Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Mesék birodalmában

Mesék birodalmában Kultúra

Miután a Magyar Olvasótársaság 2005-ben a magyar népmese napjává nyilvánította szeptember 30-át, Benedek Elek születésnapját, azóta ezen a napon Kisbaconban minden alkalommal összegyűlnek az erdővidéki és a távolabbról érkező gyermekek, hogy együtt barangoljanak, cimboráljanak egyet a mesék, a varázslatok csodálatos birodalmában.

Nem volt ez másképp idén szeptember 30-án sem, amikor nemcsak mesés környezet, de mesébe illő őszi napsütés fogadott háromszáznál több kisdiákot a Benedek Elek-emlékház udvarán, ahonnan, az Elek apó életével való rövid ismerkedés után, tanítónőik kíséretében elindulhattak felfedezni Kisbacont, a mesefalut. A település különböző helyszíneit felkeresve, egy-egy szórakoztató foglalkozás, vagy közös éneklés, tánc keretében átélhették aztán ők is azt, amit a mesehősök – átbújhattak aranykapukon, találkozhattak királylányokkal, manókkal, törpékkel, boszorkányokkal, megölelhették, ha csak képletesen is Elek apót, hogy aztán végül, kiállva a hét próbát, elnyerjék a főjutalmat: egy együtt töltött nap szép, talán örökké tartó emlékét.

Az emlékház udvarán Szabó Réka, az író dédunokája köszöntötte a kicsiket, elmondva nekik, hogy Elek apó a Budapesten töltött évei után bizony a legnehezebb időszakban, 1921-ben jött haza szülőföldjére, azért, hogy visszaadjon valamit az édes anyaföldnek abból a sok jóból, amit tőle korábban kapott. Benedek Márta, a kisbaconi mesenapot a Kovászna Megyei Művelődési Központtal közösen szervező Bodvaj Egyesület vezetője arra biztatta a gyermekeket, lépjenek bátran a mesebeli titkok birodalmába, fedezzék fel maguk a csodákat, a mindig győző igazságot.

Elbocsátásuk előtt a diákok még megkóstolhatták Elek apó almáját, majd a falu temetője felé vették útjukat, ahol virágokat helyeztek el arra a sírra, melyben a meseíró feleségével, lányával és unokájával együtt alussza örök álmát. Ezt követően, a mesenap hagyományának megfelelően, a régi papilakon gyülekezett a gyermeksereg, ahol kalács, tea várta őket, majd mesét hallgattak, aztán három csoportba szerveződve megkezdték a közös szórakozást. A mesenap, ahogy a mesékben is szokás, lakomával ért véget.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük