Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Igényes évadkezdet

Igényes évadkezdet Kultúra

A 2017/2018 évad újabb Leckehangversenyére kerül sor Sepsiszentgyörgyön január 22-én, hétfőn. A Codex együttes Bartók Béla munkásságából ad ízelítőt a Kónya Ádám Művelődési Ház szervezésében.

Az előadás Bartók Béla és a népzene viszonyát járja körül, Bartók művészete és tudományos teljesítménye ugyanis nemcsak a magyar és az európai zenetörténet, hanem az egyetemes kultúra szempontjából is korszakalkotó jelentőségű. Bartók 1905-től kezdve egyre több időt szentelt a népzenei gyűjtéseknek, az akkori technika lehetőségeit kihasználva fonográffal járta a falvakat, e gyűjtéseit egyre tudatosabb tudományos részletességgel dolgozta fel. Művei jelentős része a népzenéből táplálkozik, ezért érdekes meghallgatni a dallamokat eredeti népi, majd szimfonikus feldolgozásban is.
A leckehangversenyen a 15–19. századi magyar (elsősorban erdélyi) és európai műzene korhű hangszertípusokon és korhű előadási stílusban való megszólaltatását fő céljául kitűző Codex együttes zenél. Az előadásra a Tamási Áron Színház nagytermében kerül sor délelőtt 10 és 12 órától, egy belépő ára 5 lej.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük