Krizbai Imre tiszteletes megáldja a magyarhermányi kettős keresztet Fotó: Erdős István

Szombaton, augusztus 4-én a 21. erdővidéki honvédtalálkozót tartották Magyarhermányban, a református templomban. A második világháborús frontszolgálatosok idei bajtársi találkozóján már csak két egykori honvéd vett részt, de ez nem vont le semmit az ünnepi alkalom magasztosságából, a hazánkat védő volt katonák emlékének dicső fényéből.

A találkozón megjelent 93 éves Boér Imre és a 95 éves Román Jenő veterán honvédek a bajtársi helytállás dicső napjaira emlékeztek és emlékeztettek, valamint meséltek a világháborús évek nehéz napjainak történéseiről is, amikor a magyar katonák az embertelen körülmények ellenére hazaszeretetből, szülőföld iránti tiszteletből, emberi tartásból, erkölcsből is jelesre tudtak vizsgázni.
A találkozón igét hirdetett Bálint Delinke református lelkésznő, akinek ez alkalommal volt az első hivatalos szolgálata is a magyarhermányi egyházközség templomában. Prédikációjában az isteni gondviselésről beszélt, mely né­pün­ket, nemzetünket, ahogy volt katonáinkat is, megsegítette a nehéz időkben. „Ezért a múltra hálával kell gondolnunk, a fájdalmak, a nyomor, a gyász ellenére is, értékelnünk kell a jelent, a jövő felé pedig bizalommal kell forduljunk” – hangoztatta.
Krizbai Imre nyugalmazott baróti református lelkész, az erdővidéki honvédtalálkozók életre hívója és mindenkori főszervezője köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik segítettek neki abban, hogy az idei találkozót is megszervezhesse. Utána a magyarhermányi születésű Tókos Imre, a baróti székhelyű Székely Társalgó Egyesület elnöke (egyébként a Trnsylmania zenekar tagja) beszélt, kifejtve, hogy a találkozón nem csak a volt honvédek tetteit kell felelevenítsük, hanem emlékeznünk kell példás életükre is. „Én az egész akkori nemzedéket tisztelem, szerencsés embernek mondhatom magam azért, hogy köztük lehettem. Ahogy tisztelték egymást az akkori emberek, ahogy tudásukat átadták, egész értékrendjük egy kiváltságos dolognak mondható” – fogalmazott.
A háborús veterán és volt fogoly, Boér Imre, aki Barót város díszpolgára is, azon a helyen állhatott a találkozó alkalmával, ahol egykor megkeresztelték, így emlékezett a háborús időkre, név szerint is említve magyarhermányi falustársait, akiknek kijutott részük a háború borzalmaiból. Azt mondta, személyesen is ismert 56 olyan személyt Magyarhermányban, kik megjárták a szovjet, a nyugati vagy a román hadifogságot, kitért arra is, hogy kiket mikor engedtek haza, és említette az ott elhunyt magyarhermányi katonákat is.
A Magyarországról jött Kőrösi Anita országgyűlési képviselő dédnagyapjáról beszélt, aki maga is megjárta a Don-kanyart, végül a Jobbik Magyarországért Mozgalom vezetőségének nevében virágcsokrot nyújtott át a veteránoknak. „A harcot folytatjuk a győzelemig” – jelentette ki a honvédtalálkozón immár 18. alkalommal résztvevő Miklós Árpád, az MDF volt országgyűlési képviselője, megemlítve azt is beszédében, hogy erre különösen okot a mai román hatalom ténykedése ad, mely hatalom ártatlan erdélyi magyar fiatalokat börtönöz be.
A találkozó templomi műsorának zárópillanataként a magyarhermányi kórus énekelt, ezt követően mindenki a templom előtti térre vonult, ahol a magyarhermányi hősi halottak emlékművei is állnak, mellettük ezúttal kettős keresztet avattak. Itt Komporály Delinke éneke után Murányi Levente, volt országgyűlési képviselő és 1956-os forradalmár mondott beszédet a kettős kereszt történetéről és jelentőségéről.
„Ahol kettős kereszt van, ott magyarok is vannak” – húzta alá.
A keresztet Krizbai tiszteletes áldotta meg, majd Kelemen Csongor volt politikai fogoly szavalata következett, minekutána a résztvevők a helyi fúvósok kíséretében a kultúrotthonba vonultak, ahol a veteránok tiszteletére ebédet szolgáltak fel.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Ajánló

SZÉKELYFÖLDI NAPOK Ma: Cimborák Bábszínház: Három kismalac – vásári bábjáték (11.00 Bereck, kultúrotthon); A kaptár – Dokumentumfilm-szemlére benevezett díjnyertes filmek vetítése (17.00 Aldoboly, művelődési ház; 17.00 Sepsiszentgyörgy, Művész Mozi: Hova mentem férjhez?, rendező: Nagy Krisztina; Ébredés – portré Kémenes Lóránt katolikus lelkipásztorról, rendező: Csáki Zoltán; Ének a fák tetejéből, rendező: Zsigmond Attila; 18.00 Kézdivásárhely, Vigadó […]

Fergeteges műsort adtak

Második alkalommal szervezték meg a Táncoló Székelyföld elnevezésű eseménysorozatot a kilencedik Székelyföld Napokon belül. Ennek egyik állomása Kézdivásárhely volt, ahol vasárnap két néptáncegyüttes tartott fergeteges előadást.

Sikeres első alkalom

Szombaton a Pro Csoma Sándor Egyesület főszervezésében, Gyerő József polgármester védnöksége alatt, első alkalommal tartották meg Kovásznán az Olvass többet! határtalanul magyarul, nemzetközi olvasásnépszerűsítő konferenciát, amely egész napos szakmai előadásokkal várta az érdeklődőket.

Ajánló

SZÍNHÁZ Október 16-án, kedden 10 órától a Nagyvárad Táncegyüttes VANmeSE (rendező Folti Jolán) c. gyermekelőadása, 19 órától a Barbárok (rendező, koreográfus Györfi Csaba) c. táncelőadása tekinthető meg a Tamási Áron Színház nagytermében.   KÖNYVBEMUTATÓ * A Hegedűs Enikő szerkesztette Szent László király – Erdély védőszentje című albumot ma 18 órától a sepsiszentgyörgyi Szent József-plébánián, október […]

A zene falakat bont

A zenei tehetséget egyformán osztották el – mondta meggyőződéssel Makkai Péter, a fogyatékkal élőket foglalkoztató sepsiszentgyörgyi Írisz Ház igazgatója azon a pénteki sajtótájékoztatón, amelyen a United by Music Románia alapítvány létrehozását jelentette be. – Közelebb kell hozni egymáshoz az egészségesek és fogyatékkal élők nagyon elkülönült világát, a zene az a nyelv, amelyet mindenki ért.

Hadiárvasorsok kötetbe foglalva

Csütörtökön, a kézdivásárhelyi Vigadó zsúfolásig telt díszterme hármas esemény helyszíne volt: Iochom István – Kiss Erika Hadiárvasors című kötetének bemutatója mellett hadiárva-találkozót és fotókiállítást rendeztek.

Röviden

FILM Október 14-én 19 órakor a zabolai Mikes-birtok rendezvénytermében levetítik az Egy és egy fél herceg című filmet. Ezt követően közönségtalálkozó Ana Lungu rendezőnő és Iris Spiridon színésznő jelenlétében. Moderátor: Anna Popa. SZACSVAY AKADÉMIA Október 14-én 18 órától, a Szacsvay Akadémia előadássorozat keretében Novák Csaba Zoltán történész, az RMDSZ marosvásárhelyi szenátora A Ceaușescu-rendszer magyarságpolitikája címmel […]

5. Bienállé

>> Október 12-én 17 órától Kamil Kocurek, a 4. Székelyföldi Grafikai Biennálé fődíjasa Játékok küzdőtere című egyéni kiállításának megnyitója a MAGMAtemp-ben (Keresztes-ház, Gróf Mikó Imre u. 9.), 19 órától kiállítással egybekötött könyvbemutató Siklodi Zsolt, a Székelyföldi Grafikai Biennálé egykori kurátorának emlékére a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban. >> Október 13-án 18 órától díjátadó gálaműsor és a Luiza […]

Szüreti bál

A Szent Mihály Színjátszócsoport és a Háromszéki Népfőiskola Egyesület szüreti bált szervez a felsőlemhényi kultúrotthonban október 13-án 20 órától. Zenél: Molnár Hunor és Tuzson Loránd. Azt megelőzően, 14 órától szekeres, lovas hívogatásra kerül sor, indulás a felsőlemhényi iskola elől. Támogatók: KISZ, Rotrans. Belépő: 10 lej.

Székelyföldi napok

Október 12., péntek: a Kaptár dokumentumfilm-szemlére benevezett díjnyertes filmek vetítése (12.00 nagybaconi Konsza Samu Általános Iskola, 17.00 Sepsiszentgyörgy, Művész Mozi, 18.00 kézdiszentkereszti kultúrotthon). A Székely Könyvtár könyvsorozat bemutatója (19.00 Barót, Erdővidék Múzeuma, Kászoni Gáspár-terem); Táncoló Székelyföld – folklórműsor (19.00 Barót, művelődési ház). Rétyi Amatőr Színjátszók előadása (19.00 Sepsiszentkirály, kultúrház). Október 13., szombat: kalákában felépített, népi […]

Túrázás

>> A baróti Elveszett Világ Természetvédelmi, Turista és Barlangász Egyesület október 13-ára megszervezi a 13. Dénes István-emléktúrát. Célja a Vargyas-szoros természetvédelmi terület, illetve Homoródalmás község turisztikai látványosságainak felkeresése. Túravezető: Demeter Zoltán. Indulás 9 órakor autóbusszal Barótról, a bányairoda előtti parkolóból a Vargyas-szoros felé vezető aszfaltút végéig, ahonnan gyalogosan jutnak el az Orbán Balázs-barlang bejáratáig. Ott […]

Generációk világa a múzeumban

Szerdán a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeumban megnyitották Incze István (1905–1978) Kézdivásárhelyen született festőművész és családja Generációk világa című, közös kiállítását.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Csütörtökön 16:30 Pelyhes – Kalandra fel!. r. sz., 17:00 A végzet órája, 18:00 Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari, 19:00 Johnny English újra lecsap., m. sz., 20:45 Egy kis szívesség, m. sz., 20:45 Lajkó – Cigány az űrben, r. f. SZÍNHÁZ A Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központja meghívja […]

Könyv a hadiárvákról

Hadiárvasors címmel jelent meg Iochom István kézdivásárhelyi újságíró új könyve. A dokumentkötet visszaemlékezéseket tartalmaz olyan személyek részéről, akik a második világháború során elveszítették valamely hozzátartozójukat.

Kéthetes külföldi turné

Kéthetes külföldi turnén vesz részt az Osonó Színházműhely. A sepsiszentgyörgyi társulat, miután magyarországi kistelepüléseken játszott, Budapestre, majd Németországba utazik.