Dr. Reisinger János irodalomtörténész vetített képes előadásában Michelangelo bibliai szobrairól értekezett

A nyári szünet után a Bod Péter Megyei Könyvtárban folytatódik Reisinger János irodalomtörténész neves festményeket, illetve életműveket elemző sorozata. „Ha az emberi történelem hatezer évéből csak egy művészt kellene kiemelni, az Michelangelo lenne” – mondta az előadó, nem is csoda hát, hogy tele volt a terem a szeptember 27-i előadásán.

Nyolcvankilenc évet élt (1476–1564), de még halála előtt 6 nappal is egy pietán dolgozott. Négy művészeti ágban alkotott kiválót: mint szobrász verhetetlen, de nagyszerű festő is volt, inkább freskófestő, a két legnagyobb alkotása, a Teremtés-sorozat és az Utolsó ítélet a világ négy legnézettebb képe között szerepel.
Építészként a római Szent Péter-teret tervezte meg, de erődítményeket is épített, például Firenze védfalait úgy tervezte meg, hogy ne lehessen össztüzet nyitni rájuk. Kevésbé ismerik költőként, pedig csodálatos szonetteket írt szerelmi témákról, és Krisztusról írt versei a legszebbek közül valók – emelte ki az irodalomtörténész.
Édesapja őt illető nagy várakozásait jellemzi a névadás is, hiszen neve jelentése Mihály arkangyal. Már ötévesen kiütközött nagy rajztehetsége, 13 évesen önálló utakra lépett. Egész életében egyedül élt, egyrészt mert egy gyerekkorában kapott ökölcsapás folytán orra teljesen széttört, és ez nem tett jót férfiúi vonzerejének, másrészt viszont művészetébe volt szerelmes.
A világsikert hozó Pietát (a keresztről levett fiát ölében tartó Szűz­anyát) Rómában faragta 24–25 éves korában. Az csak technikai részlet, hogy a szobrokhoz való márványtömbök kiválasztása igen hosszadalmas folyamat volt és sokba került. Mióta egy zavart elméjű ausztrál geológus, a magyar származású Tóth László kalapáccsal támadt a szoborra, azóta törhetetlen üvegfal védi a római Szent Péter-székesegyházban – ilyen kis kuriózumoknak is tudója az előadó.
Az ötméteres, hattonnás Dávid-szobra szakít az addigi ábrázolási hagyományokkal, a legtöbbször karddal, netán ellensége levágott fejével megjelenített ifjúval. Két szobrász előzőleg elrontotta már a kőtömböt, egy ilyen másodkézből kapott kőből sikerült ezt a remeket megalkotni Michelangelónak. Michelangelo szobra azt az éles figyelmet, azt a feszült figyelemmel teli pillanatot ábrázolja, amely megelőzi a parittyakő elrepítését, mellyel megöli Góliátot.
A Dávid faragása közben alkotja meg a bruges-i Madonnát. A kompozícióban a kis Jézus mintha készülne ülő anyjától elmenni, bár még fogja a kezét. Máriát a Bibliával a kezében ábrázolja, belenyugvó szomorúsággal. A szülői gondoskodás, ugyanakkor az elengedni tudás csodálatos ábrázolása.
1505-ben kapja meg a megbízatást II. Gyula pápától, aki a síremléke megtervezését kérte Michelangelótól. Ő 40 alakkal képzelte el azt, ebből az elkészült Mózes az egyik nagy mű. Mikor a pápa tíz év múlva meghalt, az örökösökkel folytatott hosszas vita következett, így 1545-ben fejezte be.
Furcsa lehet szarvval való ábrázolása, ennek az a magyarázata, hogy a héber nyelvben a fénylő arccal kifejezést is ugyanúgy mondják, mint a szarvval-t, vagyis egy homonimát fordítottak rosszul. (Mózes ugyanis átszellemült, fényes arccal jött le a Sínai-hegyről Istennel való találkozása után).
Reisinger szerint Michelangelo fő műve nem a legnépszerűbb szobrai között keresendő, erre a címre a négyalakos firenzei Pietának nevezett kompozíció érdemes, melyet saját síremlékére szánt.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Ajánló

SZÉKELYFÖLDI NAPOK Ma: Cimborák Bábszínház: Három kismalac – vásári bábjáték (11.00 Bereck, kultúrotthon); A kaptár – Dokumentumfilm-szemlére benevezett díjnyertes filmek vetítése (17.00 Aldoboly, művelődési ház; 17.00 Sepsiszentgyörgy, Művész Mozi: Hova mentem férjhez?, rendező: Nagy Krisztina; Ébredés – portré Kémenes Lóránt katolikus lelkipásztorról, rendező: Csáki Zoltán; Ének a fák tetejéből, rendező: Zsigmond Attila; 18.00 Kézdivásárhely, Vigadó […]

Fergeteges műsort adtak

Második alkalommal szervezték meg a Táncoló Székelyföld elnevezésű eseménysorozatot a kilencedik Székelyföld Napokon belül. Ennek egyik állomása Kézdivásárhely volt, ahol vasárnap két néptáncegyüttes tartott fergeteges előadást.

Sikeres első alkalom

Szombaton a Pro Csoma Sándor Egyesület főszervezésében, Gyerő József polgármester védnöksége alatt, első alkalommal tartották meg Kovásznán az Olvass többet! határtalanul magyarul, nemzetközi olvasásnépszerűsítő konferenciát, amely egész napos szakmai előadásokkal várta az érdeklődőket.

