Gondolatébresztő alkotások, variációk három témára, amelyhez a háromszékiek is hozzátehetik a maguk gondolat- és fényszögeit. Fotó a biennálé anyagából

Ismét eseménydús hétvége lesz a megyeközpontban, hiszen zajlik az őszi vásár, ugyanakkor a fotózást életformaként megélőknek bajosan lehet mást választani, mint a 3. Székelyföldi Fotobiennáléhoz kapcsolódó eseményeket. Kiállítások, műhelymunkák teszik még izgalmasabbá a verseny eredményének szombaton délutáni kihirdetését.

A Hargita, Maros és Kovászna megyei tanácsok, illetve művelődési központok által menedzselt biennáléra idén három kategóriában várták a fotókat, s ahogy az lenni szokott, a nyílt mezőnyben volt a legtöbb dolguk a bírálóknak, de a Mozgás kategóriában és a Kenyér témában is sokat kellett vitatkozni a kiválasztottak névsorán.

Ha az első pályázati kiírásra (2013-ban) 4 országból 85 alkotótól 881 munka érkezett be, két évvel ezelőtt már 18 országból 149 fotóstól 1538 alkotás, idén 17 országból 282 művészfotós 1507 műve közül kellett a díjazottakat kiválasztani az elismert nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűrinek. (Annyit már tudni lehet, hogy a díjazottak között háromszéki fotósok is vannak.)

Szombaton 15 órától a Székelyföldi Fotóklubok Szemléje, kiállításmegnyitó, Sepsiszentgyörgy főterén, a Tamási Áron Színházban 17 órától kerül sor a díjátadó gálára, majd a helyi zenészek legjobbjaiból ötön lépnek fel a Malteregónak nevezett felállásban. A koncert érdekessége, hogy zenei váza a biennáléra érkezett alkotásokból inspirálódott. 19 órától nyitják meg az Erdélyi Művészeti Központban a biennáléra érkezett 100 legjobb fotóból összeállított tárlatot.

Még izgalmasabbnak ígérkeznek azok a műhelymunkák, melyeket a pályázati témákhoz kapcsolódva tartanak a meghívottak, minden bizonnyal a tavalyihoz hasonló sikerrel. Előtte azonban szombaton a Székely Mikó Kollégium dísztermében délelőtt 10 és 12 óra között lesz egy elméleti megalapozása a későbbi gyakorlatnak, az előadók: Eifert János AFIAP- és zsűritag és Eberhard Schuy Canon-nagykövet. Eifert szombaton és vasárnap a mozgásfotózáshoz kapcsolódva a M-Studió táncművészeinek és a Százlábúak együttes néptáncosainak mozdulatait képezi le, Eberhard témája  szombaton a reklám- és tárgyfotózás (a főszereplő a kenyér), vasárnap a Kastély vendéglőben pedig gasztrofotós tapasztalatait osztja meg. Vasárnap 14 órától Razvan Voiculescu tart vetítettképes előadást három izgalmas projektjéről a Művész moziban. Minden műhelymunkára, valamint a vasárnapi Canon-szervizre, a Canon újdonságainak kipróbálásra is jó regisztrálni.

A pont az i-n a három székely megye 10 fotoklubjának aktív tagjaitól érkezett 155 alkotásból összeállított szabadtéri kiállítás lesz, mely szombattól él, és legalább két hétig meghatározza a főtér hangulatát. A munkákból katalógus is készül, melyet meg lehet vásárolni. A pontos helyszíneket és időpontokat, elérhetőségeket a www.fotobiennale.ro oldalon találják meg az érdekelődők.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Ajánló

SZÍNHÁZ * A sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu Színház március 16-án, pénteken 19 órától a Művész Teremben bemutatja Dreptul la muncă című előadását. Sibylle Berg nyomán rendezte: Theo Herghelegiu. * A Kovásznai Pokolsár Egyesület színjátszó csoportja március 17-én, szombaton 19 órától a művelődési központban bemutatja Tamási Áron Hullámzó vőlegény című háromfelvonásos színművét. * Carlo Goldoni Chioggiai csetepaté […]

Dr. Buda László előadása

Március 18-án különleges csemege várja a lélek dolgai iránt érdeklődő közönséget, hiszen hosszabb szünet után visszatér Sepsiszentgyörgyre a nagy népszerűségnek örvendő Nyitott Akadémia-sorozat. A pszichológiai előadásfolyam keretében ezúttal dr. Buda László pszichiáterrel találkozhatunk.

Riasztó kiáltás

Reisinger János irodalomtörténész féléves előadássorozatának utolsóelőtti állomásán A rombolás géniuszának diadala című Zichy-festményt elemezte a Székely Nemzeti Múzeum Bartók-termében. Ismét azon ritka alkalmak egyike volt, amikor teljességében fogadhattuk be egy nagy művészeti alkotás, egy hazájában nem eléggé méltányolt nagy művész üzenetét.

Röviden

TÁRLAT Az Erdélyi Művészeti Központban csütörtökön 18 órától nyitják meg a Barabás Miklós Céh háromszéki és barcasági tagjainak Ars Poetica című ünnepi tárlatát a Lábas Házban (Szabadság tér 7. sz.). A vendégeket Vécsi Nagy Zoltán, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője köszönti, a kiállítást megnyitja Túros Eszter művészettörténész. Közreműködik Kelemen István. SZÍNHÁZ Március 15-én, csütörtökön 19 […]

Megjelenített múlt

Felnőttek és gyermekek számára egyaránt szellemi élményt kínáló, ugyanakkor tanulságos és nemzeti tudatot formáló kiállítás nyílt összmagyar ünnepünk küszöbén a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében.

Ősi jelképektől a mai címerig

2014-ben a magyar Országgyűlés március 16-át a magyar zászló és címer napjává nyilvánította, „fejet hajtva mindazon emberek, közösségek és emlékük előtt, akik e zászló és címer alatt harcolva életüket adták a magyar nemzetért”. Ennek kapcsán Demeter Zoltán baróti művelődésszervező e heti meghívottja Szekeres Attila István sepsiszentgyörgyi heraldikus, címergrafikus volt a Tortoma Önképzőkörben.

Megvan a kovásznai szónok

Hétfőn az RMDSZ kovásznai szervezete és a Pro Csoma Sándor Egyesület szervezésével megtartották a Március 15. üzenete című szónoklatversenyt a Kőrösi Csoma Sándor Líceum 9–12. osztályos diákjai körében.

Röviden

ELŐADÁS * Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeum Bartók-termében március 14-én, szerdán 19 órától Magyarország címere a sepsiszentgyörgyi ’48-as emlékművön címmel tart előadást dr. Szekeres Attila István. Közreműködik a Vox Humana kamarakórus. CSEREBERE KLUB A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Hobby Cserebere Klubjába március 14-én, szerdán 16 órától várnak minden szenvedélyes gyűjtőt. SZÍNHÁZ Március 15-én, csütörtökön […]

Rendhagyó történelemórák

Még ma is zajlanak azok az órák a kézdiszentléleki Apor István Általános Iskolában, amit a község budapesti „testvértelepülésének”, a magyar főváros 11. kerületének az egyik önkormányzati képviselője, Sass Szilárd testvértelepülési tanácsnok hozott tető alá a Bethlen Gábor Alapítvány támogatásával.

Zizi az élen

Gyerekkönyvek, házi olvasmányok szerepelnek a Bod Péter Megyei Könyvtár 2017-ben leggyakrabban kölcsönzött könyvei között. A felhozatal vegyes, leginkább a fiatal olvasók kölcsönzik ki leggyakrabban a könyveket.

Nem hősök, áldozatok voltak

Kedden a kézdivásárhelyi Vigadó dísztermében mutatták be Koszta István hadtörténész Erdély a Nagy Háborúban 1914–1916 augusztus című könyvét. A szerző beszélgetőtársa Dimény Attila, az Incze Lászó Céhtörténeti Múzeum vezetője volt.

Röviden

KÖNYVBEMUTATÓ * Március 13-án, ma 18 órától a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében mutatják be Koszta István Erdély a Nagy Háborúban 1914–1916 augusztus című könyvét. KIÁLLÍTÁS A Balassi Intézet Magyarország Kulturális Központja sepsiszentgyörgyi irodájának szervezésében a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében március 13-án 16 órakor megnyílik A Húszforintos Katonától Gábor Áronig […]

Érzékiség és bölcselet

Marosvásárhelyen bontakozott ki, ma Magyarországon él, pénteken Szentgyörgyön nyílt kiállítása az EMŰK-ben: Dienes Attila szobrászművész sajátos műveire nagyon sokan voltak kíváncsiak.

Ünnepi koncert

A Georgius Kamarazenekar és a Csíki Kamarazenekar, a tavalyi évekhez hasonlóan, idén is megtartja hagyományos ünnepi hangversenyét a szabadságharc tiszteletére, a március 15-i ünnepségsorozat keretében 19 órától a Tamási Áron Színház nagytermében.

Szerdai ünnepségek

Sepsiszentgyörgy
12.00-16.00 Honvédsírok koszorúzása a temetőkertekben a város iskoláinak közreműködésével.
18.00 A felújított 1848–1849-es honvéd emlékmű ünnepélyes felavatása az Erzsébet parkban, műsorvezető: Nagy-Kopeczky Kristóf. Beszédet mond Sztakics Éva Judit alpolgármester, rövid történelmi bemutatót tart József Álmos nyugalmazott tanár, helytörténész, szakmai előadást dr. Szekeres Attila István heraldikus.