Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Folytatás és megújulás

Folytatás és megújulás Kultúra

Erdélyi körútjuk sepsiszentgyörgyi állomásán a veszprémi Vár Ucca Műhely irodalmi-művészeti folyóirat szerkesztői, szerzői hétfő délután a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében láttatták-hallatták magukat. Az író-olvasó találkozón Szonda Szabolcs könyvtárigazgató faggatta a vendégeket.
Szentgyörgy testvérvárosában 2000-ben alakította meg a környező nagyvárosok irodalmi lapjainál kicsit másabb státusra törő folyóiratot Fenyvesi Ottó délvidéki író, aki korábban hazájában egy végül betiltott irodalmi lapot szerkesztett (Új Symposion). Veszprémbe áttelepülve is írt és közölt, majd valami karakteresen veszprémi irodalmi lapot gondolt alapítani, mely felvállalja az Észak-Dunántúl kulturális örökségét, ugyanakkor kelet-európai szellemiséget képvisel, mely egyszerre „a folytatás és megújulás kifejeződése” – ez lett a Vár Ucca Műhely.
Elsősorban a fiatal szerzőknek jelentett és jelent publikálási lehetőséget, de a főszerkesztő rock iránti vonzalma e műfaj irodalma felé is utat tör. 19 év alatt több mint 30 fiatal, sokszor a gimnáziumból alig kinőtt pályakezdő műveit jelentették meg, köztük a most író-titánként ismert Nemes Z. Márióét vagy Arany Zsuzsanna Kosztolányi-kutató tanulmányait, és csak azért nem többet, mert anyagi lehetőségeik és az évi 3-4 megjelenés ennyit enged meg – foglalta össze dióhéjban a műhely közel húszéves történetét a könyvtárban Fenyvesi Ottó.
A lap szerkesztője, Kilián László író elmondta, szerzői holdudvaruk könyveiről is közölnek kritikákat, recenziókat, azok újszülött művei vagy azok részletei sokszor a Vár Ucca Műhely oldalain mutatkoznak be, ez hitelesíti is őket, ezért íróik nem is ragaszkodnak a hangsúlyos internetes jelenléthez. Az interneten való szörfözés csupán az információszerzésről szól, hiányzik az elmélyülős olvasás, a szöveggel való munka, a róla való elgondolkodás, mely terápiás hatással is van a lélekre – ezért jött létre a művészet és az irodalom valamikor.
Ezután a meghívottak műveikből olvastak fel, Kilián egy mitologikus trilógia első kötetéből (A fa mítosza), Fenyvesi a bácskai származású, de Marosvásárhelyen alkotó Molter Károlyról írt versét (a Halott vajdaságiakat olvasva című könyvéből), majd Miminum rock & roll verseskötetéből. Varga Richárd fiatal költő, a Vár Ucca Műhely harmadik vendége megzenésített versét gitárral adta elő, de új, még kéziratban levő műveit is elővette. És itt lett volna a helye Tömöry Péternek, illetve az ő művei elhangzásának is, ám a jelenleg 75 éves író utolsó pillanatban lemondta az utazását.
A vendégek az író-olvasó találkozó végén ajándékot adtak át Szonda Szabolcsnak és a jelenlévő Sztakics Éva alpolgármesternek, aki ez alkalommal megemlítette – reméljük, eljut az érintettekhez –, hogy az önkormányzat elkülönített egy pénzalapot a testvérvárosokkal való szorosabb kapcsolat kiépítésére, de nem csak költők-írók, hanem művészek, civil szervezetek képviselői is élhetnek e támogatási lehetőséggel, mert együttműködni jó. A veszprémi írók erdélyi turnéját a Nemzeti Kulturális Alap tette lehetővé.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük