Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kettő az egyben

Kettő az egyben Kultúra

Kétkötetnyi publicisztika egyazon borítólapok között, beszédes karikatúrákkal fűszerezve. Két szerző tollából született jegyzetek gyűjteménye. Egybe fűzött, azonban egymástól elhatárolható szellemi termék – talán így határozhatnánk meg Ambrus Attila Szóbeszéd, illetve Sarány István Szertelen szóbeszéd című könyvének lényegét. Bemutatóját hétvégén ejtették meg a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban.
A házigazda szerepét betöltő Szonda Szabolcs intézményvezető a szerzők bemutatása után a publicisztikához fűződő viszonyukat firtatta. Kérdésére válaszolva a Brassói Lapok főszerkesztője, Ambrus Attila kifejtette, ennek a műfajnak a gyakorlása a legbiztosabb módja az ellenségszerzésnek. Egy olyan korban élünk ugyanis, amikor az olvasók azt gondolják, mindent tudnak, miközben elismerik, hogy semmit sem értenek. Ez a beállítottság pedig a jegyzetekben nyilvánosan megfogalmazott újságírói vélemény durva, olykor támadásnak is beillő elutasításához vezet.
Ennek ellenére úgy véli, a publicisztika műfaját továbbra is vállalni kell, megpróbálván átmenteni ezt a nemes hagyományt az utókor számára is. Hiszen gyakorlói nagyon sok időt és energiát fordítanak a jelenségek megértésére, a vélemények és elképzelések ütköztetésére, az igazsághoz közeli állapotok megtalálására. És mindezt egyetlen cél, az olvasó becsületes tájékoztatása érdekében teszik.
A Hargita Népe főszerkesztője, Sarány István erről a kérdésről hasonlóan vélekedett, megjegyezvén, hogy a magyar sajtó hagyományaival ellentétben, napjainkban a publicisztika nem tartozik a divatos műfajok közé. Elsősorban a multik kezébe került kiadványokból kezdték kilúgozni a véleménynyilvánításnak bizonyos fokig szintén teret adó és az igazság nyomába eredő nagyinterjúkkal együtt. Ez a jelenség pedig azért érthetetlen, mert a digitális korszak jóvoltából immáron pontosan mérhető olvasottság egyértelműen arra utal, hogy a legnagyobb igény éppen a felsorolt jellegű írások iránt mutatkozik. Ugyanakkor az újságíróra is serkentően hat például egy jegyzet megírása, mert alkalmat és lehetőséget biztosít véleménye kifejtésére a közvéleményt vagy csak saját magát foglalkoztató történésről, helyzetről, témáról. Elegendő végigtekintenünk a két könyv tartalomjegyzékén ahhoz, hogy rádöbbenjünk a szerzők igazára.
A kötet erénye és egyben előnye, hogy két, más-más közegben élő és alkotó tollforgató írásait foglalja egy egészbe. Ily módon ugyanis a közelmúlt és a jelen erdélyi magyar társadalmának, illetve közéletének, valamint a román hatalmi körök hozzánk és gondjainkhoz való viszonyulásának a korképét rajzolja meg. Hiszen Ambrus Attila a szórványban él és alkot, míg Sarány István a tömbmagyarság kebelében teszi a dolgát.
Mondanivalójuk elmélyítéséhez nagyban hozzájárulnak Léphaft Pál újvidéki újságíró és karikaturista illusztrációi.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük