Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kreatívkodás szakirányítással

Kreatívkodás szakirányítással Kultúra

 

A CsomóPont civil szervezet és a KreaKids stúdió közös szervezésében (Kovászna Megye Tanácsa és a kézdivásárhelyi önkormányzat támogatásával) zajlott augusztus 12-20. között a harmadik alkalommal tető alá hozott Noise alkotótábor, amelynek lényege, hogy a tehetséges fiatalok elismert szakemberek irányításával vehessenek részt különféle tematikájú workshopokon.

Ezúttal a kurtapataki Zonda Lovarda fogadta a tábor félszáz résztvevőjét, a mentorok többek között Budapestről, Székelyudvarhelyről, Sepsiszentgyörgyről érkeztek, és zömmel háromszéki gyerekekkel, fiatalokkal foglalkoztak az egy hét alatt, de érkezett például hallgató a Partiumi Keresztény Egyetemről is.

Öt különböző foglalkozás közül kellett kötelezően kiválasztani azt a kettőt, amelynek tevékenységeiben részt vesznek: divattervezés, fotó, videó- és mozgókép, építészet és grafika.

Eöri Szabó Zsolt, a budapesti Nemzeti Színház fotósa vezette a fotó-workshopot, Jaksa Bálinttal együtt, aki többek között a magyar válogatott fotósa is volt, Lassu Péter, a Budapesti Műszaki Egyetem építészmérnöki karának oktatója felelt az építész workshopért. A grafikus workshop vezetői, Széles Ferenc grafikus Székelyudvarhelyről, Szente Mónika festőművész Budapestről érkezett. Divattervezést, textil-színezési technikákat a budapesti DVA divatmárka egyik alapítójától, Csáki Klaudiától tanulhattak az érdeklődők, a filmes foglalkozásokat Vörös T. Balázs dokumentumfilmes vezette, Derzsi Szabolcs pedig napközben csapatépítő játékokkal rázta össze a társaságot.

Kiegészítő programként Cseh Réka és Kovács Katika irányításával ékszereket és kiegészítőket tervezhettek, Vörös Ábellel a számítógépes programozásba kóstolhattak bele, Korodi Szabolcs és Köllő Miklós építészek előadásait hallgathatták meg. Minőségi zenét vitt a táborba Luiza Zan a Snaps Vocal Banddel és a MiniSnaps kórussal.

Az egy héten át tartó alkotómunka eredményét összegzendő, szombaton bor- és sajtkóstolóval színezett állófogadáson tartottak divatmebutatót a táborban készült darabokból, megtekintették a diákok által készített videókat, valamint fotókiállítás is nyílt, amelyre meghívást kaptak a szponzorok, támogatók, de ugyanúgy a nagyközönség számára is nyitott volt. Ezt követően a Karujos-tetőre vonultak, ahol a Léleklengető fantázianevet viselő installációt mutattak be.

– A visszajelzések azt igazolják: évről évre fejlődünk, tanulunk a szervezésben elkövetett esetleges hibákból is, az érdeklődés egyre nagyobb, tehát mindenképpen lesz Noise jövőre is – foglalta össze Kovács Apor szervező, akitől azt is megtudtuk: személyes és szakmai kapcsolatok révén lehet meggyőzni a szakembereket, hogy igenis érdemes eljönniük, és az itteni fiataloknak bepillantást nyújtaniuk abba, mit is jelent az adott szakterületen dolgozni.

A programnak az is része ugyanis, hogy a kreativitás kibontakoztatásán túl a pályaválasztásban is segítséget nyújtsanak: így a fotósok, filmesek, divattervezők, építészek, azaz a mentorok prezentációt tartanak a hétköznapi munkájukról, a mindennapi feladataikról, rálátást engedve a szakma lényegére.

További fotók itt.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük