Forró Ágnes (balról) szinte állandó résztvevője a Csoma-tárlatnak is. Mellette Konnát Rita képtáros és Gazda József

Pasztellbe foglalt, mesékre emlékeztető álomképek és népes érdeklődő közönség: így is összefoglalhatnánk a kolozsvári Forró Ágnes kolozsvári képzőművész Világom világa című tárlatának megnyitóját, melyet szerdán délután tartottak a kovásznai Kádár László Képtárban.

A tárlatmegnyitón Konnát Rita képtáros köszöntője után Gazda József műkritikus méltatta az alkotót és munkáit.
– Forró Ágnes a jelenkori erdélyi művészet egyik meghatározó egyénisége. Kerámia szakot végzett, innen eredeztethető az anyag és a tárgyak iránti szeretete, az irántuk való vonzalom. Forró Ágnes feladatának érzi, hogy a művészetével valljon, kifejezzen. Munkáival átvisz bennünket egy különleges, teremtett világba, meseszerű színhelyekre – fogalmazott Gazda József.
Forró Ágnes tárgyai, képelemei furcsák és jelképesek, legyen az szék, seprű, kredenc, létra vagy cipő, többlettartalommal rendelkeznek alkotásaiban a be nem azonosítható sávok, formák, az álmodott belső világ, de még az egyszerű festőállvány, az épületelemek, emberfigurák, meseállatok, tyúkok, kakas, kutyák, lovak, szarvas formák is. Figurái néha lebegnek, úsznak a levegőben, a látomás részeivé válnak, és Gazda József szerint: ezekkel a lebegő figurákkal valahol visszaköszön Marc Chagall francia festőművész szürrealista látásmódja.
Gazda elmondta, hogy a képzőművész, néhány év kimaradástól eltekintve, már a kezdetektől, vagyis 1992-től állandó résztvevője a Kőrösi Csoma Sándor emlékére megrendezett, a Csoma Napok keretében megtartott Csoma-tárlatnak, éppen ezért úgy érzi, hogy Forró Ágnes Kovásznára is hazatért.
„Művészetem, akár az életem, állandó mozgás, áramlás, kísérletezés. Célom az lenne, hogy felnőttként, hogyan lehetnék gyermek (is), mese- és formavilágomat hogyan tudjam úgy megálmodni majd ábrázolni, hogy közben hiteles, őszinte és szabad ember maradjak” – olvasta fel a művész önvallomását Gazda József.
A rendezvényen megvásárolható volt Ambrus Lajosnak a Kriterion Könyvkiadó gondozásában megjelent, A sünkirályfi című népmesekötete is, melynek illusztrációit Forró Ágnes készítette. Ehhez kapcsolódva Ambrus Ajna és Becsek-Nagy Attila diákok egy-egy népmesét adtak elő.
A kiállítás 30 pasztellmunkát vonultat fel, és szeptember 3-ig látogatható, keddtől péntekig 11–17 óra között, szombaton pedig 10-től 14 óráig. Szervezett csoportok a 0770. 420.087-es telefonszámon jelentkezhetnek.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Röviden

MŰVÉSZ MOZI Csütörtökön: 16.00 Mission Impossible – Utóhatás (am. akciófilm, kalandfilm, thriller, 147 p. ); 16.30 A fa alatt (izl.–fr. fekete komédia, 89 p.); 18.30 Sodródás (am. akciófilm, kalandfilm, dráma, 99 p.); 18.45 Budapest Noir (magyar krimi-dráma, 95 p.); 20.30 Mamma Mia! Sose hagyjuk abba (am. zenés vígjáték, m. sz., 113 p.); 20.45 Meg – […]

Két hónap múlva adásban

Tegnap a kézdialmási Avas-tető alatt a Csemetekert szomszédságában levő, Egerkút nevű részen második alkalommal szerveztek hagyományőrző kalákát. Az eseményen a Duna Televízió stábja is jelen volt, filmet készítve a kaszálásról.

Édes ízek fesztiválja

Idén szeptember 7–9. között zajlik a II. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválja Sepsiszentgyörgyön. Az esemény beharangozó sajtótájékoztatóján kiderült, legalább húsz csapat benevezésére számítanak, megsütik Székelyföld kürtőskalácsát, és partnerséget kötnek a budapesti Kürtőskalácsfesztivált szervező Vitéz Kürtős csapatával.

Holtverseny az élen

Holtversenyben két alkotó végzett az élen a Pro Press Egyesület által meghirdetett fotópályázaton, amelyre Székelyföld természeti kincseit, páratlan kulturális örökségét, (nép)hagyományainak gazdagságát ábrázolni hivatott fényképfelvételekkel lehetett jelentkezni. Ezért az első hely tétjét megemeltük. A tét megemelése azzal jár, hogy mindketten részt vehetnek a Csernátonban szeptember 1–9. között zajló IKA alkotótáborban, a második helyért járó 500 […]

Színes napok

Vakációs hangulatban, de tartalmasan telik a nyár a kézdivásárhelyi Helen Doron Nyelviskolában. A július és augusztus folyamán zajlott táborok során a gyerekeket játszva tanulás és sok élmény várta.

Röviden

ZÁSZLÓAVATÁS Augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján ünnepet ül Sárfalva és Szászfalu népe: egyrészt Szent István királyunk ezen a napon hunyt el, és ezen a napon ajánlotta országát Szűz Mária pártfogásába – így egyházi ünnepet tartanak, ünnepi szentmise lesz a Sárfalva és Szászfalu között levő nagytemplomban, tájékoztatott Bartos Károly plébános. A szentmise előtt, fél 12-kor a sárfalvi […]

Egymáshoz közelebb

Az Osonó Színházműhely a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskolával közösen augusztus 4–8. között szervezte meg az interetnikai drámatábort, amelyben román és magyar fiatalok vettek részt Temesvárról, Nagyszebenből, Marosvásárhelyről, Csíkszeredából és Sepsiszentgyörgyről.

A közös munka fontossága

Cserei Lázár, kézdialmási megyebíró tavaly, Szent János napján első alkalommal szervezte meg hagyományőrző szándékkal a kalákában zajló kaszálást az egykori Csemetéskert szomszédságában levő, Egerkút nevű részen. Idén repetát tartanak.

A nemzet levéltára

A Magyar Nemzeti Levéltár, amint a neve is jelzi, a nemzet egészének kulturális örökségét gyűjti össze, őrzi, óvja, rendszerezi és biztosítja ennek tudományos, illetve magáncélú kutatását. Közművelődési programjai által pedig fel szeretné kelteni az igényt történelmünk és elődeink tapasztalatainak a megismerése iránt – hangzott el a Bethlen Gábor-sátorban dr. Germuska Pál főosztályvezető által irányított beszélgetésen az idei Tusványoson.

Röviden

MŰVÉSZ MOZI * Kedden: 16.30 Barátom, Róbert Gida (am. animációs családi film, 110 p.); 16.30 A fa alatt (izl.–fr. fekete komédia, 89 p.); 18.30 Une vie violente (fr. dráma, 107 p.); 18.45 Meg – Az őscápa (am. akciófilm, horror, ); 20.45 Mamma Mia! Sose hagyjuk abba (am. zenés vígjáték, magy. szink., 113 p.); 21.00 Mission […]

Szép emlékekkel távozott

Tíz év szolgálat után új helyen folytatja papi hivatását Opra István korábbi szentkatolnai plébános, akinek a nevéhez több, a községben megtartott egyházi rendezvény is köthető.

Határvadászok Emlékútja

Ma a 32-es Határvadászok Emlékútja elnevezésű emlékkörút keretében Mező Ferenc-emléktúrát tartanak, találkozó 9.30-kor a katrosai csárdánál.

Nem volt könnyű az élet

Családias hangulatú, hegedűjátékkal és nótaszóval fűszerezett író-olvasó találkozónak adott otthont csütörtök este az uzoni Erdélyi Lajos Könyvtár előadóterme. A szépszámú érdeklődők megismerkedhettek Préda Barna második, Azok az évegcsűri legények címet viselő, frissen megjelent könyvével, melyet elsőként a nagyközségben mutattak be.

Az 5. SIC Feszt – Székelyföldi Szabadegyetem programja

Péntek, augusztus 10. 10.00–11.00 Megnyitó (előadósátor) • Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke • Oltean Csongor MIÉRT-elnök • Kelemen Szilárd Péter HÁRIT-elnök • Laczikó Enikő, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának vezetője • Márton Árpád parlamenti képviselő 11.00–12.00 Ismerd meg Háromszéket kvíz (előadósátor) • Jánó Szabolcs, a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület vezetője • Fazakas-Csoma Szidónia, a Kovászna […]

Ajánló

FALUNAP Vasárnap Bereckben falunapot tartanak. Az esemény 10.30-kor ünnepi szentmisével kezdődik, Dimény Zoltán polgármester megnyitóbeszéde 12.30-kor hangzik el, amit a berecki Comenius-iskola műsora követ. Délután 16 órától Syntia, utána Angie, Maria Olteanu és Varga Kinga lép színpadra. Este fél kilenctől a Role koncertezik, majd a népünnepély 22.30-kor tűzijátékkal ér véget. TRABANTTALÁLKOZÓ Hétvégén a DRE Racing […]