Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Hangtálakkal gyógyító

Hangtálakkal gyógyító Kultúra

Bársony Bálint Artisjus- és Fonogram-díjas szafonművész, a Back II Black zenekar egykori tagja, elismert magyar dzsesszmuzsikus, zeneszerző a napokban Nemes Mátyás biogazdálkodóval járta Székelyföldet, hogy a természetközeli életmódot, illetve az ember és természet közötti harmóniát erősítsék, ki-ki a maga eszközeivel. Ő 40 hangtálával teszi ezt, melyeknek különleges hangzását a Babeș-Bolyai Tudományegyetem helyi kirendeltségénél megtapasztalhatták az előadás résztvevői is. Ez alkalommal készítettünk vele interjút.

– Elismert dzsessz-zenészként hogyan váltott erre a műfajra?
– Négy éve történt, hogy a Háromszék Táncegyüttes táncosaival felléptünk a Székely Vágtán a Tűztánc című produkcióval, aminek a zenéjét szereztem. Már előtte egy héttel itt voltam, és akkor ültettek engem is lóra. De mivel nem tudtam vele kommunikálni, szépen haza­poroszkált velem, míg a többiek elmentek lovas túrára. Majd alkalmam nyílt egy hónapos elvonulásra egy tanyán, ahol gondozásba kaptam két lovat és két szürkemarhát. Akkor vett radikális fordulatot az életem, onnantól magam is keresni kezdtem a természet és a lovak közelségét.

Csoda Taljándörögön

– Később saját lova is lett?
– Természetesen, sőt most van egy elvonuló-központ a Budai-hegyekben, amolyan ökofalu-szerűség, ahol néhányan (bio)gazdálkodunk, állatokat tartunk. Kis-Székelyföldnek hívják az erdélyi barátaim, mert olyan dombos. Nos, ezek az előzményei a műfaji váltásnak, de hogy a kérdésre is feleljek, egyszer Taljándörögön az Egység-völgye fesztiválon találkoztam egy hangtálas lánnyal, akivel egy barátom kihívott a beteg lovához. Zenéltünk neki, és érdekes tapasztalat volt, ahogy reagált: az állat teljesen ellazult, csorgott a nyála, minden nyílásán engedte el a fölösleget, másnap pedig boldogan vágtázott a mezőn, holott azelőtt hetekig gyógyították eredménytelenül a beteg lábát. Ez az eset győzött meg, hogy érdemes a hangtálazással komolyabban foglalkozni, mert valóban csodálatos gyógyító hatása van abból fakadóan, hogy a testünk nagy részét kitevő vízben olyan rezgéseket hoz létre, amelyek az energiaközpontok (csakrák) zavartalan működését elősegítik, blokkjaikat feloldják. Persze, állatoknál is érvényesül ez a hatás.

Rosszkedvűen nem lehet

– Hol, kitől, hogyan tanulta a hangtálakat megszólaltatni?
– Először itthoni mesterekhez jártam, de aztán úgy gondoltam, érdemes ennek az ősforrásához is kimenni, így két hónapot töltöttem Nepálban. Egyébként odakint nagyon sok elfeledett tudást idekötnek a Kárpát-medencéhez, ezért egyik mester egy nagyon különleges teliholdhangtál-szettet is inkább nekem adott, pedig már megvolt rá az amerikai vevője. Ez nagy érték, és csak egy van belőle egész Kelet-Európában.
– Ezenkívül honnan szerzi be a hangtálakat? Van ezeknek valami titkuk?
– A legjobbakat persze Nepálban, Indiában csinálják, a készítés folyamata is szertartásos művelet, de a lényeg, hogy ezek egy darab fémből (ötvözetből), kézzel kovácsolt tálak, 5-6 mester dolgozik rajtuk hatalmas kalapácsokkal. Úgy tartják, ha egyiküknek rossz kedve van, az nem üthet hozzá a hangtálhoz.
– Ezek szerint rossz lelkiállapotban zenés meditációt sem tarthatna?
– Én általában jókedvű vagyok, ha mégis érzek valami nyomasztót, akkor fogom a szaxofonom vagy a gitárom, vagy elénekelek néhány népdalt, vagy a hangtálhoz nyúlok, vagy lovagolok egyet, és rendbe hozom magam, mire fel kell lépnem.

Feloldani a blokkokat!

– Hogyan kell megtanulni hangtálazni?
– Ez hasonlít a lovagláshoz, ahol a ló tanítja a lovast. Vannak alaptechnikák, de elsősorban meg kell ismerni a tál rezgéseit. Így lehet észrevenni, hogy másképp szól akkor, amikor valaki testében energetikai blokád alakul ki. De ha az illető kitartóan hallgatja, akkor a harmadik vagy ötödik vagy tizenötödik alkalomra visszaáll a rezgése, mikor feloldódott a blokk.
– Látunk itt harminc kisebb-nagyobb tálat. Csak ilyen sokkal működik a kezelés?
– Nem, tulajdonképpen egy hangtál is elég ahhoz, hogy valaki az energiarendszerét megtisztítsa.
– Akkor most ez a főcsapás az életében, a gyógyítás, a meditáció?
– Nem, nagyon sok projektünk van: a Magyar Rhapsody arról szól, hogy a legnagyobb magyar klasszikusok – Bartók, Kodály, Weiner Leo, Kálmán Imre – zenéit átdolgozzuk a mi stílusunkra. Valamint szoktunk külföldi sztároknak is zenei hátteret szolgáltatni, például a Boney M. énekesével voltunk egy nagy turnén. Eddig már ezer érdeklődőnek szerveztünk hangtálas hangfürdőt, meditációkat a már említett elvonuló-központban.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük