Dsida Jenő (Szatmárnémeti, 1907. május 17. – Kolozsvár, 1938. június 7.) erdélyi magyar költő Fotó: Petőfi Irodalmi Múzeum

Ha kissé el is késtünk Dsida Jenő emlékének felidézésével, nem tekinthetünk el annak megemlítésétől, hogy éppen nyolcvan esztendővel ezelőtt, 1938. június 7-én mondott búcsút a földi világnak.

Fiatalon, nagyon fiatalon, alig harmincegy éves korában hunyt el (1907. május 17-én született). Azt, hogy sok vagy kevés ennyi idő a nagy mű megteremtésére, azt eldöntötte már a magyar irodalomtörténet, hiszen annyi jeles tollforgatónk, főleg költőnk tette le időnap előtt a tollat, s míg mások hosszú évtizedeken át rótták az utat, ők hihetetlen gyorsasággal értek fel a csúcsra, ahonnan immár senki őket letaszítani nem tudja. Balassi, de még korábban Janus Pannonius, aztán később Csokonai, Kármán, Petőfi, József Attila lépett túl korán ki az alkotók közül, s ugye, milyen fájdalmas Dsidát is közöttük tudni! Őt, aki annyira hitt Istenben és az Emberben, s akinek kedvét percig sem szegte a vele együtt élő szívbetegség, és alkotói kedve nem lankadt a legválságosabb pillanatokban sem.
Tudunk íróról, aki maga szerkesztette meg, és hagyta utódaira saját sírfeliratát, s lám, Dsida is megbékülve öntötte szavakba a saját megnyugtató végszavát: „Megtettem mindent, amit megtehettem,/ kinek tartoztam, mindent megfizettem./ Elengedem mindenki tartozását,/ felejtsd el arcom romló földi mását.”
Olvasom, hogy a Dsida-kultusz reneszánszát éli, Szatmáron, Budapesten, Kolozsváron, Beregszászon hirdeti emléktábla költői és emberi nagyságát, és készülőben van Székelykocsárdon is az emléktábla-állítás, a vasútállomáson, ahol a Nagycsütörtök című versének gondolata megszülethetett. Bizonyára nincs olyan olvasó, aki ne találkozott volna ezzel a költeménnyel, ne élte volna át a zilált korszak zilált lelkű költője rettenetes magányát.
És miért ne írnám le: 1995-ben Erdélyben talán elsőkként – de biztosan az elsők között – közöltünk bő válogatást Dsida Jenő verseiből a Metszet 2. – versgyűjtemény középiskolásoknak (Romániai magyar költészet) című kiadványunkban, köztük a sokáig elhallgatott, Magyarországon is esetleg csak megcsonkítva közölt, lehet, legnagyobb alkotása, a Psalmus Hungaricus. Hadd tegyem hozzá, a nagy fordulat után, az első szabad márciusi ünnepek egyikén kisebbik leányom, Hilda középiskolásként szavalta el ennek a nagy műnek egyik részletét (Kiss Jenőnek a megyei könyvtár akkori igazgatójának javaslatára).
Ezek után bizonyára nem tűnik furcsának, hogy Kós Károly így fordult a fiatal költőhöz az egyik helikoni találkozón: „Te taknyos, hogy mersz ilyen szépet írni?”

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Péntek 16.45 Jurassic World: Bukott birodalom (am.–sp. kalandfilm, m. sz., 128 p.); 17.00 Bűbáj herceg és a nagy varázslat (kan. családi animációs, r. sz., 85 p.); 18.45 Valami Amerika 3. (magyar, 103 p.); 19.15 Könyvklub (am. vígjáték, m. sz., 104 p.); 21.00 Köszi, Simon (am. dráma, 110 p. ); 21.15 Ocean’s 8 – […]

Fénybe borul a Józsiás

Először szervez fényfesztivált az udvarterek városában a Kézdivásárhelyi Ifjúsági Szervezet (KVISZ). A rendezvényre Szent Iván éjjelén, szombat este kerül sor a Molnár Józsiás parkban, ahol hangulatos kivilágítással és változatos programmal várják az érdeklődőket.

Voloncs Attila regénye

Nagyszámú érdeklődő jelenlétében mutatták be Voloncs Attila Virágok esztendeje című történelmi regényét kedd délután a Vigadó Művelődési Ház dísztermében. A regény születéséről, illetve annak cselekményéről és hátteréről Deák Ferenc magyartanár beszélgetett a fiatal íróval.

