Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kávé, kultúra és tolerancia

Kávé, kultúra és tolerancia Kultúra

Új közösségi tér létesült Sepsiszentgyörgyön, a központtól kissé távolabb, az emberséghez kicsit közelebb – az Írisz Ház keretében működő kávézó, teázó ugyanis a fogyatékkal élőket és egészségeseket közelíti egymáshoz.

A kávézó ötlete Olcsvári Tünde pszichológustól, a nappali foglalkoztató egyik munkatársától származik, és mindjárt hétéves. A megvalósuláshoz közelebb akkor került, amikor féléve a hardenbergi (Hollandia) Írisz Ház Barátai Alapítványtól kaptak egy 2000 eurós adományt – mindmáig az egyetlent, hiszen a többi szükségeset önerőből teremtették ki, illetve munkájával segítette, aki tudta az átalakítást. Az említett adománynak azonban megvolt az az ereje, hogy a megtestesüléshez közelebb segítse az ötletet, és az Írisz Ház vezetője, Makkai Péter és Szebeni Zsuzsa, a Balassi Intézet sepsiszentgyörgyi kulturális központjának, ugyanakkor a Carola Egyesületnek is a vezetője javaslatára Szilvássy Carola grófnőről nevezték el, hiszen a 20. század elején tevékenykedő, rendkívül művelt, modern, sokoldalú nemesasszony diakóniai tevékenységéről is ismert volt.
A megnyitón Szebeni Zsuzsa részletesebben is bemutatatta Carola grófnő izgalmas életét: a bábaképző után az I. világháborúban „szakszerszámos” ápolónő lett – ma műtősnőnek mondanánk –, aztán a fronton elesettek sírjait próbálta felkutatni, a katonák hozzátartozóival pedig széleskörű levelezést folytatott. Férje, Bornemissza Elemér pazar kastélyában árva gyermekeket fogadott. A grófné életét mutatják be a Szebeni Szabó Róbert munkájaként elkészült kiállítási pannók is a kávézó falán, mint ahogy a belsőépítészeti kialakítás is az ő elképzelése alapján készült.
Ami a Carola Café rendeltetését illeti, egy olyan hely akar lenni, ahol az ember a nyakkendőjét leveheti, megnyugodhat, és feltöltődhet egy kávé vagy tea mellett. A későbbiekben a kávézó több esemény helyszíneként is szolgálhat, a működtetők filmklubot, irodalmi esteket, író-olvasó találkozókat, zeneaudíciókat is terveznek. Mivel e létesítménnyel tulajdonképpen a fogyatékkal élők leszűkített munkalehetőségeit is bővíteni akarták, itt is egy kerekesszékes kiszolgáló fog a vendégek rendelkezésére állni, idővel talán a ház gondozottjai által készített aprósüteményt is fogyaszthatnak a kávé, tea mellé. „Aki ide betér, fontos társadalmi ügyet szolgál: a fogyatékkal élők befogadását segíti elő, miközben ő maga is belepillanthat az Írisz-ház hétköznapjaikba, tevékenységeikbe” – mondta a megnyitón Makkai Péter lelkész.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük