Tóth-Bartos András történész és Bordás Beáta művészettörténész. A fiatal kutató tudományos munkát tett le az asztalra

A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban csütörtök este mutatták be dr. Bordás Beáta művészettörténész Erdélyi kastélyépítészet a historizmus korában (1840–1914) című könyvét.

Több szempontból is hiánypótló, ugyanakkor tudományos igényességgel megírt, saját kutatási eredményeit feldolgozó, vagyis forrásértékű kötettel gazdagodtunk, mely könnyed, olvasmányos nyelvezete révén jó eséllyel pályázhat a szélesebb közönség érdeklődésére is. Jelentőségét pedig a benne tárgyalt épületek állagának folyamatos és egyre gyorsabb romlása nagymértékben megnöveli.
Amint azt a könyvet és szerzőjét ismertető Tóth-Bartos András történésztől megtudhattuk, a kolozsvári Polis Könyvkiadó és Erdélyi Múzeum Egyesület közös ki­adásában megjelent kötet tulajdonképpen a sepsiszentgyörgyi származású szerző doktori dolgozatának bővített és szerkesztett változata. Eredetileg a jelzett időszakban épített vagy lényeges átalakuláson átesett összes erdélyi kastélyt ismertetni szerette volna, azonban a számok tükrében kénytelen volt rádöbbenni, hogy ez több évtizedes munkát igényel. Így döntött végül a három egykori közép-erdélyi vármegye, Kolozs, Torda-Aranyos és Alsó-Fehér kastélyainak bemutatása mellett. Köztük olyan híres épületek is találhatók, mint a válaszúti, illetve bonchidai Bánffy-kastély.
A szemnek is tetszetős, képekkel gazdagon szemléltetett, igényes kivitelezésű könyv tartalma négy különálló, de egymást szervesen kiegészítő részre oszlik. Az első a tárgyalt kastélyok építés- és birtoklástörténetét, valamint leírását tartalmazza. A másodikban a szerző végigvezet ezek belsejében, a közös séta során pedig nem csak a termekkel és szobákkal ismerkedhetünk meg, hanem azok szerepével, berendezési tárgyaikkal, valamint a bennük egykor elhelyezett gyűjteményekkel is. A harmadik a kastélyokat övező és jól meghatározott szereppel felruházott kerteket mutatja be. Végül a negyedik rész a forrásjegyzék mellett a kastélyok leltárát, valamint a könyvben fellelhető képek, festmények, alaprajzok és térképek jegyzékét, illetve a helynévmutatót tartalmazza.
Tóth-Bartos Andrásnak a fiatal kutatóval folytatott beszélgetése során a téma több, közérdeklődésre számot tartó érdekességgel egészült ki. Így többek között tisztázódott a kastély fogalma is, mely Bordás Beáta szerint nagyobb méretű, több szintes, igényes külső és belső megjelenéssel bíró, különböző szerepet betöltő (lakó, reprezentációs, kiegészítő) helyiségeket magában foglaló, park által körülölelt, vidéken található, kiváltságos lakásformát biztosító nemesi épületet takar. Jelentősége abból adódott, hogy egyesítette a művészet olyan különböző ágait, mint az építészet, iparművészet, enteriőrművészet, kertépítészet, illetve könyvtáraknak, műgyűjteménynek adott helyet. A kastély ugyanakkor egy személyesebb építészeti műfaj gyümölcse, hiszen az építtető egyéni elképzelései tükrözésén túl jelképes szereppel is bírt. Reprezentatív, fényűző külseje és belseje ugyanis a család ősiségét és kiemelt társadalmi helyzetét hivatott jelképezni.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Röviden

MŰVÉSZ MOZI Csütörtökön: 16.00 Mission Impossible – Utóhatás (am. akciófilm, kalandfilm, thriller, 147 p. ); 16.30 A fa alatt (izl.–fr. fekete komédia, 89 p.); 18.30 Sodródás (am. akciófilm, kalandfilm, dráma, 99 p.); 18.45 Budapest Noir (magyar krimi-dráma, 95 p.); 20.30 Mamma Mia! Sose hagyjuk abba (am. zenés vígjáték, m. sz., 113 p.); 20.45 Meg – […]

Két hónap múlva adásban

Tegnap a kézdialmási Avas-tető alatt a Csemetekert szomszédságában levő, Egerkút nevű részen második alkalommal szerveztek hagyományőrző kalákát. Az eseményen a Duna Televízió stábja is jelen volt, filmet készítve a kaszálásról.

Édes ízek fesztiválja

Idén szeptember 7–9. között zajlik a II. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválja Sepsiszentgyörgyön. Az esemény beharangozó sajtótájékoztatóján kiderült, legalább húsz csapat benevezésére számítanak, megsütik Székelyföld kürtőskalácsát, és partnerséget kötnek a budapesti Kürtőskalácsfesztivált szervező Vitéz Kürtős csapatával.

Holtverseny az élen

Holtversenyben két alkotó végzett az élen a Pro Press Egyesület által meghirdetett fotópályázaton, amelyre Székelyföld természeti kincseit, páratlan kulturális örökségét, (nép)hagyományainak gazdagságát ábrázolni hivatott fényképfelvételekkel lehetett jelentkezni. Ezért az első hely tétjét megemeltük. A tét megemelése azzal jár, hogy mindketten részt vehetnek a Csernátonban szeptember 1–9. között zajló IKA alkotótáborban, a második helyért járó 500 […]

Színes napok

Vakációs hangulatban, de tartalmasan telik a nyár a kézdivásárhelyi Helen Doron Nyelviskolában. A július és augusztus folyamán zajlott táborok során a gyerekeket játszva tanulás és sok élmény várta.

Röviden

ZÁSZLÓAVATÁS Augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján ünnepet ül Sárfalva és Szászfalu népe: egyrészt Szent István királyunk ezen a napon hunyt el, és ezen a napon ajánlotta országát Szűz Mária pártfogásába – így egyházi ünnepet tartanak, ünnepi szentmise lesz a Sárfalva és Szászfalu között levő nagytemplomban, tájékoztatott Bartos Károly plébános. A szentmise előtt, fél 12-kor a sárfalvi […]

Egymáshoz közelebb

Az Osonó Színházműhely a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskolával közösen augusztus 4–8. között szervezte meg az interetnikai drámatábort, amelyben román és magyar fiatalok vettek részt Temesvárról, Nagyszebenből, Marosvásárhelyről, Csíkszeredából és Sepsiszentgyörgyről.

A közös munka fontossága

Cserei Lázár, kézdialmási megyebíró tavaly, Szent János napján első alkalommal szervezte meg hagyományőrző szándékkal a kalákában zajló kaszálást az egykori Csemetéskert szomszédságában levő, Egerkút nevű részen. Idén repetát tartanak.

A nemzet levéltára

A Magyar Nemzeti Levéltár, amint a neve is jelzi, a nemzet egészének kulturális örökségét gyűjti össze, őrzi, óvja, rendszerezi és biztosítja ennek tudományos, illetve magáncélú kutatását. Közművelődési programjai által pedig fel szeretné kelteni az igényt történelmünk és elődeink tapasztalatainak a megismerése iránt – hangzott el a Bethlen Gábor-sátorban dr. Germuska Pál főosztályvezető által irányított beszélgetésen az idei Tusványoson.

Röviden

MŰVÉSZ MOZI * Kedden: 16.30 Barátom, Róbert Gida (am. animációs családi film, 110 p.); 16.30 A fa alatt (izl.–fr. fekete komédia, 89 p.); 18.30 Une vie violente (fr. dráma, 107 p.); 18.45 Meg – Az őscápa (am. akciófilm, horror, ); 20.45 Mamma Mia! Sose hagyjuk abba (am. zenés vígjáték, magy. szink., 113 p.); 21.00 Mission […]

Szép emlékekkel távozott

Tíz év szolgálat után új helyen folytatja papi hivatását Opra István korábbi szentkatolnai plébános, akinek a nevéhez több, a községben megtartott egyházi rendezvény is köthető.

Határvadászok Emlékútja

Ma a 32-es Határvadászok Emlékútja elnevezésű emlékkörút keretében Mező Ferenc-emléktúrát tartanak, találkozó 9.30-kor a katrosai csárdánál.

Nem volt könnyű az élet

Családias hangulatú, hegedűjátékkal és nótaszóval fűszerezett író-olvasó találkozónak adott otthont csütörtök este az uzoni Erdélyi Lajos Könyvtár előadóterme. A szépszámú érdeklődők megismerkedhettek Préda Barna második, Azok az évegcsűri legények címet viselő, frissen megjelent könyvével, melyet elsőként a nagyközségben mutattak be.

Az 5. SIC Feszt – Székelyföldi Szabadegyetem programja

Péntek, augusztus 10. 10.00–11.00 Megnyitó (előadósátor) • Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke • Oltean Csongor MIÉRT-elnök • Kelemen Szilárd Péter HÁRIT-elnök • Laczikó Enikő, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának vezetője • Márton Árpád parlamenti képviselő 11.00–12.00 Ismerd meg Háromszéket kvíz (előadósátor) • Jánó Szabolcs, a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület vezetője • Fazakas-Csoma Szidónia, a Kovászna […]

Ajánló

FALUNAP Vasárnap Bereckben falunapot tartanak. Az esemény 10.30-kor ünnepi szentmisével kezdődik, Dimény Zoltán polgármester megnyitóbeszéde 12.30-kor hangzik el, amit a berecki Comenius-iskola műsora követ. Délután 16 órától Syntia, utána Angie, Maria Olteanu és Varga Kinga lép színpadra. Este fél kilenctől a Role koncertezik, majd a népünnepély 22.30-kor tűzijátékkal ér véget. TRABANTTALÁLKOZÓ Hétvégén a DRE Racing […]