Bíró-Balogh Tamás: szerelmi és bűnügyekről is árulkodnak Radnóti dedikációi, levelei

Bizonyára az iskolákban is nagy sikere lenne Bíró-Balogh Tamás szegedi irodalomtörténész és egyetemi tanár rendhagyó, titokfejtős óráinak, aki leszállította a piedesztálról Radnótit, hogy közelebb kerüljünk Miklóshoz, az emberhez. A sepsiszentgyörgyi Szimplában tartott pénteki előadáson és könyvbemutatón, majd az azt követő, Bod Péter-könyvtárbeli előadáson a tragikus sorsú költő egy kevésbé ismert arca rajzolódott ki.

Bíró-Balogh Tamás szépíróként debütált – derült ki a Szonda Szabolcs könyvtárigazgatóval folytatott beszélgetésből –, bár korábban a régészi és geológusi pálya is megkísértette. A múlt rekonstruálására való hajlamát végül irodalomtörténészi minőségében bontakoztatta ki. Korábban a szegedi tudományegyetemen tanult, többek között azokban a helyiségekben, ahol annak idején Radnóti is, és egy kéz alatt megkapott, dedikált Radnóti-kötet „robbantotta be” a kutatómunkáját. A költő levelezésének és az irodalmi műfajként nem definiált, mégis nagyon sokat eláruló dedikációinak a kutatására nem kevesebb mint 15 évet szentelt, mindkét témáról könyvet is írt.

A dedikációkra kevesen gondolnak rendkívül izgalmas dologként, még Gyarmati Fanninak, Radnóti 102 évesen meghalt özvegyének sem volt nyilvánvaló, miért fontosak ezek a sokszor csak pár szavas beírások egy könyvben. Pedig ezek rövidebb-hosszabb, bizalmasabb vagy távolságtartóbb volta, a bennük rejlő nevek, évszámok, utalások szinte teljes körűen kirajzolják a költő kapcsolati hálóját, különösen Radnóti esetében, akinek könyvei zsidósága miatt tiltólistán szerepeltek, árulni nem árulhatta őket, mindenkinek személyesen adott belőlük – dedikációval ellátva.
A 614 ajánlás közül (és a könyv megjelenése óta még felfedezett 70-ből) az első későbbi feleségének szól, és máris megfejtendő rejtélyt kínált. 1929 júniusában írta, még házasságkötésük előtt Fanninak: „Drága, ezek a te verseid. Engedd, hogy palánkos két karommal a többiektől elkerítsem őket Neked. Pedig talán nem is szereted őket. Mindegy. Nagyon-nagyon szeretlek, és nincs semmi más, csak ez a szerelem. És ezek a versek, amelyek Téged dicsérnek. Drága.”

Bíró-Balogh Tamás oknyomozó munkája nyomán kiderült, miért nem kellene szeretnie Fanninak e verseket: mert azokat Radnóti egy korábbi kedveséhez írta, és erről tudott az aktuális szerelme is.

Másik, egy bizonyos Lippenszky Médihez írt dedikációban „könyvtárban töltött izgalmas napokat” említ a költő. Kevesen gondolnak arra, hogy e mögött az áll, hogy a franciából bukásra álló egyetemistát két hétre bezárják tanulni a könyvtárba Médivel, mert csak neki volt jegyzete. Tudjuk, bár ezt már nem dedikációból, hogy a francia vizsga sikerült.

Bíró-Balogh Tamás Radnóti levelezését is kötetbe foglalta: az általa és neki írt levelek egyaránt helyet kaptak a könyvben. A verseiből intellektuális finomságú, szelíd hangú költőként megismert Radnótiról kiderül, hogy magáról akarta elnevezni saját nemzedékét, hogy felvetődött benne, hogy Brazíliába emigráljon, ahol magyar irodalmi szerkesztőként akart dolgozni, hogy zsidó vicceket is tudott mesélni, de 5 nyomdahibával megjelent könyve kapcsán dühöngeni is tudott. Levélben fogalmazta meg azt is – miután fasiszta ideológiájú, de zsidó antológiában való szereplésre is felkérték (mindkettőt visszautasította) –, hogy „magyar költő vagyok”

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI * Ma: 16.00 Kaptár – dokumentumfilm-szemle: Elcsángált oktatás, rendező: Neagu Adrian; Metamorfózis – Józsa Levente korondi keramikus, rendező: Szabó Károly; Lekvár, rendező: Zsigmond Attila; 18.30 A man of integrity (irán. dráma, 117 p.); 18.30 Látlak (am. thriller, 98 p.); 20.30 Csillag születik (am. zenés filmdráma, 135 p.); 20.45 Halloween (am. horror, 109 p.). […]

Három kiállítás Zabolán

Vasárnap ünnepli 15 éves fennállását a zabolai Csángó Néprajzi Múzeum, a 16 órától kezdődő rendezvényen három kiállítás nyílik, és könyvbemutatót is tartanak.

Befutógyanús a Hit Factory

A sepsiszentgyörgyi és baróti tizenévesekből verbuválódott Hit Factory (Slágergyár) zenekar idén alakult, de már kilenc koncertet tudnak maguk mögött. Mi több, a fiúk egyre népszerűbbek mind a rendezvényszervezők, mind a közönség körében, és már saját dalokkal is büszkélkedhetnek, amelyek stúdiófelvételére készülnek.

A „magyar veszély” kitalálása

A centenáriumi év kapcsán az RMDSZ által a Szacsvay Akadémia keretében szervezett történelmi előadássorozat első előadója Sepsiszentgyörgyön Stefano Bottoni budapesti történész volt. A Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének munkatársa főleg a közép-kelet-európai, illetve az erdélyi kisebbségi történelmet kutatja, egyik fontos munkáját a Magyar Autonóm Tartományról írta. Az ’56-os események következményeit nagy ívű korrajzba ágyazva tette áttekinthetővé a Székely Nemzeti Múzeumban október elején tartott előadásában. Az előadás szerkesztett változatát közöljük.

Ajánló

SZÉKELYFÖLD NAPOK A kaptár – Dokumentumfilm-szemlére benevezett díjnyertes filmek vetítése (13.00 bardoci Benkő József Általános Iskola; 16.00 Nagyajta, unitárius parókia; 17.00 Zabola, a művelődési ház előcsarnoka; 17.00 Sepsiszentgyörgy, Művész Mozi; 18.00 Kovászna, Művelődési Központ; 18.00 Kézdivásárhely, Vigadó Művelődési Ház; 18.00 Bereck, kultúrotthon; 19.00 Barót, Erdővidék Múzeuma, Kászoni Gáspár-terem); Előadás: Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke: […]

Szombaton őszi fesztivál

Továbbgazdagítva gasztro-turiszitikai és a helyi értékeket népszerűsítő rendezvényeinek sorát Kovászna Megye Tanácsa és Barót önkormányzata közösen a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesülettel október 20-án, szombaton Erdővidéki Őszi Fesztivált szervez.

Babi néni Lóbusszal jött

Kedden, október 16-án délelőtt, Erdővidék Múzeumának Kászoni Gáspár-terme egy egészen rendhagyó találkozónak adott otthont: a 90 éves, nagyajtai születésű, jelenleg Marosvásárhelyen élő, de fiatalkorát Baróton töltő Radványi Hajnal (avagy Trattner Babi néni, ahogy még ismerhetik a régebbi barótiak) mutatta be verses- és novelláskötetét.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Ma: 18.30 Az első ember (am. életrajzi dráma, 141 perc, 2018); 18.45 Venom (am. sci-fi, akció-horror, 116 perc, 2018); 21.00 Esti iskola (am. vígjáték, 111 perc, 2018); 21.00 Látlak (am. thriller, 98 perc, 2018) – magyar szinkronnal. SZÉKELYFÖLD NAPOK Ma: Cimborák Bábszínház: Három kismalac – vásári bábjáték (11.00 Bereck, kultúrotthon); A kaptár – […]

Szüreti bál, mint régen

A Szent Mihály Színjátszócsoport, a Kézdiszéki Ifjúsági Szervezet és a Háromszéki Népfőiskola Egyesület szervezett október 13-án, szombaton szüreti mulatságot Felsőlemhényben.

Tizenöt éves az öregotthon

A Zathureczky Berta Idősotthon kétnapos rendezvénysorozattal ünnepelte fennállásának 15. évfordulóját. Míg hétfőn a szórakozás dominált a programban, tegnap az ágazatban dolgozóknak szánt szakmai továbbképzővel jelezték, az elhivatottságnak és a hozzáértésnek fontos szerepe van az intézményben.

A lovagkirályhoz méltó kötet

Reprezentatív, sőt exkluzív kötettel gazdagodott a művészettörténeti könyvtár azáltal, hogy a kolozsvári Verbum Kiadó megjelentette a Szent László király – Erdély védőszentje című kiadványt, amely a nagy uralkodó erdélyi megjelenítéseit veszi számba, legyenek azok oltárképeken, freskókon, egyházi pecséteken vagy köztéri szobrok által.

Ajánló

SZÉKELYFÖLDI NAPOK Ma: Cimborák Bábszínház: Három kismalac – vásári bábjáték (11.00 Bereck, kultúrotthon); A kaptár – Dokumentumfilm-szemlére benevezett díjnyertes filmek vetítése (17.00 Aldoboly, művelődési ház; 17.00 Sepsiszentgyörgy, Művész Mozi: Hova mentem férjhez?, rendező: Nagy Krisztina; Ébredés – portré Kémenes Lóránt katolikus lelkipásztorról, rendező: Csáki Zoltán; Ének a fák tetejéből, rendező: Zsigmond Attila; 18.00 Kézdivásárhely, Vigadó […]

Fergeteges műsort adtak

Második alkalommal szervezték meg a Táncoló Székelyföld elnevezésű eseménysorozatot a kilencedik Székelyföld Napokon belül. Ennek egyik állomása Kézdivásárhely volt, ahol vasárnap két néptáncegyüttes tartott fergeteges előadást.

Sikeres első alkalom

Szombaton a Pro Csoma Sándor Egyesület főszervezésében, Gyerő József polgármester védnöksége alatt, első alkalommal tartották meg Kovásznán az Olvass többet! határtalanul magyarul, nemzetközi olvasásnépszerűsítő konferenciát, amely egész napos szakmai előadásokkal várta az érdeklődőket.

Ajánló

SZÍNHÁZ Október 16-án, kedden 10 órától a Nagyvárad Táncegyüttes VANmeSE (rendező Folti Jolán) c. gyermekelőadása, 19 órától a Barbárok (rendező, koreográfus Györfi Csaba) c. táncelőadása tekinthető meg a Tamási Áron Színház nagytermében.   KÖNYVBEMUTATÓ * A Hegedűs Enikő szerkesztette Szent László király – Erdély védőszentje című albumot ma 18 órától a sepsiszentgyörgyi Szent József-plébánián, október […]