Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Itt a Mundruc!

Itt a Mundruc! Kultúra

Székhelyükön különleges élményben volt részünk, ugyanis soron következő bemutatójuk próbájának megtekintése után tartottak számunkra sajtótájékoztatót a Háromszék Táncegyüttes illetékesei.

Megtapasztalhattuk, hogy a sikerhez nem elegendő a jó forgatókönyv, találó zene, kifejező díszlet, felkészült táncmester, tehetséges társulat. De még a megfelelő jelmezek, színvonalas zenekar, gyakorlott fény- és hangtechnikusok is kevésnek bizonyulnak – mert a rendező a szíve-lelke egy ilyen közösségnek. Munkájuk összehangolójaként és mozgatórugójaként az ő tudásán, hozzáállásán múlik ugyanis tagjainak teljesítménye. Ez a megállapítás pedig Könczei Árpádra hatványozottan igaz, hiszen egy személyben forgatókönyvírója, zenei szerkesztője, díszlettervezője, valamint rendező-koreográfusa a Mundruc címet viselő táncjátéknak.

A próbát követő sajtótájékoztatón tőle tudhattuk meg, hogy Mundruc, vagyis Mátyás István (1911–1977) híres magyarvistai táncművész volt. Kalotaszeg utánozhatatlan és a mai napig legkiválóbb néptáncos egyénisége. Monográfiáját a szintén túl korán elhunyt Martin György (1932–1983) néprajzkutató, tánctörténész írta meg, ezért a május 6-án, szombaton bemutatandó előadás mindkettőjüknek emléket állít.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük