Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Meletével a hídon

Meletével a hídon Kultúra

Svájci és magyar zenepedagógusok közreműködésével zajlottak a Székely Nemzeti Múzeumban a múlt héten azok a gyakorlatok, amelyek alapvető zenei, ritmikai nevelésben részesítik a programba bejelentkezett kisiskolásokat.

A Meletéről, a gyakorlás és testmozgás görög múzsájáról elnevezett projekt olyan lehetőséget jelent, amely után két kézzel kellene kapkodni szülőnek, tanítónak, csak mert a gyerekeknek minden szempontból jó.

A projekt keretében Salat-Zakariás Soma és Sara Franchini – mindketten a zürichi egyetem mesterképzős zenepedagógusai – már tavaly foglalkoztak a múzeumban gyermekcsoportokkal, a Svájcban kötelező elemi zeneoktatási módszert hozták el hozzánk. Idén társult hozzájuk Antonio Planelles katalán filozófus és énekes, aki azt kutatja, mit tud a zene azon kívül, hogy hangokat produkál. És hogy mit tud, az ezekben a napokban is megmutatkozott: a gyermekek óriási lelkesedéssel, nyitottsággal, felszabadultan vesznek részt az élményt nyújtó órákon, ahol hangokat adnak ki, történeteket mesélnek szóval, zenével, mozgással, minden porcikájukat, agyuk két féltekéjét egyszerre veszik igénybe, így érzelem-értelem egyensúlyban van. Ugyanezt megtapasztalhatják a felnőttek is, hiszen számukra délután kórusműhelyt nyitottak a vendégek, de újrahasznosító műhely is nyílt, ahol mindenből hangszert gyártottak, és együtt zenéltek.

A jó hangulatú foglalkozásokon tanultakat a felnőtt- és gyermekcsoportok pénteken a közönség számára nyitott bemutatóval zárták le. Brazil szambaritmussal rukkoltak ki az újrahasznosítók, afrikai, magyar és katalán éneket adott elő a kórus, a gyermekek pedig a négy évszak témájára koreografált táncot adtak elő.

A munka azonban nem fejeződött be pénteken, várják az óvónők, csoportok, tanítók és iskolai osztályok jelentkezését, ilyen foglalkozásokat pedig csak a Székely Nemzeti Múzeumban tartanak Vinczeffy Orsolya és Bartha Zonga múzeumpedagógusok.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük