Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Létlelet a Szimplában

Létlelet a Szimplában Kultúra

Pénteken este nyílt meg a sepsiszentgyörgyi Szimpla kávézóban Kónya Albert Attila sajtókarikatúra-kiállítása, mely az alkotó elmúlt egy évben megjelent rajzait sorakoztatja fel. A kiállítás március elejéig látható a romkocsma könyvszobájában.

Az eseményt úgynevezett jóindulatú action drawing villongásként hirdették meg, közösségi művészeti kitekintéssel, melyben közreműködött Ütő Gusztáv képzőművész, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem adjunktusa is. A megnyitó előtt a két képzőművész rózsaszín filccel rajzolta körbe a könyvszoba falát és a kiállított rajzokat, kisebb-nagyobb szívekkel díszítve azokat.

Ütő Gusztáv megnyitóbeszédében a karikatúrák fontosságára hívta fel a figyelmet, melyek a társdalomra, legfőképpen annak fonákságaira világítanak rá igen éles szemmel, ceruzával. A szívecskés rajzok megjelenítésének is fontos üzenete van – fogalmazott a képzőművész, ugyanis a nemzetközi Valentin-nap után fontos az érzések kifejezésre juttatása. Mint mondta, lehet ezt értelmezni a román–magyar barátság megerősítéseként, de nemcsak erre kell hangsúlyt fektetni, hanem arra is, hogy a barátságokba és főleg a párkapcsolatokba több érzelem kerüljön. Fontos, hogy a lélek kapjon hangsúlyt a mindennapjainkban, mert ezáltal lesz jobb a társadalom, bár az is igaz, ha ez bekövetkezik, akkor nem lesz miről gúnyrajzot készíteni. Egy olyan rajzolónak, mint Kónya Attila, munkát ad a sok gond, ami az emberek között felmerül, az emberek pedig magukra ismernek a rajzokban – tette hozzá Ütő Gusztáv.

A kiállítás anyagát az elmúlt egy év rajzai adják, és aktuális, főként helyi, a városra és a térségre vonatkozó problémákkal szembesítik az itt élőket vagy akár az intézményeket is. Volt rá példa, hogy a megjelent karikatúra kapcsán elkezdték letakarítani a sepsiszentgyörgyi szobrokat a madárürüléktől és portól.

Kónya Albert Attila elmondta, a témák valóban az utcán hevernek, karikatúráiban általában olyan eseményeket, történéseket dolgoz fel, amelyek választ várnak egy-egy kérdésre, problémára. A rajzok gyűjtőneve is erre utal: létlelet, és főként az itt élők értik, értelmezik a rajzokat, máshonnan érkezők számára nem mindig releváns.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük