Gondolatébresztő alkotások, variációk három témára, amelyhez a háromszékiek is hozzátehetik a maguk gondolat- és fényszögeit. Fotó a biennálé anyagából

Ismét eseménydús hétvége lesz a megyeközpontban, hiszen zajlik az őszi vásár, ugyanakkor a fotózást életformaként megélőknek bajosan lehet mást választani, mint a 3. Székelyföldi Fotobiennáléhoz kapcsolódó eseményeket. Kiállítások, műhelymunkák teszik még izgalmasabbá a verseny eredményének szombaton délutáni kihirdetését.

A Hargita, Maros és Kovászna megyei tanácsok, illetve művelődési központok által menedzselt biennáléra idén három kategóriában várták a fotókat, s ahogy az lenni szokott, a nyílt mezőnyben volt a legtöbb dolguk a bírálóknak, de a Mozgás kategóriában és a Kenyér témában is sokat kellett vitatkozni a kiválasztottak névsorán.

Ha az első pályázati kiírásra (2013-ban) 4 országból 85 alkotótól 881 munka érkezett be, két évvel ezelőtt már 18 országból 149 fotóstól 1538 alkotás, idén 17 országból 282 művészfotós 1507 műve közül kellett a díjazottakat kiválasztani az elismert nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűrinek. (Annyit már tudni lehet, hogy a díjazottak között háromszéki fotósok is vannak.)

Szombaton 15 órától a Székelyföldi Fotóklubok Szemléje, kiállításmegnyitó, Sepsiszentgyörgy főterén, a Tamási Áron Színházban 17 órától kerül sor a díjátadó gálára, majd a helyi zenészek legjobbjaiból ötön lépnek fel a Malteregónak nevezett felállásban. A koncert érdekessége, hogy zenei váza a biennáléra érkezett alkotásokból inspirálódott. 19 órától nyitják meg az Erdélyi Művészeti Központban a biennáléra érkezett 100 legjobb fotóból összeállított tárlatot.

Még izgalmasabbnak ígérkeznek azok a műhelymunkák, melyeket a pályázati témákhoz kapcsolódva tartanak a meghívottak, minden bizonnyal a tavalyihoz hasonló sikerrel. Előtte azonban szombaton a Székely Mikó Kollégium dísztermében délelőtt 10 és 12 óra között lesz egy elméleti megalapozása a későbbi gyakorlatnak, az előadók: Eifert János AFIAP- és zsűritag és Eberhard Schuy Canon-nagykövet. Eifert szombaton és vasárnap a mozgásfotózáshoz kapcsolódva a M-Studió táncművészeinek és a Százlábúak együttes néptáncosainak mozdulatait képezi le, Eberhard témája  szombaton a reklám- és tárgyfotózás (a főszereplő a kenyér), vasárnap a Kastély vendéglőben pedig gasztrofotós tapasztalatait osztja meg. Vasárnap 14 órától Razvan Voiculescu tart vetítettképes előadást három izgalmas projektjéről a Művész moziban. Minden műhelymunkára, valamint a vasárnapi Canon-szervizre, a Canon újdonságainak kipróbálásra is jó regisztrálni.

A pont az i-n a három székely megye 10 fotoklubjának aktív tagjaitól érkezett 155 alkotásból összeállított szabadtéri kiállítás lesz, mely szombattól él, és legalább két hétig meghatározza a főtér hangulatát. A munkákból katalógus is készül, melyet meg lehet vásárolni. A pontos helyszíneket és időpontokat, elérhetőségeket a www.fotobiennale.ro oldalon találják meg az érdekelődők.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Kedden: 16.45 A Hangya és a Darázs (angol–amerikai akciófilm, 118 perc, 2018); 16.45 Szicíliai kísértettörténet (olasz–francia–német filmdráma, 122 perc, 2017); 18.45 Felhőkarcoló (amerikai akciófilm, 102 perc, 2018., magyar szinkronnal); 19.00 Haverok harca (amerikai vígjáték, 100 perc, 2018.); 21.00 Budapest Noir (magyar krimi-dráma, 95 perc, 2017); 21.00 Sicario 2. – A zsoldos (olasz–amerikai akcióthriller, […]

Kóborló, vándorló

A huszonhatodik Incitato Művésztábor során készült alkotásokból nyílt kiállítás tegnap az Incze László Céhtörténeti Múzeumban. A változatos technikával készített kóborló, vándorló tematikájú alkotások augusztus 26-ig tekinthetők meg.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI * Ma: 16.30 Hotel Transylvania 3. – Szörnyen rémes vakáció (am. animációs film, rom. szink.); 16.45 A Hangya és a Darázs (ang. –am. akciófilm); 18.30 Haverok harca (am. vígjáték); 19.00 Budapest Noir (magyar krimi); 20.30 A hely (ol. vígjáték); 21.00 Felhőkarcoló (am. akciófilm, 102 p.). * Szombat: 11.00 Jönnek a kacsák (am.–kínai animációs […]

Táboroznak a döntősök

Ötödik alkalommal szervezték meg az országos szintű, Unikornis nevet viselő nyelvi olimpiát középiskolások számára. A háromszakaszos verseny utolsó, döntő fordulójára a jelenleg Csernátonban zajló nyelvi tábor keretében került sor.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Ma: 16.00 Sicario 2. – A zsoldos (ol.–am. akcióthriller, 122 p., magy. szinkr.); 16.30 A Hangya és a Darázs (ang.–am. akciófilm, 118 p.); 18.15 Haverok harca (am. vígjáték, 100 p.); 18.45 Könyvklub (am. vígjáték, 104 p., magy. szinkr.); 20.15 Budapest Noir (magyar krimi-dráma, 95 p.); 21.00 A Hangya és a Darázs. KONFERENCIA A […]

Több száz tevékenység

Az idén Európai Tehetségponttá vált, önfenntartó társulatként működő Osonó a 2017–18-as évadban a három műsoron lévő előadását 76 alkalommal, mintegy ötezer néző számára mutatta be Magyarországon, Romániában és Kárpátalján – tudtuk meg a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely évadzáró mérlegéből.

A rockabilly jegyében

Pénteken és szombaton a kétkerekűek fogják uralni Kézdivásárhelyt, pontosabban a fortyogófürdői komplexum kertjét: Béka és baráti köre tizenhetedik alkalommal szervezi meg a jótékonysági motorostalálkozót.

„Rétegmuzsikát játszunk”

Tavasszal ünnepelte megalakulásának tizedik évfordulóját a sepsiszentgyörgyi Mácsafej zenekar. Alapítójával, Márk Attila „erdélyi daltulajdonossal” a kezdetekről és az eddig megtett útról beszélgettünk.

Még egy nap a Székely Vágtáig

Pénteken, 19.30-tól a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület szervezte huszár ügyességi versennyel megkezdődik a 2018-as Székely Vágta az Óriáspince-tetőn. A tulajdonképpeni verseny szombaton és vasárnap zajlik, a próbákon 26 lovas áll rajthoz: 15-en a Székely Vágta futamán, a Nemzeti Vágtára való kijutásért küzdenek, 11-en a Góbé Futamon vesznek részt.

Ajánló

KIÁLLÍTÁS A Vadon Egyesület szervezésében természetfotó-kiállítás nyílik július 12-én, csütörtökön 18 órától a Bene-házban, a Székelyföldi Vadászati Kiállítás előcsarnokában (Sepsiszentgyörgy, Gróf Mikó Imre utca 11.). A magyarországi Bilek Ferenc természetjáró fotós-filmes Az Állandó változásban – az ártéri vadon világa című kiállítást Demeter János, a Vadon Egyesület ügyvezető igazgatója nyitja meg. A belépés díjtalan.   MŰVÉSZ […]

Írisz-tábor Kőröspatakon

Mint minden évben, a Diakónia Alapítvány most is nyári táborba vitte a szentgyörgyi Írisz Házban foglalkoztatott fogyatékkal élő fiatalokat. A kőröspataki Írisz-táborban eltöltött hét nemcsak a kikapcsolódást szolgálja, az értelmes közösségi lét az egymásra figyelés gyakorlására is alkalmat nyújt.

Interkulturális gyermektábor

A Gyulafehérvári Caritas immár harmadik alkalommal szervezett interkulturális gyermektábort Ozsdolán. A július 9–13. között zajló tábornak 80 résztvevője van, témája a különböző népek, nemzetek és országok megismerése.

Vasárnap tárlatmegnyitó

Huszonhatodik kiadásához érkezett az Incitato művésztábor, ami ezúttal is Bálványosfürdőn zajlik. Az Art Camp a végéhez közeledik, ugyanis vasárnap, a céhtörténeti múzeumban mutatják be az elkészült munkákat.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Ma: 9.15 és 11.15 órától Hihetetlen történet az óriás körtéről (dán animációs film, 80 perc, 2017) magyar szinkronnal; 16.35 Taxi 5 (francia akciófilm, 102 perc, 2018); 16.45 Szicíliai kísértettörténet  (olasz–francia–német filmdráma, 122 perc, 2017); 18.45 A Hangya és a Darázs (angol–amerikai akciófilm, 118 perc, 2018); 19.00 Haverok harca (amerikai vígjáték, 100 perc, 2018); […]