Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Istentisztelet és szoboravatás

Istentisztelet és szoboravatás Kultúra

Az 1994-2004 között épített, 2006. július 2-án felszentelt új baróti református templomban vasárnap ünnepi istentisztelet zajlott. Ezúttal nemcsak a templomszentelés évfordulóját ünnepelték, hanem a templom előtti kis zöldövezetben leleplezték Bethlen Gábor erdélyi fejedelem mellszobrát, Vargha Mihály sepsiszentgyörgyi szobrászművész alkotását.
„A változó világban változatlan üzenettel találkozol itt” – olvasható a felirat az új baróti református templom bejárata felett, mely templomot 12 évvel ezelőtt, 2006-ban szentelték fel, valamivel több mint egy évtizedig tartó építőmunka után. És aki az elmúlt 12 évben csak egyszer is átlépte ennek a csodálatos belsejű templomnak a küszöbét, az magyarságának egy olyan meghatározó aspektusával is szembesülhetett, ami a lelki békén és csendességen túl erőt ad mindennapjaihoz, erősíti nemzettudatát, hitét, erkölcsét, egyszóval valójában mindent megkapott az ide betérő erdélyi református magyar ember, ami számára a mai világban fontos lehet. Megépítése óta kis magyar reménységszigetet jelent, ahol gyakran fonódott egybe múlt és jelen.
Mostantól a templom bejárata mellett – díszítve egyben Barót központját is – ott áll Bethlen Gábor erdélyi fejedelem mellszobra is, talapzatán a jól ismert bibliai idézettel: „Ha Isten velünk, kicsoda ellenünk?” Az alkotást az eredeti szándék szerint még tavaly, a reformáció félévezredes évfordulóján állították volna fel, ám a megfelelő engedélyek késése miatt csak most kerülhetett a végleges helyére.
Az ünnepi istentiszteleten, valamint az azt követő szoborleleplező ünnepségen többen felszólaltak, közöttük Barót polgármestere, Lázár Kiss Barna és a szobor készítője, Vargha Mihály. Az elöljáró Bethlen szavaival köszöntötte a jelenlevőket („Nem mindig lehet megtenni, amit kell, de mindig meg kell tenni, amit lehet”), méltatva egyben a nagy fejedelem tetteit, és arra kérve a barótiakat, hogy őrizzék méltóan annak emlékét.
Vargha Mihály hasonlóképpen arra buzdított, hogy a szobor előtt ezentúl elhaladók gondoljanak arra, Bethlen Gábor végre hazajött, de azt is hangoztatta, hogy Barótnak végre van egy magyar szobra – a városközpontot most már nemcsak a kommunista internácionálé szellemében épült és dicstelen időkre emlékeztető bányászszobor díszíti, hanem azé a Bethlen Gáboré is, aki nemcsak protestáns, de toleráns fejedelem is volt, akinek az önálló erdélyi magyar kultúrát köszönhetjük, s aki mindemellett széles látókörű, igaz ember, egyben kitűnő diplomata is volt. A szobrot Berszán István, az erdővidéki református egyházmegye esperese és a polgármester leplezték le, az ünnepség himnuszainkkal ért véget.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük