Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Három kiállítás Zabolán

Három kiállítás Zabolán Kultúra

Vasárnap ünnepli 15 éves fennállását a zabolai Csángó Néprajzi Múzeum, a 16 órától kezdődő rendezvényen három kiállítás nyílik, és könyvbemutatót is tartanak.

A Csángó Néprajzi Múzeum néven intézményesült gyűjtemény a zabolai származású dr. Pozsony Ferenc néprajzkutató több évtizedes gyűjtőmunkája során létrehozott gazdag tárgyállományon alapszik. A gyűjtés során adományként kapott, illetve vásárolt értékek – viseletek, textíliák és használati eszközök – Zabolán egy régi házban kerültek kiállításra, mely már 1974-től a látogatók számára is hozzáférhetővé vált, így a magángyűjtemény zabolai tájházként fokozatosan beilleszkedett a település és a térség látnivalóinak sorába.
A több kultúrát bemutató, vegyes – székely, szász, csángó, román, cigány – gyűjtemény, a csángó tárgyak mennyiségét és a csángó ügy fontosságát szem előtt tartva, 2003-ban vette fel a Csángó Néprajzi Múzeum nevet.
A vasárnapi ünnepségen elsőként A reformáció Európa keleti részén – Erdély című vándorkiállítást nyitják meg, melyet a Kelet-európai Német Kulturális Fórum (Potsdam), a Friedrich Teutsch Ház (Nagyszeben) és a Honterus Egyházközség Levéltára (Brassó) állított össze. Beszédet mond: Thomas Șindilariu, a brassói szász lutheránus egyház főlevéltárosa és dr. Boér Hunor, a Székely Nemzeti Múzeum (SZNM) könyvtáros–muzeológusa. Ezt követően, Az erdélyi szászok kulturális öröksége című tárlat megnyitóján a házigazda, dr. Pozsony Ferenc néprajzkutató mond beszédet, majd dr. Kinda István, az SZNM főmuzeológusa nyitja meg az Egy zabolai székely gazdacsalád életmódja a 20. században című kiállítást. A rendezvény Dimény Attila A polgárosodás társadalmi és kulturális hatásai Kézdivásárhelyen (1750–1944 ) című kötetének bemutatásával zárul.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük