Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Hargita megye is vonzza őket

Hargita megye is vonzza őket Kultúra

Hamarosan Erdővidéken is kicsengetik a végzős nyolcadik osztályos diákokat. Körképünkben helyi iskoláknál arról érdeklődtünk, mikor lesznek a ballagási ünnepségek, hányan végeznek, és általában mi a trend, hol készülnek a végzősök tovább folytatni tanulmányaikat.

Mint ismert, Erdővidék körzetében egyetlenegy líceum van, éspedig Baróton a Baróti Szabó Dávid Líceum, így azt gondolná az ember, hogy magától értetődően ezt a középiskolát választja a legtöbb régióbeli nyolcadikos továbbtanulási lehetőségként. Ám úgy tűnik, a helyzet nem annyira egyértelmű.
Bardoc község három iskolájában összesen 42-en végeznek, 32-en magyar, tízen pedig román szakon. Erdőfülében június 7-én 9 órától, Bardocon június 15-én 9 órától, Székelyszáldoboson pedig ugyanaznap 10 órától rendezik a ballagást. Tókos Jenő igazgató úgy tudja, kilencediktől sok diák készül elmenni Erdővidékről. Az opciók között csíkszeredai, székelyudvarhelyi, sepsiszentgyörgyi, sőt, újabban székelykeresztúri iskolák is vannak. A diákok, nyilván szüleikkel együtt, általában már időben eldöntik, hol fognak továbbtanulni, döntésüket megkönnyíti, hogy idén két alkalommal is útmutatást, útbaigazítást tartottak nekik, az sem volt ritka, hogy a líceumok képviselői megkeresték őket, és vázolták a diákoknak az iskoláik nyújtotta előnyöket.
Nagyajtán és Középajtán összesen 30 nyolcadikos ballag, a kicsengetésük Középajtán június 7-én, Nagyajtán pedig június 8-án lesz. Gazdag Katalin igazgatónőtől megtudtuk, a végzettek mintegy 80%-a a szakoktatást választaná tanulmányai folytatásaként, közülük vannak, akik Barótra, de többen Sepsiszentgyörgyre is készülnek. Akárcsak az elméleti líceumokban továbbtanulni vágyók esetében, prioritási listájukon a Mikes, a Mikó vagy a sepsiszentgyörgyi Művészeti Líceum szerepel.
Bölönben június 8-án 10 órától ballag 42 diák (tizenkét magyar szakos), közülük a legtöbben Sepsiszentgyörgyön folytatják tanulmányaikat – tájékoztatta lapunkat Păcurar Dorel igazgató. A román szakon végzők körében a Constantin Brâncuși Szaklíceum népszerű, a magyaroknál pedig a Puskás Tivadar- és a Berde Áron-szakközépiskola.
A nagybaconi Konsza Samu Általános Iskolából idén június 8-án 18 nyolcadikos ballag el, ők viszont a legtöbben Baróton tanulnának tovább, két–három fiú erdészeti iskolába szeretne iratkozni. „A szakoktatást és az elméleti oktatást választók aránya nagyjából fele-fele végzőseink körében. A szülők közül is egyre többen belátják: a szakmai oktatásnak, a szakmáknak is van jövője, és nem mindenki akarja már feltétlenül elméleti líceumba íratni gyermekét, ahogy az elmúlt években szokás volt – mondta el érdeklődésünkre Baló Ervin igazgató.
Vargyason június 8-án lesz a ballagás, tizennyolcan végzik el a nyolcadik osztályt – tudtuk meg Fazakas Tünde igazgatónőtől –, ám a baróti líceum népszerűsége itt is csökkenőben: a diákok mintegy fele nem az erdővidéki líceumban tanul tovább, a vonzáskörben ott vannak a nevesebb iskolák, mint a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium vagy a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük