Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Költészet mint nyitott ablak

Költészet mint nyitott ablak Kultúra

Czilli Aranka első, Nyitott ablak című verseskötetét ismerhette meg csütörtökön a kézdivásárhelyi, pénteken a kovásznai közönség. A kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum magyartanárának könyve a hétköznapokból inspirálódott verseket, illetve versátiratokat tartalmaz.
A Vigadó galériájában zajló, csütörtök esti eseményt Fekete Vince kézdivásárhelyi költő, szerkesztő nyitotta meg, röviden bemutatva a szerzőt és a beszélgetőtársként jelen lévő Mezey Katalint. A Kossuth- és József Attila-díjas prózaíró, költő, műfordító Budapestről érkezett megyénkbe, hogy régi ismerőse, Czilli Aranka első kötetét méltassa.
„A magyar-néprajz szakon végzett Czilli Aranka költői munkássága beleolvadt a magyar folklórba, népköltészetbe, népmesékbe. Ugyanakkor nemcsak kötött formában ír, hanem modern, szabad verseket is költ, amelyeket átjár a humor és az irónia” – fejtette ki Mezey Katalin, akinek az est folyamán feltett kérdései főként Czilli Aranka költői pályájának kezdetére, az inspirációkra fókuszáltak. Mint kiderült, a szerző szívéhez mindig a magyar irodalom állt a legközelebb, tizenévesen Ady Endre, Radnóti Miklós költészete és Jókai Mór regényei vonzották, majd egyetem alatt József Attila munkássága nyűgözte le.
Első verse valamikor hetedik-nyolcadikos korában, egy unalmas magyarórán született. Középiskolában kezdett el gyakrabban verseket írni, amelyeket legelőször magyartanárának mutatta meg. Tizenegyedik osztályosként, tanára támogatásával sikeresen nevezett be a Kárpát-medencei Középiskolás Irodalmi Pályázatra, meghívást kapott a sárvári diáktáborba, és azóta is fennálló kapcsolatot alakított ki Mezey Katalinnal.
Ahogyan az a könyvbemutatón felolvasott versekből is kiderült, Czilli Aranka versei nyersanyagát főként a mindennapi életből meríti. Úgy véli, az az ember, aki a hétköznapi gondokban is a szépet, az értelmet keresi, az nem lehet magányos és szomorú. „A kötet címe, a Nyitott ablak metaforája a költészetről, irodalomról alkotott véleményemnek. A vers lehetőséget ad a szabadulásra, képes ki- és beengedni dolgokat” – magyarázta a költő.
Nézői kérdésre válaszolva elmondta, tanári munkáját nagymértékben befolyásolja a vers iránti szeretete. Úgy véli, a versolvasásnak csak akkor van értelme, ha azt kellőképpen befogadjuk, kapcsolatba lépünk vele, hagyjuk, hogy megérintsen bennünket. Ezen elv szerint diákjait is a vers élvezetére, tudatos fogyasztására ösztönzi.
Czilli Aranka jelenleg egy gyermekverskötet kiadását tervezi, amelyhez félkötetnyi anyag már készen áll.

Pap Eszter Edina

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük