Ráduly Ádám egy fagottra írt csárdás-téma miatt szeretett bele a hangszerbe. Fotó: Henning János

A kézdiszentléleki származású, Nagyszebenben élő fagottművészt az idei, márciusi ünnepi hangversenyen szólistaként láthatta a sepsiszentgyörgyi közönség. Pedig diákként még matekkel is tömték a fejét.

– Hogyan találkozott a zenével?

– Édesapám egyik barátja harmonikázott, megtetszett, és két évig jártam a kézdikővári kántorhoz. Hetedik osztályban behoztak Sepsiszentgyörgyre, a Plugor Sándor Művészeti Líceumba, ahol klarinétot szerettem volna tanulni, mert harmonika szak nem volt. Végül mégis a fagottot választottam.

– Mi tetszett meg a fagott hangjában?

– Az osztály sarkába le volt téve a hangszer, és megkértem a tanárt, hogy szólaltassa meg; emlékszem, csárdást játszott rajta. Az fogott meg, hogy sokkal több a harmónia benne, kellemesebb a hangzása, úgyhogy a klarinétot ki sem próbáltam. Simon Ernő, a líceum tanára bátorított, mert ritka hangszer a fagott, ő sokat dolgozott velem, tantárgyversenyekre küldött. Később megismertem Gödri Orbánt, aki a George Enescu Filharmóniában szóló fagottos, a zeneakadémián is tanított engem, sokat köszönhetek neki, meg persze szüleimnek, akik mindig támogatták pályámat.

– Milyen volt Sepsiszentgyörgyre kerülni? Hogyan alakult később a pályája?

– Szuper matekosztályba kerültem, nehéz volt, de egyes tanárok, akik látták, hogy tehetséges vagyok, felpártoltak, segítettek. Brassóban, az egyetemen már könnyebben ment. Utána három és fél évet töltöttem Râmnicu Vâlcean. Ott kisebb a zenekar, de jó volt indulásnak, egyből szólista lehettem, mondhatni minden lehetőséget megkaptam. Akkoriban sokat játszottam a bákói fagott-kvartettel, a Fagottissimoval, ami ismét egy lépést jelentett előre. Az évek folyamán több zenekarhoz is bejátszottam, többek között a bukaresti George Enescu Filharmónia, a brassói, krajovai filharmonikusok hangversenyein játszottam, de tagja voltam a Trio Aulos, Icon Art Ensemble kamarazenekaroknak is, több olaszországi, franciaországi turnén vettem részt. Most a nagyszebeni filharmonikusoknál vagyok, amely külföldön is ismert.

– Hogyan született az a projekt, amit az ünnepi hangversenyen hallani lehetett?

– Már négy éve nem játszottam szólót, amikor megismerkedtem Mohai Bálinttal, és ő jött az ötlettel. Bálint világhírű fagottos, számomra nagy kihívást jelentett, mindig megtisztelő egy ilyen hangszeressel játszani. Egy kettősversenyt mutattunk be, amelyet két fagottra és zenekarra írt Johann Baptist Vanhal. A legjobb szerzemény erre a célra, mindkét hangszert kipróbálja mind technikailag, mind dinamika szempontjából. Inkább klasszicista mű, de rengeteg rokokó es barokkos téma is van benne. Meg kell említenem a karmestert, Werner Gábort, akivel már lassan tíz éve veszünk részt különböző projektekben, kiváló zenész, jó pár éve ő vezényli az ünnepi hangversenyeket. Mindig elmondja, egy barátság gyümölcse ez a koncert, mi hárman ugyanis jó barátok vagyunk. Szeretném, ha az idén többször tudnánk még közösen fellépni.

– Mennyire fontos itthon, Háromszéken játszani?

– Sokat játszottam itthon a Csíki Kamarazenekarral, 2009–2010 között a Székelyföldi Filharmónia szóló fagottosa is voltam. Sajnos, mostanában kevés időm van erre, de mindig szívesen jövök.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Ajánló

SZÉKELYFÖLDI NAPOK Ma: Cimborák Bábszínház: Három kismalac – vásári bábjáték (11.00 Bereck, kultúrotthon); A kaptár – Dokumentumfilm-szemlére benevezett díjnyertes filmek vetítése (17.00 Aldoboly, művelődési ház; 17.00 Sepsiszentgyörgy, Művész Mozi: Hova mentem férjhez?, rendező: Nagy Krisztina; Ébredés – portré Kémenes Lóránt katolikus lelkipásztorról, rendező: Csáki Zoltán; Ének a fák tetejéből, rendező: Zsigmond Attila; 18.00 Kézdivásárhely, Vigadó […]

Fergeteges műsort adtak

Második alkalommal szervezték meg a Táncoló Székelyföld elnevezésű eseménysorozatot a kilencedik Székelyföld Napokon belül. Ennek egyik állomása Kézdivásárhely volt, ahol vasárnap két néptáncegyüttes tartott fergeteges előadást.

Sikeres első alkalom

Szombaton a Pro Csoma Sándor Egyesület főszervezésében, Gyerő József polgármester védnöksége alatt, első alkalommal tartották meg Kovásznán az Olvass többet! határtalanul magyarul, nemzetközi olvasásnépszerűsítő konferenciát, amely egész napos szakmai előadásokkal várta az érdeklődőket.

Ajánló

SZÍNHÁZ Október 16-án, kedden 10 órától a Nagyvárad Táncegyüttes VANmeSE (rendező Folti Jolán) c. gyermekelőadása, 19 órától a Barbárok (rendező, koreográfus Györfi Csaba) c. táncelőadása tekinthető meg a Tamási Áron Színház nagytermében.   KÖNYVBEMUTATÓ * A Hegedűs Enikő szerkesztette Szent László király – Erdély védőszentje című albumot ma 18 órától a sepsiszentgyörgyi Szent József-plébánián, október […]

A zene falakat bont

A zenei tehetséget egyformán osztották el – mondta meggyőződéssel Makkai Péter, a fogyatékkal élőket foglalkoztató sepsiszentgyörgyi Írisz Ház igazgatója azon a pénteki sajtótájékoztatón, amelyen a United by Music Románia alapítvány létrehozását jelentette be. – Közelebb kell hozni egymáshoz az egészségesek és fogyatékkal élők nagyon elkülönült világát, a zene az a nyelv, amelyet mindenki ért.

Hadiárvasorsok kötetbe foglalva

Csütörtökön, a kézdivásárhelyi Vigadó zsúfolásig telt díszterme hármas esemény helyszíne volt: Iochom István – Kiss Erika Hadiárvasors című kötetének bemutatója mellett hadiárva-találkozót és fotókiállítást rendeztek.

Röviden

FILM Október 14-én 19 órakor a zabolai Mikes-birtok rendezvénytermében levetítik az Egy és egy fél herceg című filmet. Ezt követően közönségtalálkozó Ana Lungu rendezőnő és Iris Spiridon színésznő jelenlétében. Moderátor: Anna Popa. SZACSVAY AKADÉMIA Október 14-én 18 órától, a Szacsvay Akadémia előadássorozat keretében Novák Csaba Zoltán történész, az RMDSZ marosvásárhelyi szenátora A Ceaușescu-rendszer magyarságpolitikája címmel […]

5. Bienállé

>> Október 12-én 17 órától Kamil Kocurek, a 4. Székelyföldi Grafikai Biennálé fődíjasa Játékok küzdőtere című egyéni kiállításának megnyitója a MAGMAtemp-ben (Keresztes-ház, Gróf Mikó Imre u. 9.), 19 órától kiállítással egybekötött könyvbemutató Siklodi Zsolt, a Székelyföldi Grafikai Biennálé egykori kurátorának emlékére a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban. >> Október 13-án 18 órától díjátadó gálaműsor és a Luiza […]

Szüreti bál

A Szent Mihály Színjátszócsoport és a Háromszéki Népfőiskola Egyesület szüreti bált szervez a felsőlemhényi kultúrotthonban október 13-án 20 órától. Zenél: Molnár Hunor és Tuzson Loránd. Azt megelőzően, 14 órától szekeres, lovas hívogatásra kerül sor, indulás a felsőlemhényi iskola elől. Támogatók: KISZ, Rotrans. Belépő: 10 lej.

Székelyföldi napok

Október 12., péntek: a Kaptár dokumentumfilm-szemlére benevezett díjnyertes filmek vetítése (12.00 nagybaconi Konsza Samu Általános Iskola, 17.00 Sepsiszentgyörgy, Művész Mozi, 18.00 kézdiszentkereszti kultúrotthon). A Székely Könyvtár könyvsorozat bemutatója (19.00 Barót, Erdővidék Múzeuma, Kászoni Gáspár-terem); Táncoló Székelyföld – folklórműsor (19.00 Barót, művelődési ház). Rétyi Amatőr Színjátszók előadása (19.00 Sepsiszentkirály, kultúrház). Október 13., szombat: kalákában felépített, népi […]

Túrázás

>> A baróti Elveszett Világ Természetvédelmi, Turista és Barlangász Egyesület október 13-ára megszervezi a 13. Dénes István-emléktúrát. Célja a Vargyas-szoros természetvédelmi terület, illetve Homoródalmás község turisztikai látványosságainak felkeresése. Túravezető: Demeter Zoltán. Indulás 9 órakor autóbusszal Barótról, a bányairoda előtti parkolóból a Vargyas-szoros felé vezető aszfaltút végéig, ahonnan gyalogosan jutnak el az Orbán Balázs-barlang bejáratáig. Ott […]

Generációk világa a múzeumban

Szerdán a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeumban megnyitották Incze István (1905–1978) Kézdivásárhelyen született festőművész és családja Generációk világa című, közös kiállítását.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Csütörtökön 16:30 Pelyhes – Kalandra fel!. r. sz., 17:00 A végzet órája, 18:00 Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari, 19:00 Johnny English újra lecsap., m. sz., 20:45 Egy kis szívesség, m. sz., 20:45 Lajkó – Cigány az űrben, r. f. SZÍNHÁZ A Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központja meghívja […]

Könyv a hadiárvákról

Hadiárvasors címmel jelent meg Iochom István kézdivásárhelyi újságíró új könyve. A dokumentkötet visszaemlékezéseket tartalmaz olyan személyek részéről, akik a második világháború során elveszítették valamely hozzátartozójukat.

Kéthetes külföldi turné

Kéthetes külföldi turnén vesz részt az Osonó Színházműhely. A sepsiszentgyörgyi társulat, miután magyarországi kistelepüléseken játszott, Budapestre, majd Németországba utazik.