Röviden

ZENE Június 21-én, csütörtökön 19 órától interaktív kamarazene koncertre hívja a nagyérdeműt a nagyváradi Thurzó Zoltán zongoraművész a szentgyörgyi Bástya házba. A koncertsorozat következő témája Szereti Ön Mozartot… és ami mögötte van? – interaktív zongorahangverseny ALKOTÓMŰHELY Június 20–22. között Sepsiszentgyörgyön tart vendégjátékot, tánc- és vizuális művészeti workshopot, illetve rövidfilmvetítést a bukaresti Tangaj Dance alkotócsoport. A […]

Az Avas-tető napja

Miután tavaly nagy sikernek örvendett, idén is megszervezik az Avas-tető napját, ami gyakorlatilag Kézdialmás és Lemhény közös faluünnepe. Vita a helyszín miatt sem lehet, hiszen a két település által közösen birtokolt részen, a Szent Mihály-templom fölött található Köszönő legmagasabb pontján szervezik meg a rendezvényt.

Friss versek Kovásznáról

Fiatal költővel gazdagodott Kovászna, ugyanis a kovásznai Czilli Aranka a Kőrösi Csoma Sándor Líceum magyar szakos tanárnője több jeles irodalmi folyóiratban is közölte verseit, mígnem pár napja megjelent első verseskötete Nyitott ablak címmel. A továbbiakban őt kérdeztük a költő útjáról és a verseiről.

KAPUI ÁGOTA, költő (1955–2018)

Abban a rettenetesen agyafúrt világban, amelyben élt 63 évet, már nem tehetett különösebbet KAPUI ÁGOTA, mint hogy végleg kivonul az élők közül; Istenem, az élők közül, a szeretők s a költőt benne és miatta egyre inkább szeretők közül.

Elhunyt Kányádi Sándor

Tegnap eltávozott közülünk Kányádi Sándor, Kossuth-díjas költő, a magyar nemzet művésze. A kilencven éves alkotó embert szerda hajnalban érte a halál Budapesten – tájékoztatta a család az MTI-t.

Röviden

KÖNYVBEMUTATÓ Dr. Ivácson Zsófia nefrológus és B. Kovács András szerdán, június 20-án du. három órától mutatják be a szentgyörgyi művesekezelés huszadik évfordulójára készült Második életem. Szervátültettek és orvosaik vallomásai című, riportokat, interjúkat tartalmazó füzetet a doktornő Iorga utcai rendelőjében. ALKOTÓMŰHELY Június 20–22. között Sepsiszentgyörgyön tart vendégjátékot, tánc- és vizuális művészeti workshopot, illetve rövidfilmvetítést a bukaresti […]

Legyen áldás az olvasón!

A tárca nélküli apa című regényét és Magyar igézetek című verseskötetét mutatta be Czegő Zoltán író és költő tegnap a sepsiszentgyörgyi Sugás kávéházban. A családias hangulatban lezajlott rendkívüli esemény adta lehetőséget kihasználva, barátai felköszöntötték a 80. életévét egy nappal korábban elrúgó szerzőt.

Quo vadis, székely nép?

Könyvbemutatóval egybekötött székelyföldi bemutatkozó körútja során hétfőn a kézdivásárhelyi Gyűjtemények Házában találkozott olvasóival Gábor Ferenc, a Magyarok Világszövetsége Erdélyi Országos Tanácsának újonnan megválasztott elnöke.

Agyagos kezekkel

Nemzetközi keramikustábor színhelye volt a kézdivásárhelyi Borudvar, ahol vasárnapig számos gyerek bepillantást nyerhetett az agyag megmunkálásának a rejtelmeibe. A Kreakids Stúdió által tető alá hozott alkotóműhelyt a Civil Liciten nyert támogatásból sikerült megvalósítani.

KÖNYVBEMUTATÓ * Június 19-én, kedden 18 órától a kovásznai művelődési ház Ignácz Rózsa-termében Fekete-Körös-völgyi székely és magyar vértanúság – Quo vadis székely nép? címmel tartanak könyvbemutatóval egybekötött találkozót. * Június 19-én, kedden 18 órától a kézdivásárhelyi Vigadóban mutatják be Voloncs Attila Virágok esztendeje című regényét. A szerzővel dr. Deák Ferenc magyartanár beszélget. * Czegő Zoltán […]

Felfokozott kreativitás

Sorsfordulatnak bizonyult Urkon Elemér azon lépése, hogy 2013-ban beiratkozott egy jobb agyféltekés rajztanfolyamra. A négy nap alatt felfedezte, hogy a festészetben tud kiteljesedni. Absztrakt festményeiből szombaton nyílt kiállítás a szentgyörgyi Szimplában.

Rendkívüli könyvbemutató

A kisstílűségen kívül egyetlen dologban üti a világszínvonalat Sepsiszentgyörgy: a vesebetegek ellátásában – vélekedik B. Kovács András. Lapunk külső munkatársa, aki az utóbbi időben félévente tesz le egy-egy könyvet az asztalra, most a Második életem – szervátültetettek és orvosaik vallomásai címmel írt riportfüzetet, amely minden szempontból rendkívüli.