Bende Izabella (középen) munkáit dr. Kinda István (jobbról) méltatta

Szűkösnek bizonyult a kovásznai művelődési ház kiállítóterme a szerdai tárlatnyitón, ahol a csomakőrösi Bende Izabella fotóit mutatták be Utak lélektől lélekig címmel. Az alkotások versek születését is elősegítették.

Bende Izabella matektanárnő a Kőrösi Csoma Sándor Líceumban, és mint lapunknak elmondta: három éve kezdett el fényképezni. „Nem hobbinak indult a fotózás, de időközben rájöttem, hogy ez számomra egy önkifejezési forma, ezért folytattam. Leg­inkább az apró részleteket örökítem meg, azokat a finom jeleneteket, amik mellett amúgy elmennénk, de érdemes megállni, és rájuk figyelni, rájuk csodálkozni” – mondta.
Fotózása helyszínéül leginkább a csomakőrösi parókia udvara szolgált (lévén Bende Tamás csomakőrösi lelkész neje), és ő maga amatőr alkotásoknak nevezi munkáit, viszont a fényképein nem végez utómunkát, hanem úgy hagyja azokat, ahogy fotós szemmel meglátta. Mint hangsúlyozta, az elején nem gondolta volna, hogy tárlat lesz a munkáiból, mert fotós pályafutása ott kezdődött, hogy az általa készített képeket a közösségi médián osztotta meg, viszont az ott kapott visszajelzések tovább bátorították. „Voltak, akik azt mondták, hogy jobb kedvre derültek a képeimtől, de verseket is ihletett egynéhány felvételem” – mondta, hozzátéve, a továbbiakban mélyíteni szeretné fényképésztudását.
A szerdai tárlatot dr. Kinda István néprajzkutató méltatta. „Bende Izabella kiállításának képkockái a természet örök ciklusáról – kikeletről, pezsgésről, lassú elmúlásról és hibernálásról szólnak. Látszólag, mert a kiállítás címe, az Utak lélektől lélekig mélyebb érzelmeket takar” – fogalmazott. A méltatásban többek között az is elhangzott, hogy a kiállított anyag központi eleme a virág, ezen belül is a tulipánmotívum, ami által a fotós olyan archetipiális jelképet emelt mondanivalója középpontjába, amely a nőiség kifejezője a legősibb időktől kezdve.
A Bende Izabella fotói ihlette versek szerzője Czilli Aranka kovásznai tanárnő. Ezeket Kiss Eszter és Vatány Bíborka diákok szavalták el a közönségnek. Az ünnepi hangulat fokozásaként hegedűjátékot adott elő Váncza Manassé diák, valamint fellépett a Tiszta Szív gyermekkórus is Gyerő Katalin vezetésével.
A július végéig látogatható tárlat fényképei meg is vásárolhatóak, és a befolyt összeget jótékony célra fordítja alkotójuk. Czilli Balázs művelődési igazgató a rendezvényen megjegyezte, talán ez volt a legnépesebb tárlatmegnyitó Kovásznán, amit alátámaszthatunk, hiszen a szó szoros értelmében zsúfolásig telt a terem.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Péntek 16.45 Jurassic World: Bukott birodalom (am.–sp. kalandfilm, m. sz., 128 p.); 17.00 Bűbáj herceg és a nagy varázslat (kan. családi animációs, r. sz., 85 p.); 18.45 Valami Amerika 3. (magyar, 103 p.); 19.15 Könyvklub (am. vígjáték, m. sz., 104 p.); 21.00 Köszi, Simon (am. dráma, 110 p. ); 21.15 Ocean’s 8 – […]

Fénybe borul a Józsiás

Először szervez fényfesztivált az udvarterek városában a Kézdivásárhelyi Ifjúsági Szervezet (KVISZ). A rendezvényre Szent Iván éjjelén, szombat este kerül sor a Molnár Józsiás parkban, ahol hangulatos kivilágítással és változatos programmal várják az érdeklődőket.

Voloncs Attila regénye

Nagyszámú érdeklődő jelenlétében mutatták be Voloncs Attila Virágok esztendeje című történelmi regényét kedd délután a Vigadó Művelődési Ház dísztermében. A regény születéséről, illetve annak cselekményéről és hátteréről Deák Ferenc magyartanár beszélgetett a fiatal íróval.

Röviden

ZENE Június 21-én, csütörtökön 19 órától interaktív kamarazene koncertre hívja a nagyérdeműt a nagyváradi Thurzó Zoltán zongoraművész a szentgyörgyi Bástya házba. A koncertsorozat következő témája Szereti Ön Mozartot… és ami mögötte van? – interaktív zongorahangverseny ALKOTÓMŰHELY Június 20–22. között Sepsiszentgyörgyön tart vendégjátékot, tánc- és vizuális művészeti workshopot, illetve rövidfilmvetítést a bukaresti Tangaj Dance alkotócsoport. A […]

Az Avas-tető napja

Miután tavaly nagy sikernek örvendett, idén is megszervezik az Avas-tető napját, ami gyakorlatilag Kézdialmás és Lemhény közös faluünnepe. Vita a helyszín miatt sem lehet, hiszen a két település által közösen birtokolt részen, a Szent Mihály-templom fölött található Köszönő legmagasabb pontján szervezik meg a rendezvényt.

Friss versek Kovásznáról

Fiatal költővel gazdagodott Kovászna, ugyanis a kovásznai Czilli Aranka a Kőrösi Csoma Sándor Líceum magyar szakos tanárnője több jeles irodalmi folyóiratban is közölte verseit, mígnem pár napja megjelent első verseskötete Nyitott ablak címmel. A továbbiakban őt kérdeztük a költő útjáról és a verseiről.

KAPUI ÁGOTA, költő (1955–2018)

Abban a rettenetesen agyafúrt világban, amelyben élt 63 évet, már nem tehetett különösebbet KAPUI ÁGOTA, mint hogy végleg kivonul az élők közül; Istenem, az élők közül, a szeretők s a költőt benne és miatta egyre inkább szeretők közül.

Elhunyt Kányádi Sándor

Tegnap eltávozott közülünk Kányádi Sándor, Kossuth-díjas költő, a magyar nemzet művésze. A kilencven éves alkotó embert szerda hajnalban érte a halál Budapesten – tájékoztatta a család az MTI-t.

Röviden

KÖNYVBEMUTATÓ Dr. Ivácson Zsófia nefrológus és B. Kovács András szerdán, június 20-án du. három órától mutatják be a szentgyörgyi művesekezelés huszadik évfordulójára készült Második életem. Szervátültettek és orvosaik vallomásai című, riportokat, interjúkat tartalmazó füzetet a doktornő Iorga utcai rendelőjében. ALKOTÓMŰHELY Június 20–22. között Sepsiszentgyörgyön tart vendégjátékot, tánc- és vizuális művészeti workshopot, illetve rövidfilmvetítést a bukaresti […]

Legyen áldás az olvasón!

A tárca nélküli apa című regényét és Magyar igézetek című verseskötetét mutatta be Czegő Zoltán író és költő tegnap a sepsiszentgyörgyi Sugás kávéházban. A családias hangulatban lezajlott rendkívüli esemény adta lehetőséget kihasználva, barátai felköszöntötték a 80. életévét egy nappal korábban elrúgó szerzőt.

Quo vadis, székely nép?

Könyvbemutatóval egybekötött székelyföldi bemutatkozó körútja során hétfőn a kézdivásárhelyi Gyűjtemények Házában találkozott olvasóival Gábor Ferenc, a Magyarok Világszövetsége Erdélyi Országos Tanácsának újonnan megválasztott elnöke.

Agyagos kezekkel

Nemzetközi keramikustábor színhelye volt a kézdivásárhelyi Borudvar, ahol vasárnapig számos gyerek bepillantást nyerhetett az agyag megmunkálásának a rejtelmeibe. A Kreakids Stúdió által tető alá hozott alkotóműhelyt a Civil Liciten nyert támogatásból sikerült megvalósítani.

KÖNYVBEMUTATÓ * Június 19-én, kedden 18 órától a kovásznai művelődési ház Ignácz Rózsa-termében Fekete-Körös-völgyi székely és magyar vértanúság – Quo vadis székely nép? címmel tartanak könyvbemutatóval egybekötött találkozót. * Június 19-én, kedden 18 órától a kézdivásárhelyi Vigadóban mutatják be Voloncs Attila Virágok esztendeje című regényét. A szerzővel dr. Deák Ferenc magyartanár beszélget. * Czegő Zoltán […]

Felfokozott kreativitás

Sorsfordulatnak bizonyult Urkon Elemér azon lépése, hogy 2013-ban beiratkozott egy jobb agyféltekés rajztanfolyamra. A négy nap alatt felfedezte, hogy a festészetben tud kiteljesedni. Absztrakt festményeiből szombaton nyílt kiállítás a szentgyörgyi Szimplában.

Rendkívüli könyvbemutató

A kisstílűségen kívül egyetlen dologban üti a világszínvonalat Sepsiszentgyörgy: a vesebetegek ellátásában – vélekedik B. Kovács András. Lapunk külső munkatársa, aki az utóbbi időben félévente tesz le egy-egy könyvet az asztalra, most a Második életem – szervátültetettek és orvosaik vallomásai címmel írt riportfüzetet, amely minden szempontból rendkívüli.