Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Mátyás volt a főhős

A marosvásárhelyi Bernády György Ált. Isk. csapata nyerte a Jancsó Benedek történelmi emlékverseny döntőjét szombaton Sepsiszentgyörgyön, a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében. A második alkalommal kiírt vetélkedőt a magyarországi Jancsó Alapítvány és Kovászna Megye Tanácsa szervezte, idén Hargita és Maros megye is bekapcsolódott.

A vetélkedőt a három megye magyar nyelvű iskoláinak 7–8. osztályos tanulói számára hirdették meg I. (Hunyadi) Mátyás király témakörben, a róla elnevezett tematikus évhez kapcsolódóan. A versenyre 32 iskola csapata küldött be pályamunkát, amelyekből a zsűri értékelése alapján 10 csapat került be a sepsiszentgyörgyi döntőbe: Bernády György Ált. Isk. – Marosvásárhely; Bod Péter Ált. Isk. – Csernáton; Fejér Ákos Ált. Isk. – Mikóújfalu; Gaál Mózes Ált. Isk. – Barót; Kőrösi Csoma Sándor Líceum – Kovászna; Márton Áron Ált. Isk. – Csíkszentdomokos; Petőfi Sándor Ált. Isk. – Csíkszereda; Petőfi Sándor Gimnázium – Kézdivásárhely; Sövér Elek Ált. Isk. – Gyergyóalfalu; Székely Mikó Kollégium – Sepsiszentgyörgy.
A csapatok regisztrálása után Jancsó Antal, a Jancsó Alapítvány kuratóriumának elnöke üdvözölte a résztvevőket, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a társszervezők nevében köszöntötte az egybegyűlteket. A két részből álló döntő első szakaszában Mátyás király uralkodásával összefüggésben a versenyzőknek történelmi ismeretekről kellett számot adniuk. A második részben a csapatok Mátyás királyhoz kapcsolódóan mutattak be önállóan megszerkesztett jelenetet.
A versenyt a Bernády György-iskola csapata nyerte. A II. helyen a csíkszeredai Petőfi Sándor Ált. Isk., a III. helyen pedig a kézdivásárhelyi Petőfi Sándor Gimnázium és a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium csapatai végeztek.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük