Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kinizsi Pál a Székely Vágtán

Kinizsi Pál a Székely Vágtán Kultúra

Bár a kedvezőtlen időjárás miatt az Erdélyi Lovaskaszkadőr Egyesület tagjai a Háromszéki lovasnapok hétvégére tervezett második kiadását egy későbbi időpontra halasztották, az esemény fénypontjaként beharangozott Kinizsi Pál – Mátyás király jobbkeze című lovasszíndarabot a Székely Vágtán bemutatják, osztották meg lapunkkal az illetékesek.
Ugron Attila szervező, az egyesület vezetője a lovasnapok céljáról elmondta, „szándékunk a sehová sem tartozó települések – Nyujtód, Szászfalu, Sárfalva – lakóinak megszólítása, hiszen ezen falvaknak nincs saját, nagyszabású rendezvényük”. Emellett a lovassportok háromszéki amatőrjeit is megcélozza a rendezvény. „Úgy vélem, a hétköznapi ember számára is szükség van efféle versenyekre, amelyeken lehetőség nyílik részt venni keverék lovával, és megméretni magát”, hangsúlyozta.
A tavalyi Háromszéki lovasnapokon az egyesület kaszkadőrei western show-t mutattak be, ám idénre nagyobbat álmodtak. A Kinizsi Pál – Mátyás király jobbkeze című lovasszíndarabról Ugron Orsolya, az Erdélyi Lovaskaszkdőr Egyesület tagja beszélt lapunknak. „Mondhatni az én gyermekem, hiszen január óta dolgozom a Tatay Sándor Kinizsi Pál című regénye alapján készült produkción”. Hogy miért épp Kinizsi Pálra esett a választás? „Ő az egyetlen hadvezér a magyar történelemben, aki soha nem vallott kudarcot. Ennek ellenére kevesen hallottak róla”, magyarázta. A kilenc jelenetből álló produkcióban a lovasjelenetek és párbeszédek mellett szólóének-betétek is elhangzanak.
A tavalyi előadáshoz képest ezúttal a kaszkadőregyesület tagjai mellett további tízfős, helyiekből és környékbeliekből összeverbuvált csapat segítette Orsolyát az általa írt és rendezett darab végső formába öntésén. „Amatőrök vagyunk, ám próbálunk valami jót, értékeset alkotni. A zenét is magunk állítottuk össze, a felvételeket is mi készítettük el, ahogy a jelmezeket is, utóbbiakat a kézdivásárhelyi Babette turkáló támogatásával”, mondta. Ugron Attila zárszóként bejelentette, a produkciót a július 13–15. között rendezendő Székely Vágtán mutatják be.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük