Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Gyarapodó látogatottság

Gyarapodó látogatottság Kultúra

Tavaly több mint 12 ezer látogatója volt a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeum állandó és időszakos kiállításainak, osztotta meg lapunkkal Dimény Attila intézményvezető, akivel az idei tervekről is beszélgettünk.

„Az előzőeknél jobb évet zártunk tavaly a látogatottság szempontjából, amikor 12.511-en látogatták meg állandó és időszakos tárlatainkat”, hangsúlyozta az idén 46 éves múzeum vezetője. Hozzátette, vendégeik zömében anyaországiak, azonban az utóbbi években növekvő tendenciát mutat a hazai látogatók aránya. „Ezek között egyre nagyobb az egyéni látogatók, illetve a családok száma”, nyugtázta.

A növekvő látogatószám részben a helyi közönség bevonzását, illetve a jövő múzeumlátogatójának kinevelését célzó múzeumpedagógiai foglalkozások eredménye. „Egyre többen igénylik a Dimény Erika múzeumpedagógus vezette foglalkozásokat. Ezek egyrészt az állandó, illetve az időszakos kiállításokhoz kötődő múzeumpedagógiai tevékenységek, emellett múzeumon kívüli foglalkozásokat is tartunk. Ilyenek a Napfény-műterem bemutatása, ahol a fényképészet interaktív módon történő megismerésére nyílik lehetőség, a főtér épített örökségét bemutató foglalkozás, továbbá a temetőséták, melyek során a régi református temetőben nyugvó nagyjaink életpályáját elevenítjük fel az érdeklődők számára”, sorolta az intézményvezető.

A népszerű állandó kiállítások – mint a céhes ipartörténeti, illetve a negyvennyolcas emlékkiállítás – mellett tavaly a múzeum nyolc időszakos kiállításnak, emellett két tudományos értekezletnek adott helyet. „Az Anyanyelvápolók Szövetsége huszonötödik évfordulója alkalmából rendezett, illetve az 590 éves Kézdivásárhelyről megemlékező konferencia egyaránt sikeresnek bizonyult.”

Idén tíz időszakos kiállítást terveznek. Az Éltes Barnáé után februárban Székely Géza grafikusművész könyvbemutatóval egybekötött 60. születésnapi kiállítását, március 15-e tiszteletére a Kovászna és Brassó megyei képzőművészek 29. ünnepi tárlatát, áprilisban Miklóssy Mária festőművész egyéni, májusban a Nagy Mózes Elméleti Líceum rajztagozatának évzáró kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők. A júniusi még szervezés alatt áll, júliusban az Incitato művésztábor munkáiból, augusztusban Barcsay Jenő és tanítványai alkotásaiból nyílik kiállítás, októberre van időzítve az Incze István-emlékkiállítás, míg novemberre a Balassi Intézet évfordulós Kodály-tárlata.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük