Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kézművestábor Zabolán

Kézművestábor Zabolán Kultúra

Hétfőn kezdődött az az ötnapos kézművestábor, amit a zabolai Mikes Alapítvány és az anyaországi Hagyományok Háza szervezésében rendeztek meg a helyi Csángó Népraji Múzeumban.

Ottjártunkkor szorgos gyerekek és fiatalok tanulták a kosárfonás fortélyait. Vargacz Alíz, a Hagyományok Házának munkatársa kérdésünkre elmondta: már 3. éve jár Zabolára, a Népzene- és Néptáncfesztiválra, és ott vetődött fel a lehetőség, hogy a Mikes-Chowdhury családdal közösen szervezzenek egy olyan kézművestábort, ahol a fiatalok elsajátíthatják a különféle kézműves mesterségek fortélyait. Az anyaországból három oktató érkezett, akik nemezelést és kosárfonást tanítanak a községből, valamint Betlenszentmiklósról és Küküllővárról érkezett gyerekeknek.
A küküllőváriak vezetője, Barabási Endre lelkipásztor úgy véli, ennek a tábornak mindenképp lesz hozadéka, hiszen pl. a kosárfonást elsajátítva a tudást kamatoztatni tudják a résztvevők, a fonott kosaraknak turisztikai piaca van.
Gergely Roy Chowdhury kérdésünkre elmondta: hagyományteremtő szándékkal rendezték meg az első tábort, és remélik, hogy az évek során meghonosodik Zabolán.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük