Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Guzsalyasék kipakoltak

Guzsalyasék kipakoltak Kultúra

Május 25-én, pénteken a Míves Házban a Guzsalyas Alapítvány öt szakkörének legszebb munkáiból nyílt kiállítás.

Rengetegen voltak kíváncsiak arra, mit „mesterkedett” a havi egy hétvégén alkotó társaság ebben a tanévben. Hatvankét felnőtt és huszonöt gyerek munkáit láthattuk (külön sarok volt berendezve a kisebbek munkáiból), a Folker együttes és Both Zsuzsa éneke is otthon volt a kiállításmegnyitón, amelyen házigazdaként Tóth-Birtan Tinka üdvözölte a jelenlevőket. Majd Brendus Réka, a magyar kormány nemzetpolitikai államtitkárságának főosztályvezető helyettese vette át a szót: „amit láthatunk, nem zsibvásáros mutatvány, hanem varázslat, művészet” – értékelte a színvonalat, elismerését kifejezve a nemzedékeket rabul ejtő kézművesség-tanítás és tanítók iránt egyaránt.
A fazekasok – Máté Szentkirályi Imola tanítványai – karcolt, kontúrozott mintával vagy egyszínű dombormintával díszített kerámiatárgyakkal, a nemezelők – Kolozsi Ildikó az oktató – a belehengerelt, előnemezes és sirdagh technikával készült munkákkal mutatkoztak be. Rajtuk kívül Szász Judit bőrdíszműves, a szövést oktató Benkő Éva, Tóth-Birtan Tinka tűzzománckészítő tanítványainak munkái láthatók. A kiállított darabok nem rendelésre készültek, készítőjük választotta meg, mit tart érdemesnek arra, hogy másnak is megmutasson.
– Technikát és mintavilágot tanítunk – mondta Tóth-Birtan Tinka. – Nem skanzenben élünk, a cél az, hogy a mai környezetben is használható, funkcionális és esztétikus tárgyak készüljenek.
A kiállítás három hétig látogatható.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük