Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Közösségépítés tánccal

Közösségépítés tánccal Kultúra

A Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Kovászna Megyei Tanács közös szervezésében, július 29. és augusztus 4. között, a Borospataki Skanzenben zajlott a Százlábú néptáncegyüttes, Százlábacskák gyermek néptáncegyüttes és az Aprólábak néptáncegyüttes tizenegyedik közösségépítő műhelymunkája.

A tábor gazdag programja felejthetetlen élményeket, tapasztalatokat biztosított a 171 gyermek, fiatal és felnőtt résztvevőjének. A Virág Endre és Imola házaspár által vezetett Százlábacskák gyermek néptáncegyüttesnek Both Jocó és Both Zsuzsa, a kolozsvári Ördögtérgye Néptáncegyüttes vezetői, a „népművészet ifjú mesterei” kalotaszegi táncrendeket (Méra), népi játékokat és énekeket tanítottak. Az Aprólábak néptáncegyüttes Küküllő menti táncokkal és énekekkel ismerkedett, velük Mátéfi Csaba és Mátéfi Zita házaspár, a székelykeresztúri Mákvirágok Néptáncegyüttes vezetői foglalkoztak. A Százlábú néptáncegyüttest a magyarországi (Ajka) Kádár Ignác és Nagypál Anett tanította kalotaszegi román (Szucság) táncokra, énekekre.
A táncoktatás minőségét és színvonalát élő zene emelte, amelyet a Heveder zenekar tagjai: Molnár Szabolcs (hegedű), Szilágyi László (brácsa), Bajna Gyuri (bőgő), a csíkszeredai Antal Csanád (hegedű), Horváth Tas (brácsa), és a Kedves zenekar tagja, Bíró Imre (bőgő), valamint Iffiú Szabolcs (hegedű), Tóth Miklós (brácsa), Iffiú Réka (bőgő)biztosítottak.
A délelőtti és délutáni tánctanítás között a kicsik kézműves-foglalkozások keretében tapasztalhatták meg a természetes anyagokat és a velük való bánás módjait. Benkő Éva vezetésével karkötőt, varázslabdát, nyakéket és „százlábacskákat” nemezeltek. Pál Emese pedig szőni tanította a gyereksereget.
Szabadidőben nagyoknak és kicsiknek egyaránt lehetőségük volt közösségfejlesztő, csapatépítő játékokra, amelyeket Péter Orsolya és Simon Réka Ágnes vezetett.
Esténként táncház színesítette a tábor programját, minden este más-más házigazdával, akik rendszerint a Százlábú néptáncegyüttes köréből kerültek ki. Feladatuk volt a táncrendek megállapítása, a zenészek beszervezése, a hangulat megteremtése, és a résztvevők érdeklődésének fenntartása. Ez messzemenően jól sikerült a tábor mindegyik estéjén, a házigazdák és a résztvevők is bravúrosan teljesítettek. A szemek csillogtak, a szoknyák perdültek, a sok-sok tánctól a csűr padlója porzott, és a hagyomány élt, mert élteti minden egyes Százlábú, Százlábacska és Aprólábak hitével, tehetségével és tánc iránti szeretetével.
A szervezők köszönetet mondanak a szülőknek, a Kovászna Megyei Tanácsnak, a Combridge cégnek, a Regös Ifjúsági és Közművelődési Egyesületnek, a Communitas Alapítványnak, Buksa Leventének, Balázs Imrének, Csenteri Leventének, hogy segítségükkel létrejöhetett ez az esemény. A folytatás jelmondata: Reméljük, jövőre újra találkozunk.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük