Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Húszezer nevet dolgozott fel

Húszezer nevet dolgozott fel Kultúra

Kedden a kovásznai Városi Művelődési Ház Ignácz Rózsa Termében, a Fábián Ernő Népfőiskola szervezésében dr. Czeglédi Katalin nyelvész, nyelvészeti-őstörténész, az altajisztika doktora, nyelvtanár tartott előadást A Volga–Urál vidéke földrajzi neveinek magyar nyelvi vonatkozásai címmel.

A meghívottat bemutató Gazda József író, néprajzkutató elmondta, Czeglédi Katalin évek óta visszatérő vendég Kovásznán, eddig legalább öt alkalommal vett részt Csoma-konferencián. Czeglédi az altáji nyelvekből doktorált, és behatóan foglalkozik a földrajzi nevekkel. Az Ural környéki földrajzi neveket összehasonlító nyelvészeti kutatásai során arra a következtetésre jutott, hogy azok az esetek többségében visszavezethetőek a szkíta, hun és magyar népek nyelvére.

– Büszkén mondhatom, hogy 42 éve végzem ezt a kutatást. Az egyetemi éveim alatt fél évet töltöttem a Volga nagykanyarulatába, és azt a feladatot kaptam, hogy egyúttal keressem a magyar nép névre vonatkozó földrajzi neveket – mondta Czeglédi, aki azóta 20 ezer nevet dolgozott fel.

Kutatása érdekesebb részeiből a keddi előadáson osztott meg az érdeklődő közönséggel.

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük