Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Judóka-tárlat az EMÜK-ben

Judóka-tárlat az EMÜK-ben Kultúra

A két éve elhunyt művész családtagjainak jelenlétében pénteken délután az Erdélyi Művészeti Központ földszinti és harmadik emeleti kiállítótermeiben megnyílt a festőként, tárgyalkotóként, performerként is meghatározó egyéniségű Szabó Zoltán Judóka kiállítása. Péter Alpár performansza tette színesebbé a verniszázst.

Vécsi Nagy Zoltán megnyitóbeszédében Szabó Zoltán egyik évfolyamtársa, Ady József 1991-es szavait idézte a képzőművészeti egyetemről: „Rendkívül szokatlan dolgokat művelt… Nagyon hamar meghaladta a szürrealizmust és a metafizikus festészetet, és a kettő kombinációjaként erős egzisztencialista meghatározottsággal való festészetet művelt.”

Judóka műveiben újraélednek a kultúra mélyrétegeiből az archaikus jelek, jelrendszerek, és érzelmi, szellemi töltetre tesznek szert elfelejtett anyagtársítási eljárások, mágikus formák, színkombinációk révén. A formát egyszerre bontja és építi kétirányú asszociációs módszereivel – mindez tetten érhető a kiállított művek némelyikében is.

Péter Alpárt jó szakmai kapcsolatok fűzték Szabó Zoltán Judókához, a térhez, időhöz, élet–halálhoz, a materiális–immateriális világhoz való viszonyukban a közös gondolkodás is összefűzte őket: mindezt egy performansszal szemléltette.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük