Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Húsvéti népművészeti vásár

Húsvéti népművészeti vásár Kultúra

Egy év kihagyás után telt ház előtt nyitotta meg csütörtökön hagyományos, vásárral egybekötött húsvéti kiállítását a Barabás Zsombor Háromszéki Népművészeti Egyesület. A húsz kiállító kézműves alkotásait keddig lehet megtekinteni és megvásárolni a Vigadó Művelődési Ház galériájában.
A jelenleg 22 tagot számláló Barabás Zsombor Háromszéki Népművészeti Egyesület 2002-es megalakulása óta szervez karácsonyi és húsvéti vásárokat, ahol kézzel készített termékek széles választékát kínálja az érdeklődőknek. A csütörtöki megnyitón László Károly, az egyesület elnöke köszöntötte a nagyszámban megjelent érdeklődőket.
Elmondta, hogy a különböző anyagokkal, technikákkal dolgozó egyesületi tagok igyekeztek minél változatosabb munkákat, újdonságokat kínálni. Az idei húsvéti kiállításon tizenhat egyesületi tag – Bagoly Erzsébet, Coşa Katalin, Csiszár Katalin, Fábián Irma, Haszmann Gabriella, Kész Mária, Kovács Adél, László Károly, Opra Etelka, Pászka Éva, Szabó Erzsébet, Szabó Izabella, Szántó József, Teleki Aranka, Vajik Tünde és Volloncs Mária –, valamint az egyesület négy tanoncának munkái láthatók.
A kiállított darabokat Portik Irén néprajzkutató méltatta, kiemelve azok sokszínűségét, változatosságát, a művészekből feltörő ősi képességet, amely népünket mindig a maradandó, kifejező formák útjára terelte, fenntartva így hagyományainkat. A gyergyószentmiklósi néprajzkutató szerint az alkotások befogadása is éppolyan fontos, mint azok létrehozása. „A szép szeretetének kinyilvánítása és az alkotói tevékenység tisztelete nélkül elfojtódik az ember azon képessége, hogy szépet alkosson, és hogy ezáltal a kézművesség megmaradjon”, véli Portik Irén, aki további alkotásra, tanulásra és hasonló események megszervezésére biztatta a művészeket.
A kiállított darabok között különböző technikákkal díszített és írott tojások, csuhédíszek, szőttesek, mézeskalácsok, húsvéti dekorációk és népviseletek is fellelhetők. Ezek megtekintésére és megvásárlására ma és holnap van lehetőség 10 és 16 óra között. Az eseményen közreműködtek a Nagy Mózes Gimnázium hatodikos diákjai, akik népdalokat és Konsza Samu közel százéves gyűjteményéből származó locsolóverseket adtak elő.

Pap Eszter

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük