Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Hagyományőrző tábor

Hagyományőrző tábor Kultúra

Július 30-án, vasárnap kezdődik és augusztus 4-éig, péntekig tart az Őseink és hőseink emlékezete nevű hagyományőrző és ismeretterjesztő tábor Csernátonban, a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület szervezésében.

A szervezők részéről Pál Olivér hagyományőrző huszárhadnagy lapunk megkeresésére elmondta: az egyesület immár harmadik alkalommal rendezi meg a gyalogoskiképző-tábort, amelyen a felkészítőt a Szegedi III. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület tartja, Vass László h. ő. ezredes vezetésével. „A tavalyi év után úgy döntöttünk, idén nagyobb teret adunk civil személyeknek is, hogy ne csak a hagyomány­őrzők vehessenek részt a táborban, ezért iskolákat vontunk be, amelyek diákjai különféle vetélkedőkön vettek részt az elmúlt egy év folyamán, és a legeredményesebb tanulók közül húsz fiatal a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület támogatása révén díjmentesen lehet majd jelen. Tanulókat fogadunk a Petőfi Sándor-, a Turóczi Mózes-, a Molnár Józsiás-iskolákból, a Nagy Mózes Elméleti Líceumból, a Református Kollégiumból, a Gábor Áron- és Apor Péter-líceumból is” – ismertette. Az 1848–1849-es eseményekkel ismerkednek majd meg a résztvevők, az akkori események mellett a korabeli fegyvernemeket, viseletet tanulmányozhatják, a hagyomány­őrzők segítségével pedig ízelítőt kapnak abból is, hogyan harcoltak az akkori katonák, megismerhetik a korabeli vezényszavakat stb., tehát olyan szemléletmóddal és ismeretanyaggal gazdagodhatnak, amelyet nem találnak meg a történelemkönyvekben.

Vasárnap, az ismerkedést követően, 16 órakor vonják fel a zászlót, az érkezők köszöntését, a tábor ünnepélyes megnyitását vacsora követi, a 22 órai takarodó előtt minden este történelmi filmeket vetítenek. Hétfőtől csütörtökig a reggeli programban szerepel a torna is, 9 órától pedig különféle előadások: hadtörténeti oktatás (elmélet és gyakorlat), egyenruhatan, térképtan, Erdély története 1848–49-ben, helyi események a forradalmi harc idején, 1848–49-es emlékművek Háromszéken, táborgyakorlatok, a szabadságharc katonai története.

Ebéd után folytatódik az ismeretek átadása: menetgyakorlatok, 1848-as katonai alaki mozgások, fegyverfogások, a hagyományőrző csapatok bemutatói, történelmi személyiségek életrajza, napi vetélkedők elméletből és gyakorlatból (térképismeret, tájékozódás terepen térkép szerint), történelmi csaták bemutatása térképen hadfigurákkal, végül egy kis, jól megérdemelt pihenő és szabad tevékenység jár mindenkinek a vacsora előtt.

A pénteki zárónap kiemelkedő programja a 16.30-kor kezdődő eredményhirdetés, ugyanis a történelmi vetélkedő nyerteseit díjazzák, 17 órától ünnepélyes táborzárással, zászlólevonással búcsúznak a hagyományőrző tábortól – remélhetőleg csak a jövő évi kiadásig. Aki szeretne (saját költségen) részt venni a sokrétűnek ígérkező táborban, ma még jelentkezhet a 0745.660.321-es telefonszámon, Pál Olivérnél.>>

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások