Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Mesterek és tanítványok

Mesterek és tanítványok Kultúra

Tegnap délben a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeumban megnyílt a március 15-e előtt tisztelgő ünnepi képzőművészeti kiállítás – ez a huszonnyolcadik kiadása.

Dimény Attila múzeumigazgató köszöntötte a jelenlévőket, megköszönve a kézdivásárhelyi művészeknek a kiállítás-szervezésben nyújtott segítséget. „A hagyományos ünnepi tárlat két megálmodója, egykori szervezője sajnos, már nem lehet közöttünk: Incze László intézményvezetőt közel tíz éve, míg Kosztándi Jenő festőművészt a múlt hónapban kísértük utolsó útjára”, mondta, majd kérésére a jelenlévők egy percnyi néma csenddel adóztak az elhunytak emlékének.

Dobolyi Annamária művészettörténész, a tárlat kurátora hangsúlyozta, ez a kiállítás évről évre felkészít bennünket az ünnepre. Hozzátette, míg kezdetben a szervezők és a művészek is ragaszkodtak a forradalmi témához, az évek múlásával a tárlat egyre kevésbé kötődött mereven az 1848–1849-es forradalom és szabadságharchoz, mára meg elsősorban a művészet és a művészek szabadságáról szól.

A tárlatot méltató Deák Ferenc magyartanár hangsúlyozta, a kézdivásárhelyi márciusi kiállítás szépsége az alkotók lázas erejében, egymás inspiráló közelségében, a régió zártságát bontogató vendégszeretetben és az ünnepre való készülődés várakozásában jelenik meg. „Mesterek és tanítványok együtt vállalnak közösséget, hogy éves csoportos kiállítást hozzanak létre”. Néhai Kosztándi Jenőről és a tárlaton látható alkotásáról így szólt: „halála napján befejezte és címet adott az utolsó képnek, Díszben. Mondta, ennek a képnek befelé hívogató, nagyobb mélységet adott. Kosztándi Jenőtől tanulni lehetett az életöröm felemelő derűjét, az elkötelezett barátságot és a holnapba vetett hitet. Művészete a köztudatban él, hatása alakítja és formálja az utána érkezőket.”

Az eseményen Józsa Irén és Nagy Babos Tamás Arany János- és Kapui Ágota-verseket szavalt, majd a Cantus Kamarakórus a Rákóczi-indulót adta elő. „Hat hónapja Kosztándi Jenő művész úr megkért, énekeljük el a Rákóczi-indulót. Ha most fentről hallgatod, fogadd szeretettel Jenő bácsi”, mondta a dal felvezetőjében Fórika Balázs karnagy. A tárlaton negyvennégy művész – Sepsiszentgyörgyről Albert Levente, Balázs István, B. Hajdú Enikő, Éltes Barna, Haszmann Júlia Réka, Hervai Katalin, Koszta Ervin, Kovács Géza, Köllő Margit, Miklóssy Mária, Petrovics István, Péter Eszter, Simó Enikő, Ütő Gusztáv, Vargha Mihály, Vinczeffy László; Brassóból Albert Sándor, Ábrahám Imola, Ábrahám Jakab, Bartha Árpád, Bartha Bíborka, Csutak Levente, Gyulai Nagy Margit, Jakabos Olsefszky Imola, Mattis Teutsch Waldemar, Sipos Gaudi Tünde, Tomos Tünde, Vetró B. Sebestyén András; Kovásznáról Deák Barna és Deák M. Ria; Kézdivásárhelyről Csillag Mónika, Kosztándi Jenő, Kosztándi Katalin, ifj. Kosztándi Katalin, Máthé László, Sárosi Csaba, Sárosi Mátyás, Szász Edit, Vajna László Károly, Vetró András és Vetró Bodoni Zsuzsa; Jászvásárról Bartos Jenő, Veresegyházáról Ilés-Muszka Rudolf, Temesvárról Vălean Tünde – vegyes technikával készített több mint ötven alkotása látható. A kiállítás április 9-ig látogatható.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük