Ráduly Ádám egy fagottra írt csárdás-téma miatt szeretett bele a hangszerbe. Fotó: Henning János

A kézdiszentléleki származású, Nagyszebenben élő fagottművészt az idei, márciusi ünnepi hangversenyen szólistaként láthatta a sepsiszentgyörgyi közönség. Pedig diákként még matekkel is tömték a fejét.

– Hogyan találkozott a zenével?

– Édesapám egyik barátja harmonikázott, megtetszett, és két évig jártam a kézdikővári kántorhoz. Hetedik osztályban behoztak Sepsiszentgyörgyre, a Plugor Sándor Művészeti Líceumba, ahol klarinétot szerettem volna tanulni, mert harmonika szak nem volt. Végül mégis a fagottot választottam.

– Mi tetszett meg a fagott hangjában?

– Az osztály sarkába le volt téve a hangszer, és megkértem a tanárt, hogy szólaltassa meg; emlékszem, csárdást játszott rajta. Az fogott meg, hogy sokkal több a harmónia benne, kellemesebb a hangzása, úgyhogy a klarinétot ki sem próbáltam. Simon Ernő, a líceum tanára bátorított, mert ritka hangszer a fagott, ő sokat dolgozott velem, tantárgyversenyekre küldött. Később megismertem Gödri Orbánt, aki a George Enescu Filharmóniában szóló fagottos, a zeneakadémián is tanított engem, sokat köszönhetek neki, meg persze szüleimnek, akik mindig támogatták pályámat.

– Milyen volt Sepsiszentgyörgyre kerülni? Hogyan alakult később a pályája?

– Szuper matekosztályba kerültem, nehéz volt, de egyes tanárok, akik látták, hogy tehetséges vagyok, felpártoltak, segítettek. Brassóban, az egyetemen már könnyebben ment. Utána három és fél évet töltöttem Râmnicu Vâlcean. Ott kisebb a zenekar, de jó volt indulásnak, egyből szólista lehettem, mondhatni minden lehetőséget megkaptam. Akkoriban sokat játszottam a bákói fagott-kvartettel, a Fagottissimoval, ami ismét egy lépést jelentett előre. Az évek folyamán több zenekarhoz is bejátszottam, többek között a bukaresti George Enescu Filharmónia, a brassói, krajovai filharmonikusok hangversenyein játszottam, de tagja voltam a Trio Aulos, Icon Art Ensemble kamarazenekaroknak is, több olaszországi, franciaországi turnén vettem részt. Most a nagyszebeni filharmonikusoknál vagyok, amely külföldön is ismert.

– Hogyan született az a projekt, amit az ünnepi hangversenyen hallani lehetett?

– Már négy éve nem játszottam szólót, amikor megismerkedtem Mohai Bálinttal, és ő jött az ötlettel. Bálint világhírű fagottos, számomra nagy kihívást jelentett, mindig megtisztelő egy ilyen hangszeressel játszani. Egy kettősversenyt mutattunk be, amelyet két fagottra és zenekarra írt Johann Baptist Vanhal. A legjobb szerzemény erre a célra, mindkét hangszert kipróbálja mind technikailag, mind dinamika szempontjából. Inkább klasszicista mű, de rengeteg rokokó es barokkos téma is van benne. Meg kell említenem a karmestert, Werner Gábort, akivel már lassan tíz éve veszünk részt különböző projektekben, kiváló zenész, jó pár éve ő vezényli az ünnepi hangversenyeket. Mindig elmondja, egy barátság gyümölcse ez a koncert, mi hárman ugyanis jó barátok vagyunk. Szeretném, ha az idén többször tudnánk még közösen fellépni.

– Mennyire fontos itthon, Háromszéken játszani?

– Sokat játszottam itthon a Csíki Kamarazenekarral, 2009–2010 között a Székelyföldi Filharmónia szóló fagottosa is voltam. Sajnos, mostanában kevés időm van erre, de mindig szívesen jövök.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Röviden

MŰVÉSZ MOZI Csütörtökön: 16.00 Mission Impossible – Utóhatás (am. akciófilm, kalandfilm, thriller, 147 p. ); 16.30 A fa alatt (izl.–fr. fekete komédia, 89 p.); 18.30 Sodródás (am. akciófilm, kalandfilm, dráma, 99 p.); 18.45 Budapest Noir (magyar krimi-dráma, 95 p.); 20.30 Mamma Mia! Sose hagyjuk abba (am. zenés vígjáték, m. sz., 113 p.); 20.45 Meg – […]

Két hónap múlva adásban

Tegnap a kézdialmási Avas-tető alatt a Csemetekert szomszédságában levő, Egerkút nevű részen második alkalommal szerveztek hagyományőrző kalákát. Az eseményen a Duna Televízió stábja is jelen volt, filmet készítve a kaszálásról.

Édes ízek fesztiválja

Idén szeptember 7–9. között zajlik a II. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválja Sepsiszentgyörgyön. Az esemény beharangozó sajtótájékoztatóján kiderült, legalább húsz csapat benevezésére számítanak, megsütik Székelyföld kürtőskalácsát, és partnerséget kötnek a budapesti Kürtőskalácsfesztivált szervező Vitéz Kürtős csapatával.

