Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Magyar ünnep Kézdiszéken

Magyar ünnep Kézdiszéken Kultúra

Szent István napján szokás szerint a perkői kápolnánál esedékes a környék legnagyobb ünnepsége, de a Kézdialmás és Lemhény közötti Avas-tetőn is lesz rendezvény. Kézdiszentléleken 19-én kezdődnek a falunapok.
A kézdiszentléleki önkormányzat az elmúlt években nemzeti ünnepünkhöz időzítette a falunapokat. Idén sincs ez másként, a Perkőn augusztus 19-én, vasárnap 15 órakor főzőverseny kezdődik, erre a Cserkészek, a Dalárda, a Feleségek-édesanyák, a Focisták, a Tanácsosok és a Nyugdíjasklub nevű csapatok neveztek be. A programból úgy tűnik, ezt egyféle közösségi, piknikező délutánnak szánják a szervezők, ugyanis Dancs Annamari és Laki Péter 20.30-kor kezdődő fellépésén kívül a napra egyéb nincs beütemezve.
Augusztus 20-án, hétfőn 10 órakor a Szent István-szobornál tartják az ünnepi megnyitót, a rövid ünnepségen közreműködik az egyházi kórus, díszbeszédek hangzanak el, koszorúznak. A búcsújárók körmenete 10.30-kor elindul a Perkőre, útközben elvégezik a ke­reszt­úti ájtatosságot, a kápolnánál 12-kor kezdődik a szentmise, amelynek ünnepi szónoka P. Bátor Péter Botond pálos szerzetes. Délután négykor kezdődik a néptáncfesztivállal színesített hagyományőrző délután, 20.30-kor Homonyik Sándor lép színpadra, amit 22 órakor tűzijáték követ.
Hétfőn az Avas-tetőn is ünnepséget tartanak. Korábban 17 órát jelölték meg az ottani szentmise kezdési időpontjának (ez időközben változhat, a kézdialmási plébános jelenleg Medzsugorjéban tartózkodik – szerk.), amin Csomortán, Almás és Lemhény katolikus hívei mellett a máltai lovagrend képviselői is jelen lesznek.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük