Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kincs, ami van!

Kincs, ami van! Kultúra

Harmadik alkalommal rukkolt elő tavaszi-nyári kiadással a Székely Kalendárium kiadója, újabb értékeket villantva meg Székelyföld kincsestárából. A tulajdonképpeni naptárrészben régi magyar nevekkel, népies gyógymódokkal ismerkedhetünk meg Remete Farkas László tolmácsolásában, míg az egyes hónapok kapcsán anyaországba szakadt földink, Kiss Székely Zoltán késztet lírai töprengésre.

A klímaváltozás esetleges székelyföldi hatásait több oldalról közelíti meg a szerkesztő, akárcsak kertünk, veteményesünk kihasználási lehetőségeit. A teljesen színes kötetet lapozva egészen Indiáig követhetjük őseink nyomait, és Szántai Lajos is számos érdekfeszítő adalékkal szolgál múltunk teljesebb megismeréséhez. Szó esik templomokról, kastélyokról, legendákról, ördögűzésről, Orbán Balázs eddig ismeretlen fényképeiről, az utolsó magyar király székelyföldi látogatásairól, a 82-esek száz évvel ezelőtti hősi helytállásáról. Ízelítőt kapunk abból, miként vélekedtek jeles írók, gondolkodók a székelyekről, megtudjuk, milyen kihívásokkal néznek szembe a korondi fazekasok, mit jelképez a húsvéti piros tojás, hol járnak angyalkák a nyári kánikulában.

A legizgalmasabb fejezet az ínyenceké: a megannyi étkezési tanács, mai konyháknak szóló régi ötlet, no meg az erdélyi bormustra mellett több mint ötven ételreceptet tartalmaz a könyv. Megtudjuk, melyik borvíztől élhetünk sokáig, milyen szilvapálinkától rövidebb ideig, és mit (ne) tegyünk, ha medvével találkozunk az erdőben. A csíksomlyói búcsúnak és a reformáció évének egy-egy terjedelmes írás van szentelve.

Székelyföld egyediségét nem csak épített öröksége, lenyűgöző természeti szépségei, élő hagyományai adják, hanem az itt élő emberek is. Így „mutatkozik be” ezermester, színész, orvos, nép-, balett- és versenytáncos, fotográfus, matematikus, székelykapuk szerelmese, sportoló, idegenlégióban szolgáló székely katona, szűkebb pátriáját kerékpárral bebarangoló apa és másfél éves kislánya. Mert úgy teljes a táj, ha élet is lakozik benne! És ahol élet van, ott van nevetés is – a sajátos székely észjárás érzékeltetésével minden bizonnyal sikerül mosolyt csalni az arcokra!

Összegezve: aki végigolvassa a 2017-es Székely Kalendárium tavaszi-nyári kiadását, lélekben erősebbnek, szellemiekben gazdagabbnak fogja érezni magát; aki pedig még nem járt mifelénk, kicsit talán másképp tekint a székelyekre. Azért ne feledjük: „A székely titok. Fel nem törhetjük, de múltja megismerésével talán egy kicsit közelebb kerülhetünk hozzá…”

272 oldal, ára 13 lej. Kapható a lapárusoknál, az újságárudákban, az ismertebb könyvesboltokban, de a www.kalendarium.ro honlapon megrendelhető online is.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások