Gondolatébresztő alkotások, variációk három témára, amelyhez a háromszékiek is hozzátehetik a maguk gondolat- és fényszögeit. Fotó a biennálé anyagából

Ismét eseménydús hétvége lesz a megyeközpontban, hiszen zajlik az őszi vásár, ugyanakkor a fotózást életformaként megélőknek bajosan lehet mást választani, mint a 3. Székelyföldi Fotobiennáléhoz kapcsolódó eseményeket. Kiállítások, műhelymunkák teszik még izgalmasabbá a verseny eredményének szombaton délutáni kihirdetését.

A Hargita, Maros és Kovászna megyei tanácsok, illetve művelődési központok által menedzselt biennáléra idén három kategóriában várták a fotókat, s ahogy az lenni szokott, a nyílt mezőnyben volt a legtöbb dolguk a bírálóknak, de a Mozgás kategóriában és a Kenyér témában is sokat kellett vitatkozni a kiválasztottak névsorán.

Ha az első pályázati kiírásra (2013-ban) 4 országból 85 alkotótól 881 munka érkezett be, két évvel ezelőtt már 18 országból 149 fotóstól 1538 alkotás, idén 17 országból 282 művészfotós 1507 műve közül kellett a díjazottakat kiválasztani az elismert nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűrinek. (Annyit már tudni lehet, hogy a díjazottak között háromszéki fotósok is vannak.)

Szombaton 15 órától a Székelyföldi Fotóklubok Szemléje, kiállításmegnyitó, Sepsiszentgyörgy főterén, a Tamási Áron Színházban 17 órától kerül sor a díjátadó gálára, majd a helyi zenészek legjobbjaiból ötön lépnek fel a Malteregónak nevezett felállásban. A koncert érdekessége, hogy zenei váza a biennáléra érkezett alkotásokból inspirálódott. 19 órától nyitják meg az Erdélyi Művészeti Központban a biennáléra érkezett 100 legjobb fotóból összeállított tárlatot.

Még izgalmasabbnak ígérkeznek azok a műhelymunkák, melyeket a pályázati témákhoz kapcsolódva tartanak a meghívottak, minden bizonnyal a tavalyihoz hasonló sikerrel. Előtte azonban szombaton a Székely Mikó Kollégium dísztermében délelőtt 10 és 12 óra között lesz egy elméleti megalapozása a későbbi gyakorlatnak, az előadók: Eifert János AFIAP- és zsűritag és Eberhard Schuy Canon-nagykövet. Eifert szombaton és vasárnap a mozgásfotózáshoz kapcsolódva a M-Studió táncművészeinek és a Százlábúak együttes néptáncosainak mozdulatait képezi le, Eberhard témája  szombaton a reklám- és tárgyfotózás (a főszereplő a kenyér), vasárnap a Kastély vendéglőben pedig gasztrofotós tapasztalatait osztja meg. Vasárnap 14 órától Razvan Voiculescu tart vetítettképes előadást három izgalmas projektjéről a Művész moziban. Minden műhelymunkára, valamint a vasárnapi Canon-szervizre, a Canon újdonságainak kipróbálásra is jó regisztrálni.

A pont az i-n a három székely megye 10 fotoklubjának aktív tagjaitól érkezett 155 alkotásból összeállított szabadtéri kiállítás lesz, mely szombattól él, és legalább két hétig meghatározza a főtér hangulatát. A munkákból katalógus is készül, melyet meg lehet vásárolni. A pontos helyszíneket és időpontokat, elérhetőségeket a www.fotobiennale.ro oldalon találják meg az érdekelődők.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Ajánló

M STUDIO Pénteken 19 órától a Romeo & Julia című előadását játssza az M Studio Háromszék Táncstúdióban.   MŰVÉSZ MOZI Ma: 18.00 Oktáv (román dráma, 102 p.); 18.15 Újra otthon (am. romantikus vígjáték, 97 p.); 20.15 Hóember (ang. thriller, 125 p.); 20.30 Brazilok (magy. vígjáték, 95 p.). KIÁLLÍTÁS * Ma 18 órától, a magyar festészet […]

Egy éve nyílt meg

A múlt értékeinek megőrzése mellett a jelen vívmányainak megismertetése és a jövőbetekintés szándéka vezérelte Puskás Attila biológust és Csáky Ernő mérnök–tanárt, amikor nekifohászkodtak a Puskás Tivadar Távközlési Kismúzeum megalapításához, mely egy esztendeje nyitotta meg kapuit az érdeklődők előtt.

Hármas ünnep Kovásznán

Október 21-én, szombaton hármas ünnep lesz Kovásznán, ahol A magzat keresztútja nevű emlékparkban keresztutat végeznek, majd a katolikus templom kertjében felavatják Kovács Gábor plébános mellszobrát, illetve szentmisét tartanak a fatimai Mária-jelenések 100. évfordulójának tiszteletére.

A piros–fekete új divat

A VIII. Székelyföld Napok rendezvénysorozat részeként volt a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház vendége kedden dr. Szekeres Attila István heraldikus, aki A székely zászló fejlődése az utóbbi négy évszázadban címmel tartott előadást székely jelképeinkről.

Puskás Győző elégedett ember

Augusztus 19-én ünnepelte 50. születésnapját Puskás Győző, a marosvásárhelyi Hahota Színtársulat megalapítója, vezető színésze. Tiszteletére Játszd újra, Győző! címmel ünnepi kabaréválogatást tűztek műsorra, amelyet tegnap 20 órától a kovásznai Városi Művelődési Házban láthatott a nagyérdemű, ma 19 órától és holnap 17, valamint 20 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban viszik színre. A közönségkedvenc művésszel a háromszéki előadásokat megelőzően beszélgettünk.

Ajánló

KÖNYVBEMUTATÓ Ma 18 órától a Bod Péter Megyei Könyvtár Olvasótermében mutatják be Cseke Gábor író, költő (Csíkszereda) Sorsok könyve című kötetét. A szerző beszélgetőtársa: Sarány István, a Hargita Népe napilap fő-szerkesztője. Házigazda: Szonda Szabolcs könyvtárigazgató.   HAHOTA A marosvásárhelyi Hahota Színtársulat ma 20 órától Kovásznán, a művelődési központban előadja Játszd újra, Győző! című ünnepi kabaréválogatást. […]

Székely fiú San Franciscóban

Ön visszatérne-e Amerikából, mondjuk, a Székelyföldre, tisztelt olvasó, ha tíz évi kemény munkával, sok viszontagság és kaland, mi több leküzdött kiszolgáltatottság után végre nemcsak biztos egzisztenciája, de szerető felesége is lenne a kaliforniai szövetségi államban, a világelső Amerikai Egyesült Államokban? A „mi több”-et nem is lehetne tovább fokozni: az édes feleség ugyanis ráadásul áldott állapotban […]

Kijózanító szembesülés

„Mindannyian annak a kornak vagyunk a következményei” – jelentette ki Káli István marosvásárhelyi író, A szemfényvesztett című, Marosvásárhely 1944–69 közötti történetét felelevenítő regényének múlt heti bemutatóján a sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban. A szerzővel Gálfalvi Ágnes szerkesztő beszélgetett.

Visszavárják Zenóbiát

Szeptemberben, tíznapos turné során, hat megyében járta be Rosszcsont Zénó jó szeretne lenni című előadásával Böjte atya otthonait Zorkóczy Zenóbia kovásznai előadóművész, aki élményeiről mesélt a Székely Hírmondónak.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Ma: 16.15 Brazilok (magy. vígjáték, 95 p.); 18.30 Újra otthon (am. romantikus vígjáték, 97 p.); 19.30 Hóember (ang. thriller, 125 p.); 20.30 Kincsem (magy. romantikus kalandfilm, 121 p.).   SZÍNHÁZ Ma 19 órától a Tamási Áron Színház nagytermében Molnár Ferenc Liliom (rendező: Bocsárdi László) című előadást játssza a sepsiszentgyörgyi magyar színház.   KÖNYVBEMUTATÓ […]

Kisplasztikák Kovásznán

Vasárnap a kovásznai Kádár László Képtárban megnyitották Kovács Géza sepsiszentgyörgyi szobrászművész egyéni tárlatát, amely több mint harminc kisplasztikát vonultat fel.

Októberi kínálat

A Városi Művelődési Ház és a helyi önkormányzat közös szervezésében idén október 21-én, szombaton tartják Baróton a 6. Erdővidéki Őszi Sokadalmat, a helyi kistermelők és kézművesek vásárát.

Egy kutatás összegzése

Székelyföldön elsőként Bodor Ferenc gyártott ágyút, hangzott el a Mentor Könyvek Kiadó gondozásában megjelent Ágyúcső és puskapor című tanulmánykötet csütörtök esti bemutatóján, a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban.

Ajánló

ZENE Ma 19 órától rendkívüli kamarazene-koncert az Árkosi Kulturális Központban. Fellép a harmincéves Gaudeamus Kvartett: Lucia Neagoe elsőhegedű, Raluca Irimia másodhegedű, Leona Varvarichi brácsa és Stefan Neagoe cselló; meghívott Raluca Știrbăț zongoraművésznő Bécsből.   TAGTOBORZÓ A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Házban működő Visky Árpád Színjátszó Társulathoz új tagok jelentkezését várják. Jelentkezni lehet a 0745.434.726-as telefonszámon […]

Látlelet regényben

Csütörtök este a sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban mutatták be a Sepsikőröspatakon élő Tamás Kincső Módos asszony üres kézzel című első regényét, melyet a könyv szerkesztője, Gálfalvi Ágnes a 21. századi székely falu látleleteként határozott meg a szerzővel folytatott beszélgetése során.