Holtverseny az élen

Holtversenyben két alkotó végzett az élen a Pro Press Egyesület által meghirdetett fotópályázaton, amelyre Székelyföld természeti kincseit, páratlan kulturális örökségét, (nép)hagyományainak gazdagságát ábrázolni hivatott fényképfelvételekkel lehetett jelentkezni. Ezért az első hely tétjét megemeltük. A tét megemelése azzal jár, hogy mindketten részt vehetnek a Csernátonban szeptember 1–9. között zajló IKA alkotótáborban, a második helyért járó 500 […]

Színes napok

Vakációs hangulatban, de tartalmasan telik a nyár a kézdivásárhelyi Helen Doron Nyelviskolában. A július és augusztus folyamán zajlott táborok során a gyerekeket játszva tanulás és sok élmény várta.

Röviden

ZÁSZLÓAVATÁS Augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján ünnepet ül Sárfalva és Szászfalu népe: egyrészt Szent István királyunk ezen a napon hunyt el, és ezen a napon ajánlotta országát Szűz Mária pártfogásába – így egyházi ünnepet tartanak, ünnepi szentmise lesz a Sárfalva és Szászfalu között levő nagytemplomban, tájékoztatott Bartos Károly plébános. A szentmise előtt, fél 12-kor a sárfalvi […]

Egymáshoz közelebb

Az Osonó Színházműhely a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskolával közösen augusztus 4–8. között szervezte meg az interetnikai drámatábort, amelyben román és magyar fiatalok vettek részt Temesvárról, Nagyszebenből, Marosvásárhelyről, Csíkszeredából és Sepsiszentgyörgyről.

A közös munka fontossága

Cserei Lázár, kézdialmási megyebíró tavaly, Szent János napján első alkalommal szervezte meg hagyományőrző szándékkal a kalákában zajló kaszálást az egykori Csemetéskert szomszédságában levő, Egerkút nevű részen. Idén repetát tartanak.

A nemzet levéltára

A Magyar Nemzeti Levéltár, amint a neve is jelzi, a nemzet egészének kulturális örökségét gyűjti össze, őrzi, óvja, rendszerezi és biztosítja ennek tudományos, illetve magáncélú kutatását. Közművelődési programjai által pedig fel szeretné kelteni az igényt történelmünk és elődeink tapasztalatainak a megismerése iránt – hangzott el a Bethlen Gábor-sátorban dr. Germuska Pál főosztályvezető által irányított beszélgetésen az idei Tusványoson.

Röviden

MŰVÉSZ MOZI * Kedden: 16.30 Barátom, Róbert Gida (am. animációs családi film, 110 p.); 16.30 A fa alatt (izl.–fr. fekete komédia, 89 p.); 18.30 Une vie violente (fr. dráma, 107 p.); 18.45 Meg – Az őscápa (am. akciófilm, horror, ); 20.45 Mamma Mia! Sose hagyjuk abba (am. zenés vígjáték, magy. szink., 113 p.); 21.00 Mission […]

Szép emlékekkel távozott

Tíz év szolgálat után új helyen folytatja papi hivatását Opra István korábbi szentkatolnai plébános, akinek a nevéhez több, a községben megtartott egyházi rendezvény is köthető.

Határvadászok Emlékútja

Ma a 32-es Határvadászok Emlékútja elnevezésű emlékkörút keretében Mező Ferenc-emléktúrát tartanak, találkozó 9.30-kor a katrosai csárdánál.

Nem volt könnyű az élet

Családias hangulatú, hegedűjátékkal és nótaszóval fűszerezett író-olvasó találkozónak adott otthont csütörtök este az uzoni Erdélyi Lajos Könyvtár előadóterme. A szépszámú érdeklődők megismerkedhettek Préda Barna második, Azok az évegcsűri legények címet viselő, frissen megjelent könyvével, melyet elsőként a nagyközségben mutattak be.

Az 5. SIC Feszt – Székelyföldi Szabadegyetem programja

Péntek, augusztus 10. 10.00–11.00 Megnyitó (előadósátor) • Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke • Oltean Csongor MIÉRT-elnök • Kelemen Szilárd Péter HÁRIT-elnök • Laczikó Enikő, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának vezetője • Márton Árpád parlamenti képviselő 11.00–12.00 Ismerd meg Háromszéket kvíz (előadósátor) • Jánó Szabolcs, a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület vezetője • Fazakas-Csoma Szidónia, a Kovászna […]

Ajánló

FALUNAP Vasárnap Bereckben falunapot tartanak. Az esemény 10.30-kor ünnepi szentmisével kezdődik, Dimény Zoltán polgármester megnyitóbeszéde 12.30-kor hangzik el, amit a berecki Comenius-iskola műsora követ. Délután 16 órától Syntia, utána Angie, Maria Olteanu és Varga Kinga lép színpadra. Este fél kilenctől a Role koncertezik, majd a népünnepély 22.30-kor tűzijátékkal ér véget. TRABANTTALÁLKOZÓ Hétvégén a DRE Racing […]