Ajánló

SZÍNHÁZ Október 16-án, kedden 10 órától a Nagyvárad Táncegyüttes VANmeSE (rendező Folti Jolán) c. gyermekelőadása, 19 órától a Barbárok (rendező, koreográfus Györfi Csaba) c. táncelőadása tekinthető meg a Tamási Áron Színház nagytermében.   KÖNYVBEMUTATÓ * A Hegedűs Enikő szerkesztette Szent László király – Erdély védőszentje című albumot ma 18 órától a sepsiszentgyörgyi Szent József-plébánián, október […]

A zene falakat bont

A zenei tehetséget egyformán osztották el – mondta meggyőződéssel Makkai Péter, a fogyatékkal élőket foglalkoztató sepsiszentgyörgyi Írisz Ház igazgatója azon a pénteki sajtótájékoztatón, amelyen a United by Music Románia alapítvány létrehozását jelentette be. – Közelebb kell hozni egymáshoz az egészségesek és fogyatékkal élők nagyon elkülönült világát, a zene az a nyelv, amelyet mindenki ért.

Hadiárvasorsok kötetbe foglalva

Csütörtökön, a kézdivásárhelyi Vigadó zsúfolásig telt díszterme hármas esemény helyszíne volt: Iochom István – Kiss Erika Hadiárvasors című kötetének bemutatója mellett hadiárva-találkozót és fotókiállítást rendeztek.

Röviden

FILM Október 14-én 19 órakor a zabolai Mikes-birtok rendezvénytermében levetítik az Egy és egy fél herceg című filmet. Ezt követően közönségtalálkozó Ana Lungu rendezőnő és Iris Spiridon színésznő jelenlétében. Moderátor: Anna Popa. SZACSVAY AKADÉMIA Október 14-én 18 órától, a Szacsvay Akadémia előadássorozat keretében Novák Csaba Zoltán történész, az RMDSZ marosvásárhelyi szenátora A Ceaușescu-rendszer magyarságpolitikája címmel […]

5. Bienállé

>> Október 12-én 17 órától Kamil Kocurek, a 4. Székelyföldi Grafikai Biennálé fődíjasa Játékok küzdőtere című egyéni kiállításának megnyitója a MAGMAtemp-ben (Keresztes-ház, Gróf Mikó Imre u. 9.), 19 órától kiállítással egybekötött könyvbemutató Siklodi Zsolt, a Székelyföldi Grafikai Biennálé egykori kurátorának emlékére a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban. >> Október 13-án 18 órától díjátadó gálaműsor és a Luiza […]

Szüreti bál

A Szent Mihály Színjátszócsoport és a Háromszéki Népfőiskola Egyesület szüreti bált szervez a felsőlemhényi kultúrotthonban október 13-án 20 órától. Zenél: Molnár Hunor és Tuzson Loránd. Azt megelőzően, 14 órától szekeres, lovas hívogatásra kerül sor, indulás a felsőlemhényi iskola elől. Támogatók: KISZ, Rotrans. Belépő: 10 lej.

Székelyföldi napok

Október 12., péntek: a Kaptár dokumentumfilm-szemlére benevezett díjnyertes filmek vetítése (12.00 nagybaconi Konsza Samu Általános Iskola, 17.00 Sepsiszentgyörgy, Művész Mozi, 18.00 kézdiszentkereszti kultúrotthon). A Székely Könyvtár könyvsorozat bemutatója (19.00 Barót, Erdővidék Múzeuma, Kászoni Gáspár-terem); Táncoló Székelyföld – folklórműsor (19.00 Barót, művelődési ház). Rétyi Amatőr Színjátszók előadása (19.00 Sepsiszentkirály, kultúrház). Október 13., szombat: kalákában felépített, népi […]

Túrázás

>> A baróti Elveszett Világ Természetvédelmi, Turista és Barlangász Egyesület október 13-ára megszervezi a 13. Dénes István-emléktúrát. Célja a Vargyas-szoros természetvédelmi terület, illetve Homoródalmás község turisztikai látványosságainak felkeresése. Túravezető: Demeter Zoltán. Indulás 9 órakor autóbusszal Barótról, a bányairoda előtti parkolóból a Vargyas-szoros felé vezető aszfaltút végéig, ahonnan gyalogosan jutnak el az Orbán Balázs-barlang bejáratáig. Ott […]

Generációk világa a múzeumban

Szerdán a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeumban megnyitották Incze István (1905–1978) Kézdivásárhelyen született festőművész és családja Generációk világa című, közös kiállítását.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Csütörtökön 16:30 Pelyhes – Kalandra fel!. r. sz., 17:00 A végzet órája, 18:00 Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari, 19:00 Johnny English újra lecsap., m. sz., 20:45 Egy kis szívesség, m. sz., 20:45 Lajkó – Cigány az űrben, r. f. SZÍNHÁZ A Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központja meghívja […]

Könyv a hadiárvákról

Hadiárvasors címmel jelent meg Iochom István kézdivásárhelyi újságíró új könyve. A dokumentkötet visszaemlékezéseket tartalmaz olyan személyek részéről, akik a második világháború során elveszítették valamely hozzátartozójukat.

Kéthetes külföldi turné

Kéthetes külföldi turnén vesz részt az Osonó Színházműhely. A sepsiszentgyörgyi társulat, miután magyarországi kistelepüléseken játszott, Budapestre, majd Németországba utazik.