Szonda Szabolcs, a megyei könyvtár igazgatója a költőről a 10. nemzetközi felolvasó-maratonhoz csatlakozó kedd esti sepsiszentgyörgyi rendezvény felvezetéseképpen.

Küzdelem a megmaradásért

Románia megkaparintásának első pillanatától gyarmatként kezelte Erdélyt, és minden rendelkezésére álló eszközzel az ott élő magyar nemzeti közösség ellehetetlenítésén munkálkodott – derült ki Bárdi Nándor történésznek a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban elhangzott, adatokkal sűrűn tűzdelt, vetített képes előadásán.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Ma 16 órától Fantomszál (am. dráma, 130 p.); 16.30 Szellemek háza (auszt.–am. horror, 90 p.); 18.15 A szabadság ötven árnyalata (am. romantikus dráma); 18.30 A Viszkis (magy. akciófilm, 126 p.); 20.30 Fekete Párduc (am. akciófilm, 134 p.); 21.00 A szabadság ötven árnyalata (m. sz.). SZÍNHÁZ Az M Studio Mozgásszínház február 22-én, csütörtökön 19 […]

A széppróza napja Sepsiszentgyörgyön

A Magyar Írószövetség javaslatára idéntől Jókai Mór születésnapja (február 18.) egyben a magyar széppróza napja is Kárpát-medence-szerte. E nemes kezdeményezést támogatván, az Erdélyi Magyar Írók Ligája három erdélyi városban szervezett felolvasóestet.

Gleccserek, vulkánok, trollok

Hétfőn este megtelt a Székely Nemzeti Múzeum Bartók-terme Zsigmond Enikő geológus Izland, ahol az idő születik című könyvének vetítéssel egybekötött bemutatóján. Ez egyszerre a nagy tudású, színes egyéniségű előadó és a titokzatos, ezerarcú szigetország érdeme.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Ma 16 órától A Viszkis (magy. akciófilm, 126 p.); 16.30 A szabadság ötven árnyalata (am. romantikus dráma); 18.30 Fantomszál (am. dráma, 130 p.); 18.45 Szellemek háza (auszt.–am. horror, 90 p.); 20.30 Fekete Párduc (am. akciófilm, 134 p.); 21.00 A szabadság ötven árnyalata (m. sz.). TORTOMA ÖNKÉPZŐKÖR Ma 19 órakor a baróti Erdővidék Múzeuma […]

Képzeletbeli liftezés

Február 22-én, csütörtökön 19 órakor mutatják be a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncstúdióban Fehér Ferenc magyarországi koreográfus elképzelése nyomán és rendezésében az M Studio Lift – boys will be boys című előadását – jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Márton Imola, a társulat művészeti vezetője.

Nyitott emberekből olvastunk

Tartalmas rendezvényt szervezett múlt héten a házasság hete alkalmából a Sepsiszentgyörgyi Unitárius Egyházközség. A rendezvényt nyitó és záró, ünnepélyes istentiszteletek között előadások, játékos önismereti estek, őszinte vallomások vetettek fel a résztvevőkben továbbgondolásra késztető kérdéseket, illetve nyújtottak nagyfelismerés-élményt.

Ajánló

KÖNYVBEMUTATÓ A Székely Nemzeti Múzeumban ma 18 órától Zsigmond Enikő geológus Izland, ahol az idő születik című könyvének vetítéssel egybekötött bemutatójára kerül sor az intézmény Bartók-termében. A szerzővel Dukrét Lajos, az Erdélyi Kárpát-Egyesület elnöke beszélget.   A SZÉPPRÓZA NAPJA A magyar széppróza napja alkalmából a sepsiszentgyörgyi Tein teaházban ma 18 órától Bogdán László, Vida Gábor […]

Évfordulós tisztelgés

Közös felolvasásra hívja az érdeklődőket a Bod Péter Megyei Könyvtár Sepsiszentgyörgyön, Petőfi Sándor tiszteletére. Ugyanakkor a közösségi oldalon is népszerűsítik Petőfi írásait a következő napokban.