Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kopjafát is avatnak

Háromszéken is gyertyagyújtásokat, koszorúzásokat tartanak ma, az október 6-ai nemzeti gyásznapon az 1848–49-es forradalom és szabadságharc leverését követően kivégzett vértanúkra emlékezve.

Sepsiszentgyörgyön a pécsi Leőwey Klára Gimnázium, a Székely Mikó Kollégium és a Református Kollégium közreműködésével mutatják be a Tanúságtevők című műsort 15 órától a Bod Péter Megyei Könyvtár mögötti téren, az aradi vértanúk emlékére felállított kopjafáknál, illetve az Erzsébet parkban az 1848–49-es honvédemlékműnél.

Uzonban, a református templomban 17 órától ökumenikus istentiszteletet tartanak, az iskolások rövid műsort adnak elő, majd fúvószenekar kíséretében a központi szabadságharc-emlékműhöz vonulnak koszorúzni.

Kézdivásárhelyen 14 órától a Nagy Mózes Elméleti Líceum udvarán tartják a megemlékezést. A házi­gazda iskola és a Református Kollégium közös műsora után megkoszorúzzák az iskola egykori tanára, az aradi vértanúk gyóntatópapja, Sujánszky Euszták emlékplakettjét.

Kovásznán, a belvárosi református templomkertben 18 órától kezdődik a megemlékezés. Beszédet mond Orbán Lajos tiszteletes és Péter Artúr plébános. A rendezvény főszónoka: Farkas Ferenc tanár, a kézdivásárhelyi Református Kollégium igazgatója. Közreműködik a református férfidalárda, Thiesz Katalin népdalénekes, Bende Beáta tanuló, a Kőrösi Csoma Sándor líceum diákjai Gyerő Katalin zenetanár vezényletével, a kovásznai ifjúsági fúvószenekar és a Havadtőy Sándor cserkészcsapat.

Október 8-án, vasárnap a bardoci temetőkertben kopjafát állítanak Cserey Ignác (szül. 1803-ban, Bardocon) ezredes emlékére, aki 1848 áprilisának végétől a nemzetőrség szervezésére felállított Országos Nemzetőri Haditanács Gyalogsági Osztályának főnöke volt, majd később részt vett a délvidéki harcokban, aztán az Erdélyben alakuló honvédzászlóaljak főfelügyelője lett. A kopjafaavatás 14 órakor kezdődik.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük