Bende Izabella (középen) munkáit dr. Kinda István (jobbról) méltatta

Szűkösnek bizonyult a kovásznai művelődési ház kiállítóterme a szerdai tárlatnyitón, ahol a csomakőrösi Bende Izabella fotóit mutatták be Utak lélektől lélekig címmel. Az alkotások versek születését is elősegítették.

Bende Izabella matektanárnő a Kőrösi Csoma Sándor Líceumban, és mint lapunknak elmondta: három éve kezdett el fényképezni. „Nem hobbinak indult a fotózás, de időközben rájöttem, hogy ez számomra egy önkifejezési forma, ezért folytattam. Leg­inkább az apró részleteket örökítem meg, azokat a finom jeleneteket, amik mellett amúgy elmennénk, de érdemes megállni, és rájuk figyelni, rájuk csodálkozni” – mondta.
Fotózása helyszínéül leginkább a csomakőrösi parókia udvara szolgált (lévén Bende Tamás csomakőrösi lelkész neje), és ő maga amatőr alkotásoknak nevezi munkáit, viszont a fényképein nem végez utómunkát, hanem úgy hagyja azokat, ahogy fotós szemmel meglátta. Mint hangsúlyozta, az elején nem gondolta volna, hogy tárlat lesz a munkáiból, mert fotós pályafutása ott kezdődött, hogy az általa készített képeket a közösségi médián osztotta meg, viszont az ott kapott visszajelzések tovább bátorították. „Voltak, akik azt mondták, hogy jobb kedvre derültek a képeimtől, de verseket is ihletett egynéhány felvételem” – mondta, hozzátéve, a továbbiakban mélyíteni szeretné fényképésztudását.
A szerdai tárlatot dr. Kinda István néprajzkutató méltatta. „Bende Izabella kiállításának képkockái a természet örök ciklusáról – kikeletről, pezsgésről, lassú elmúlásról és hibernálásról szólnak. Látszólag, mert a kiállítás címe, az Utak lélektől lélekig mélyebb érzelmeket takar” – fogalmazott. A méltatásban többek között az is elhangzott, hogy a kiállított anyag központi eleme a virág, ezen belül is a tulipánmotívum, ami által a fotós olyan archetipiális jelképet emelt mondanivalója középpontjába, amely a nőiség kifejezője a legősibb időktől kezdve.
A Bende Izabella fotói ihlette versek szerzője Czilli Aranka kovásznai tanárnő. Ezeket Kiss Eszter és Vatány Bíborka diákok szavalták el a közönségnek. Az ünnepi hangulat fokozásaként hegedűjátékot adott elő Váncza Manassé diák, valamint fellépett a Tiszta Szív gyermekkórus is Gyerő Katalin vezetésével.
A július végéig látogatható tárlat fényképei meg is vásárolhatóak, és a befolyt összeget jótékony célra fordítja alkotójuk. Czilli Balázs művelődési igazgató a rendezvényen megjegyezte, talán ez volt a legnépesebb tárlatmegnyitó Kovásznán, amit alátámaszthatunk, hiszen a szó szoros értelmében zsúfolásig telt a terem.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Röviden

MŰVÉSZ MOZI Péntek 16.15 Jurassic World. Bukott birodalom (am.-spany. kalandfilm, 128 p.); 16.30 Utoya, július 22. (norv. dráma, thriller, 90 p.); 18.30 A kém, aki dobott engem (am. akció-vígjáték, 116 p.); 18.45 Könyvklub (am. vígjáték, m. sz., 104 p.); 20.45 Meg – Az őscápa (am. akciófilm, horror, sci-fi); 20.45 Mamma Mia! Sose hagyjuk abba (am. […]

Magyar ünnep Kézdiszéken

Szent István napján szokás szerint a perkői kápolnánál esedékes a környék legnagyobb ünnepsége, de a Kézdialmás és Lemhény közötti Avas-tetőn is lesz rendezvény. Kézdiszentléleken 19-én kezdődnek a falunapok.

Szobrot állítanának

A centenárium alkalmával több román személyiségnek, köztük Iuliu Maniunak is szobrot állítanának Kovásznán. A Vajnafalvára tervezett alkotásokat idén december 1-jén szeretnék felavatni.

Templom és történelem

Augusztus 18-án, szombaton 16 órakor a lemhényi községháza gyűléstermében kerül bemutatásra Tibád Sándor történelemtanár A Templom és történelem – Lemhény az évszázadok szorításában című kötete (fotónkon). A kiadványt Farkas Ferenc, a kézdivásárhelyi Református Kollégium igazgatója méltatja.

Röviden

MŰVÉSZ MOZI Csütörtökön: 16.00 Mission Impossible – Utóhatás (am. akciófilm, kalandfilm, thriller, 147 p. ); 16.30 A fa alatt (izl.–fr. fekete komédia, 89 p.); 18.30 Sodródás (am. akciófilm, kalandfilm, dráma, 99 p.); 18.45 Budapest Noir (magyar krimi-dráma, 95 p.); 20.30 Mamma Mia! Sose hagyjuk abba (am. zenés vígjáték, m. sz., 113 p.); 20.45 Meg – […]

Két hónap múlva adásban

Tegnap a kézdialmási Avas-tető alatt a Csemetekert szomszédságában levő, Egerkút nevű részen második alkalommal szerveztek hagyományőrző kalákát. Az eseményen a Duna Televízió stábja is jelen volt, filmet készítve a kaszálásról.

Édes ízek fesztiválja

Idén szeptember 7–9. között zajlik a II. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválja Sepsiszentgyörgyön. Az esemény beharangozó sajtótájékoztatóján kiderült, legalább húsz csapat benevezésére számítanak, megsütik Székelyföld kürtőskalácsát, és partnerséget kötnek a budapesti Kürtőskalácsfesztivált szervező Vitéz Kürtős csapatával.

Holtverseny az élen

Holtversenyben két alkotó végzett az élen a Pro Press Egyesület által meghirdetett fotópályázaton, amelyre Székelyföld természeti kincseit, páratlan kulturális örökségét, (nép)hagyományainak gazdagságát ábrázolni hivatott fényképfelvételekkel lehetett jelentkezni. Ezért az első hely tétjét megemeltük. A tét megemelése azzal jár, hogy mindketten részt vehetnek a Csernátonban szeptember 1–9. között zajló IKA alkotótáborban, a második helyért járó 500 […]

Színes napok

Vakációs hangulatban, de tartalmasan telik a nyár a kézdivásárhelyi Helen Doron Nyelviskolában. A július és augusztus folyamán zajlott táborok során a gyerekeket játszva tanulás és sok élmény várta.

Röviden

ZÁSZLÓAVATÁS Augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján ünnepet ül Sárfalva és Szászfalu népe: egyrészt Szent István királyunk ezen a napon hunyt el, és ezen a napon ajánlotta országát Szűz Mária pártfogásába – így egyházi ünnepet tartanak, ünnepi szentmise lesz a Sárfalva és Szászfalu között levő nagytemplomban, tájékoztatott Bartos Károly plébános. A szentmise előtt, fél 12-kor a sárfalvi […]

Egymáshoz közelebb

Az Osonó Színházműhely a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskolával közösen augusztus 4–8. között szervezte meg az interetnikai drámatábort, amelyben román és magyar fiatalok vettek részt Temesvárról, Nagyszebenből, Marosvásárhelyről, Csíkszeredából és Sepsiszentgyörgyről.

A közös munka fontossága

Cserei Lázár, kézdialmási megyebíró tavaly, Szent János napján első alkalommal szervezte meg hagyományőrző szándékkal a kalákában zajló kaszálást az egykori Csemetéskert szomszédságában levő, Egerkút nevű részen. Idén repetát tartanak.

A nemzet levéltára

A Magyar Nemzeti Levéltár, amint a neve is jelzi, a nemzet egészének kulturális örökségét gyűjti össze, őrzi, óvja, rendszerezi és biztosítja ennek tudományos, illetve magáncélú kutatását. Közművelődési programjai által pedig fel szeretné kelteni az igényt történelmünk és elődeink tapasztalatainak a megismerése iránt – hangzott el a Bethlen Gábor-sátorban dr. Germuska Pál főosztályvezető által irányított beszélgetésen az idei Tusványoson.

Röviden

MŰVÉSZ MOZI * Kedden: 16.30 Barátom, Róbert Gida (am. animációs családi film, 110 p.); 16.30 A fa alatt (izl.–fr. fekete komédia, 89 p.); 18.30 Une vie violente (fr. dráma, 107 p.); 18.45 Meg – Az őscápa (am. akciófilm, horror, ); 20.45 Mamma Mia! Sose hagyjuk abba (am. zenés vígjáték, magy. szink., 113 p.); 21.00 Mission […]

Szép emlékekkel távozott

Tíz év szolgálat után új helyen folytatja papi hivatását Opra István korábbi szentkatolnai plébános, akinek a nevéhez több, a községben megtartott egyházi rendezvény is köthető.