Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kár lenne elkallódniuk

Kár lenne elkallódniuk Kultúra

Sok pályázatra számít a Székelyföldi Tehetségsegítő Tanács (SZTT), mely a 2018/19-es tanévben is meghirdeti az Ady Endre-ösztöndíjat szociálisan hátrányos helyzetű diákok számára. A tavalyhoz képest megnövekedett területről, Brassó, Hargita, Kovászna, Maros és Bákó megyéből lehet igényelni a 100 ezer forint értékű támogatást – Bereczki Kinga, az alapkezelő SZTT elnöke hétfőn sajtótájékoztatón közölte a pályázattal kapcsolatos tudnivalókat.
Összesen 32,5 millió forint az Ady Endre-ösztöndíjalap értéke, mely az anyaországi kormány által létrehozott Nemzeti Tehetségalap határon túliaknak szánt keretösszege. Erdély 18,8 milliót kap, a többit a felvidéki, délvidéki, kárpátaljai diákok között osztják el. A tavalyi 75-höz képest idén 87 ösztöndíjat tudnak oda­ítélni a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma által a Székelyföldnek e célra ítélt 8 millió 700 ezer forintból.
Bereczki Kinga elmondta, tanfelügyelőségeken keresztül és közvetlenül az iskolákhoz is igyekeznek eljuttatni az információt. Nyilván, az iskolaigazgatók, osztályfőnökök, tanárok felelőssége is nagy, eddig is onnan jött több pályázat, ahol volt egy érdekelt szülő vagy tanár, aki felhívta a figyelmet erre a lehetőségre. Ha a népességnek átlag 2%-a kiemelkedő tehetség – és itt nincs meghatározva, milyen területen –, és azoknak csak kisebb hányada hátrányos helyzetű, akkor is többszörös túljelentkezésre számítanak, a hangsúly egyébként itt a kiemelkedő képességen van, mindamellett, hogy számít az általánosan jó tanulmányi előmenetel és a szociális helyzet.
Az ösztöndíjakat jól meghatározott pontrendszer alapján ítélik oda, a 100 pontból 60 a képességre vonatkozik, 25 a család anyagi helyzetére, a maradék 15 az iskolai szintre; a szakiskolások például előnyt élveznek, mert számukra kevesebb fejlődési lehetőség nyílik. A támogatás odaítélésénél az is előny lehet, ha valaki már az előző években kedvezményezett volt, mert a folytonosság is fontos a tehetséggondozásban, ám ha túljelentkezés lesz, lehet, hogy inkább azok részesülnek benne, akik eddig még nem.
Ha valakit több éven keresztül segített a tehetségalap, már nyilván mérhetőnek, bizonyíthatónak kell lennie a fejlődésnek, haladásnak. Bár az illetőnek (illetve szülőjének) nincs számlák melléklésével járó elszámolási kötelezettsége, a tehetségfejlesztésnek kevésbé van köze a legújabb generációs mobiltelefonhoz – előfordult ugyanis, hogy egy anyuka úgy képzelte felhasználni a támogatást, hogy lecseréli a fia okostelefonját egy menőbbre. Különórákra, hangszerekre, számítógépekre, versenyek nevezési díjára, odautazásra, színházbérletre, festészeti kellékekre viszont már minden további nélkül elkölthető az 1500 lejt közelítő összeg.
A pályázatok benyújtásának határideje október 12., november elején eredményt hirdetnek, a pénzt a szerződések megkötése után, 2019 elején utalják. További részleteket a www.tehetsegpont.ro honlapon találnak, továbbá Rózsa Annamáriától érdeklődhetnek az sztt@tehetsegpont.ro e-mail-címen vagy a 0267.351.959-es telefonszámon.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük