Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Jövőben is lesz designtábor

Jövőben is lesz designtábor Kultúra

Tavaly hagyományteremtő szándékkal formatervező tábor indult Háromszéken, melynek második kiadását a sepsiszentgyörgyi Focus Rectus Egyesület és a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) szervezte – az előzőhöz hasonlóan – az alsócsernátoni Haszmann Pál Múzeumban. A tábor a novemberi sepsiszentgyörgyi Dizájn Hét egyik előrendezvénye, hiszen akkor állítják majd közszemlére a Csernátonban készült újabb alkotásokat.

A tábor házigazdája és vezetője Damokos Csaba sepsiszentgyörgyi formatervező, aki Lenkei Balázzsal, a MOME Design Intézetének a tanárával közösen vezette idén a műhelymunkákat. A tábor egyik célja, hogy a magyarországi diákok találkozzanak az itteni környezettel, a háromszéki, illetve csernátoni tájkultúrával, másrészt az erdélyi diákoknak is jó lehetőség, hogy kapcsolatokat építsenek és tapasztalatot cseréljenek a MOME hallgatóival. A táborban idén tizennégy nemrég végzett dizájn szakos vett részt – két budapesti és egy kolozsvári lány visszatérő táborozó, a többiek újoncok, közülük öt budapesti, egy amerikai egyesült államokbeli és öt erdélyi egyetemista volt.

A fiatalok csoportokban dolgoztak, a fő feladatuk az volt, hogy sepsiszentgyörgyi közterekre találjanak ki olyan utcai bútorzatot, amely elsősorban fából készül, és közösségi terek létrehozására alkalmas. A második témát D. Haszmann Orsolya intézményvezető felkérésére kapták, tervezzenek egy-egy négynyelvű bemutatótáblát a skanzenben található székely házak elé. A cél minden esetben az volt, hogy a makettek megvalósíthatóak, kivitelezhetőek legyenek.

Damokos Csaba fontosnak tartotta kiemelni, hogy idén nagyon lelkes csapattal dolgozhattak együtt, akik annyira komolyan vették a rájuk bízott feladatokat, hogy az egy hét alatt minden nap éjszakába nyúlóan dolgoztak a terveiken. Ez, és az eddigi tábori tapasztalatok mindenképpen a folytatásra ösztönzik a szervezőket, jövőre is lesz designtábor a csernátoni múzeumban, összegzett.
A tábor ideje alatt nemcsak a múzeum gyűjteményével, tárgyi anyagával ismerkedhettek meg, hanem bejárták Háromszéket is. Lenkei Balázs szerint Székelyföldnek ebben a szegletében olyan miliővel, tárgykultúrával találkozhatnak a diákjai, amilyennel sehol máshol, és ez nagyon inspirálóan tud hatni új, ötletes megoldások kigondolására. Azok a személyes kapcsolatok, amelyek itt kialakulnak, később is élnek, és ez a továbbiakban nagy szellemi tőkét jelenthet.

A második csernátoni táborban született munkákat a megyeszékhelyen kívül Brassóban, Bukarestben és Nagyváradon állítják ki, és azt tervezik, hogy a tavalyi és idei anyagból Budapesten is tárlatot rendeznek. A tábor megvalósítását, illetve a később megvalósuló kiállításokat a magyar kormány, a Bethlen Gábor Alap, Kovászna Megye Tanácsa, a ProWood Faipari Klaszter és a bukaresti Balassi Intézet támogatta, támogatja.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük