A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Mesés tárlat Kovásznán

Mesés tárlat Kovásznán Kultúra

Pasztellbe foglalt, mesékre emlékeztető álomképek és népes érdeklődő közönség: így is összefoglalhatnánk a kolozsvári Forró Ágnes kolozsvári képzőművész Világom világa című tárlatának megnyitóját, melyet szerdán délután tartottak a kovásznai Kádár László Képtárban.

A tárlatmegnyitón Konnát Rita képtáros köszöntője után Gazda József műkritikus méltatta az alkotót és munkáit.
– Forró Ágnes a jelenkori erdélyi művészet egyik meghatározó egyénisége. Kerámia szakot végzett, innen eredeztethető az anyag és a tárgyak iránti szeretete, az irántuk való vonzalom. Forró Ágnes feladatának érzi, hogy a művészetével valljon, kifejezzen. Munkáival átvisz bennünket egy különleges, teremtett világba, meseszerű színhelyekre – fogalmazott Gazda József.
Forró Ágnes tárgyai, képelemei furcsák és jelképesek, legyen az szék, seprű, kredenc, létra vagy cipő, többlettartalommal rendelkeznek alkotásaiban a be nem azonosítható sávok, formák, az álmodott belső világ, de még az egyszerű festőállvány, az épületelemek, emberfigurák, meseállatok, tyúkok, kakas, kutyák, lovak, szarvas formák is. Figurái néha lebegnek, úsznak a levegőben, a látomás részeivé válnak, és Gazda József szerint: ezekkel a lebegő figurákkal valahol visszaköszön Marc Chagall francia festőművész szürrealista látásmódja.
Gazda elmondta, hogy a képzőművész, néhány év kimaradástól eltekintve, már a kezdetektől, vagyis 1992-től állandó résztvevője a Kőrösi Csoma Sándor emlékére megrendezett, a Csoma Napok keretében megtartott Csoma-tárlatnak, éppen ezért úgy érzi, hogy Forró Ágnes Kovásznára is hazatért.
„Művészetem, akár az életem, állandó mozgás, áramlás, kísérletezés. Célom az lenne, hogy felnőttként, hogyan lehetnék gyermek (is), mese- és formavilágomat hogyan tudjam úgy megálmodni majd ábrázolni, hogy közben hiteles, őszinte és szabad ember maradjak” – olvasta fel a művész önvallomását Gazda József.
A rendezvényen megvásárolható volt Ambrus Lajosnak a Kriterion Könyvkiadó gondozásában megjelent, A sünkirályfi című népmesekötete is, melynek illusztrációit Forró Ágnes készítette. Ehhez kapcsolódva Ambrus Ajna és Becsek-Nagy Attila diákok egy-egy népmesét adtak elő.
A kiállítás 30 pasztellmunkát vonultat fel, és szeptember 3-ig látogatható, keddtől péntekig 11–17 óra között, szombaton pedig 10-től 14 óráig. Szervezett csoportok a 0770. 420.087-es telefonszámon jelentkezhetnek.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.