Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Miért vagyunk a világon?

Miért vagyunk a világon? Kultúra

Ötödik alkalommal szervezett műveltségi és kreativitási vetélkedőt 5–8. osztályos, háromszéki diákok számára a csernátoni Haszmann Pál Múzeum és a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár. Az idei, Azért vagyunk a világon, hogy… című rendezvény Tamási Áron születésének 120. évfordulója jegyében, az íróra emlékezve zajlott június 10-én, szombaton a múzeumban.

Harminc háromfős csapat jelentkezett a megye kilenc településének (Alsó- és Felsőcsernáton, Barátos, Kézdivásárhely, Sepsikőröspatak, Sepsiszentgyörgy, Ozsdola, Zabola, Zágon) ugyanannyi iskolájából. Előzetesen az volt a feladatuk, hogy gondolják tovább a vetélkedő címében szereplő Tamási-gondolatot, értelmezve azt, alkalmazva akár a mai valóságra, megfogalmazva egy saját(os) választ/befejezést a világban való helykeresésükre, szerepükre, feladataikra vonatkozóan. A mondat kiegészítését, annak indoklását legtöbb 5 percben mutathatták be a csapatok a vetélkedőn, mind szöveges, írott, mind audiovizuális tartalmakat (hangbejátszás, fotók, videofelvétel) felhasználva, tetszés szerint. Emellett szövegértelmezési és -alkotási feladatokat, ismeretellenőrző kvízt oldottak meg, könyvborítót rajzoltak és fülszöveget írtak az Ábel a rengetegben képzelt új kiadásához.

A vetélkedőre végül 26 csapat, azaz 78 diák érkezett felkészítő tanáraik társaságában, illetve méretkezett meg egymással, hogy kiderüljön, kik vesznek részt a két intézmény július 19–23. között sorra kerülő, csernátoni olvasó- és kézművestáborában. Teljesítményüket háromtagú zsűri értékelte: Kőmíves Noémi magyartanár, Kovászna megyei szaktanfelügyelő, Tóth-Wagner Anikó, a társszervező könyvtár munkatársa, valamint Dimény H. Árpád, lapunk vezető szerkesztője, költő. A szoros versenyben egy felsőcsernátoni, három sepsiszentgyörgyi, egy kézdivásárhelyi, egy sepsikőröspataki, egy zabolai és egy barátosi csapat nyert részvételt a táborba, ezek és további közel tíz csapat könyvjutalomban részesült, illetve minden versenyző, a felkészítők és a rendezvényen közreműködők részvételi oklevelet kaptak.

A nap programjában közös ebéd is szerepelt, a diákok kézművesműhelyekben tevékenykedhettek, szabadtéri drámajátékokat játszhattak a társszervező intézmények munkatársainak irányításával, önkéntesek segítségével. Az eredményhirdetés előtti izgatott várakozást jó hangulatú, közös néptánc és éneklés oldotta. A visszajelzések igazolják: maradandó, hasonló részvételekre ösztönző élményekkel távozott minden jelenlévő a tartalmas nap után, amelynek sikere nem lett volna lehetséges elsősorban a részt vevő csapatok, tanáraik, segítőik közreműködése, valamint a támogatók (Bethlen Gábor Alap, Nemzeti Kulturális Alap, Bertis Kft., Diószegi Pékség, Valvis Holding) hozzájárulása nélkül.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük