Krizbai Imre tiszteletes megáldja a magyarhermányi kettős keresztet Fotó: Erdős István

Szombaton, augusztus 4-én a 21. erdővidéki honvédtalálkozót tartották Magyarhermányban, a református templomban. A második világháborús frontszolgálatosok idei bajtársi találkozóján már csak két egykori honvéd vett részt, de ez nem vont le semmit az ünnepi alkalom magasztosságából, a hazánkat védő volt katonák emlékének dicső fényéből.

A találkozón megjelent 93 éves Boér Imre és a 95 éves Román Jenő veterán honvédek a bajtársi helytállás dicső napjaira emlékeztek és emlékeztettek, valamint meséltek a világháborús évek nehéz napjainak történéseiről is, amikor a magyar katonák az embertelen körülmények ellenére hazaszeretetből, szülőföld iránti tiszteletből, emberi tartásból, erkölcsből is jelesre tudtak vizsgázni.
A találkozón igét hirdetett Bálint Delinke református lelkésznő, akinek ez alkalommal volt az első hivatalos szolgálata is a magyarhermányi egyházközség templomában. Prédikációjában az isteni gondviselésről beszélt, mely né­pün­ket, nemzetünket, ahogy volt katonáinkat is, megsegítette a nehéz időkben. „Ezért a múltra hálával kell gondolnunk, a fájdalmak, a nyomor, a gyász ellenére is, értékelnünk kell a jelent, a jövő felé pedig bizalommal kell forduljunk” – hangoztatta.
Krizbai Imre nyugalmazott baróti református lelkész, az erdővidéki honvédtalálkozók életre hívója és mindenkori főszervezője köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik segítettek neki abban, hogy az idei találkozót is megszervezhesse. Utána a magyarhermányi születésű Tókos Imre, a baróti székhelyű Székely Társalgó Egyesület elnöke (egyébként a Trnsylmania zenekar tagja) beszélt, kifejtve, hogy a találkozón nem csak a volt honvédek tetteit kell felelevenítsük, hanem emlékeznünk kell példás életükre is. „Én az egész akkori nemzedéket tisztelem, szerencsés embernek mondhatom magam azért, hogy köztük lehettem. Ahogy tisztelték egymást az akkori emberek, ahogy tudásukat átadták, egész értékrendjük egy kiváltságos dolognak mondható” – fogalmazott.
A háborús veterán és volt fogoly, Boér Imre, aki Barót város díszpolgára is, azon a helyen állhatott a találkozó alkalmával, ahol egykor megkeresztelték, így emlékezett a háborús időkre, név szerint is említve magyarhermányi falustársait, akiknek kijutott részük a háború borzalmaiból. Azt mondta, személyesen is ismert 56 olyan személyt Magyarhermányban, kik megjárták a szovjet, a nyugati vagy a román hadifogságot, kitért arra is, hogy kiket mikor engedtek haza, és említette az ott elhunyt magyarhermányi katonákat is.
A Magyarországról jött Kőrösi Anita országgyűlési képviselő dédnagyapjáról beszélt, aki maga is megjárta a Don-kanyart, végül a Jobbik Magyarországért Mozgalom vezetőségének nevében virágcsokrot nyújtott át a veteránoknak. „A harcot folytatjuk a győzelemig” – jelentette ki a honvédtalálkozón immár 18. alkalommal résztvevő Miklós Árpád, az MDF volt országgyűlési képviselője, megemlítve azt is beszédében, hogy erre különösen okot a mai román hatalom ténykedése ad, mely hatalom ártatlan erdélyi magyar fiatalokat börtönöz be.
A találkozó templomi műsorának zárópillanataként a magyarhermányi kórus énekelt, ezt követően mindenki a templom előtti térre vonult, ahol a magyarhermányi hősi halottak emlékművei is állnak, mellettük ezúttal kettős keresztet avattak. Itt Komporály Delinke éneke után Murányi Levente, volt országgyűlési képviselő és 1956-os forradalmár mondott beszédet a kettős kereszt történetéről és jelentőségéről.
„Ahol kettős kereszt van, ott magyarok is vannak” – húzta alá.
A keresztet Krizbai tiszteletes áldotta meg, majd Kelemen Csongor volt politikai fogoly szavalata következett, minekutána a résztvevők a helyi fúvósok kíséretében a kultúrotthonba vonultak, ahol a veteránok tiszteletére ebédet szolgáltak fel.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Röviden

MŰVÉSZ MOZI Csütörtökön: 16.00 Mission Impossible – Utóhatás (am. akciófilm, kalandfilm, thriller, 147 p. ); 16.30 A fa alatt (izl.–fr. fekete komédia, 89 p.); 18.30 Sodródás (am. akciófilm, kalandfilm, dráma, 99 p.); 18.45 Budapest Noir (magyar krimi-dráma, 95 p.); 20.30 Mamma Mia! Sose hagyjuk abba (am. zenés vígjáték, m. sz., 113 p.); 20.45 Meg – […]

Két hónap múlva adásban

Tegnap a kézdialmási Avas-tető alatt a Csemetekert szomszédságában levő, Egerkút nevű részen második alkalommal szerveztek hagyományőrző kalákát. Az eseményen a Duna Televízió stábja is jelen volt, filmet készítve a kaszálásról.

Édes ízek fesztiválja

Idén szeptember 7–9. között zajlik a II. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválja Sepsiszentgyörgyön. Az esemény beharangozó sajtótájékoztatóján kiderült, legalább húsz csapat benevezésére számítanak, megsütik Székelyföld kürtőskalácsát, és partnerséget kötnek a budapesti Kürtőskalácsfesztivált szervező Vitéz Kürtős csapatával.

Holtverseny az élen

Holtversenyben két alkotó végzett az élen a Pro Press Egyesület által meghirdetett fotópályázaton, amelyre Székelyföld természeti kincseit, páratlan kulturális örökségét, (nép)hagyományainak gazdagságát ábrázolni hivatott fényképfelvételekkel lehetett jelentkezni. Ezért az első hely tétjét megemeltük. A tét megemelése azzal jár, hogy mindketten részt vehetnek a Csernátonban szeptember 1–9. között zajló IKA alkotótáborban, a második helyért járó 500 […]

Színes napok

Vakációs hangulatban, de tartalmasan telik a nyár a kézdivásárhelyi Helen Doron Nyelviskolában. A július és augusztus folyamán zajlott táborok során a gyerekeket játszva tanulás és sok élmény várta.

Röviden

ZÁSZLÓAVATÁS Augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján ünnepet ül Sárfalva és Szászfalu népe: egyrészt Szent István királyunk ezen a napon hunyt el, és ezen a napon ajánlotta országát Szűz Mária pártfogásába – így egyházi ünnepet tartanak, ünnepi szentmise lesz a Sárfalva és Szászfalu között levő nagytemplomban, tájékoztatott Bartos Károly plébános. A szentmise előtt, fél 12-kor a sárfalvi […]

Egymáshoz közelebb

Az Osonó Színházműhely a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskolával közösen augusztus 4–8. között szervezte meg az interetnikai drámatábort, amelyben román és magyar fiatalok vettek részt Temesvárról, Nagyszebenből, Marosvásárhelyről, Csíkszeredából és Sepsiszentgyörgyről.

A közös munka fontossága

Cserei Lázár, kézdialmási megyebíró tavaly, Szent János napján első alkalommal szervezte meg hagyományőrző szándékkal a kalákában zajló kaszálást az egykori Csemetéskert szomszédságában levő, Egerkút nevű részen. Idén repetát tartanak.

A nemzet levéltára

A Magyar Nemzeti Levéltár, amint a neve is jelzi, a nemzet egészének kulturális örökségét gyűjti össze, őrzi, óvja, rendszerezi és biztosítja ennek tudományos, illetve magáncélú kutatását. Közművelődési programjai által pedig fel szeretné kelteni az igényt történelmünk és elődeink tapasztalatainak a megismerése iránt – hangzott el a Bethlen Gábor-sátorban dr. Germuska Pál főosztályvezető által irányított beszélgetésen az idei Tusványoson.

Röviden

MŰVÉSZ MOZI * Kedden: 16.30 Barátom, Róbert Gida (am. animációs családi film, 110 p.); 16.30 A fa alatt (izl.–fr. fekete komédia, 89 p.); 18.30 Une vie violente (fr. dráma, 107 p.); 18.45 Meg – Az őscápa (am. akciófilm, horror, ); 20.45 Mamma Mia! Sose hagyjuk abba (am. zenés vígjáték, magy. szink., 113 p.); 21.00 Mission […]

Szép emlékekkel távozott

Tíz év szolgálat után új helyen folytatja papi hivatását Opra István korábbi szentkatolnai plébános, akinek a nevéhez több, a községben megtartott egyházi rendezvény is köthető.

Határvadászok Emlékútja

Ma a 32-es Határvadászok Emlékútja elnevezésű emlékkörút keretében Mező Ferenc-emléktúrát tartanak, találkozó 9.30-kor a katrosai csárdánál.

Nem volt könnyű az élet

Családias hangulatú, hegedűjátékkal és nótaszóval fűszerezett író-olvasó találkozónak adott otthont csütörtök este az uzoni Erdélyi Lajos Könyvtár előadóterme. A szépszámú érdeklődők megismerkedhettek Préda Barna második, Azok az évegcsűri legények címet viselő, frissen megjelent könyvével, melyet elsőként a nagyközségben mutattak be.

Az 5. SIC Feszt – Székelyföldi Szabadegyetem programja

Péntek, augusztus 10. 10.00–11.00 Megnyitó (előadósátor) • Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke • Oltean Csongor MIÉRT-elnök • Kelemen Szilárd Péter HÁRIT-elnök • Laczikó Enikő, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának vezetője • Márton Árpád parlamenti képviselő 11.00–12.00 Ismerd meg Háromszéket kvíz (előadósátor) • Jánó Szabolcs, a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület vezetője • Fazakas-Csoma Szidónia, a Kovászna […]

Ajánló

FALUNAP Vasárnap Bereckben falunapot tartanak. Az esemény 10.30-kor ünnepi szentmisével kezdődik, Dimény Zoltán polgármester megnyitóbeszéde 12.30-kor hangzik el, amit a berecki Comenius-iskola műsora követ. Délután 16 órától Syntia, utána Angie, Maria Olteanu és Varga Kinga lép színpadra. Este fél kilenctől a Role koncertezik, majd a népünnepély 22.30-kor tűzijátékkal ér véget. TRABANTTALÁLKOZÓ Hétvégén a DRE Racing […]