Szonda Szabolcs mellett Kilián László, Fenyvesi Ottó, jobbra Varga Richárd

Erdélyi körútjuk sepsiszentgyörgyi állomásán a veszprémi Vár Ucca Műhely irodalmi-művészeti folyóirat szerkesztői, szerzői hétfő délután a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében láttatták-hallatták magukat. Az író-olvasó találkozón Szonda Szabolcs könyvtárigazgató faggatta a vendégeket.
Szentgyörgy testvérvárosában 2000-ben alakította meg a környező nagyvárosok irodalmi lapjainál kicsit másabb státusra törő folyóiratot Fenyvesi Ottó délvidéki író, aki korábban hazájában egy végül betiltott irodalmi lapot szerkesztett (Új Symposion). Veszprémbe áttelepülve is írt és közölt, majd valami karakteresen veszprémi irodalmi lapot gondolt alapítani, mely felvállalja az Észak-Dunántúl kulturális örökségét, ugyanakkor kelet-európai szellemiséget képvisel, mely egyszerre „a folytatás és megújulás kifejeződése” – ez lett a Vár Ucca Műhely.
Elsősorban a fiatal szerzőknek jelentett és jelent publikálási lehetőséget, de a főszerkesztő rock iránti vonzalma e műfaj irodalma felé is utat tör. 19 év alatt több mint 30 fiatal, sokszor a gimnáziumból alig kinőtt pályakezdő műveit jelentették meg, köztük a most író-titánként ismert Nemes Z. Márióét vagy Arany Zsuzsanna Kosztolányi-kutató tanulmányait, és csak azért nem többet, mert anyagi lehetőségeik és az évi 3-4 megjelenés ennyit enged meg – foglalta össze dióhéjban a műhely közel húszéves történetét a könyvtárban Fenyvesi Ottó.
A lap szerkesztője, Kilián László író elmondta, szerzői holdudvaruk könyveiről is közölnek kritikákat, recenziókat, azok újszülött művei vagy azok részletei sokszor a Vár Ucca Műhely oldalain mutatkoznak be, ez hitelesíti is őket, ezért íróik nem is ragaszkodnak a hangsúlyos internetes jelenléthez. Az interneten való szörfözés csupán az információszerzésről szól, hiányzik az elmélyülős olvasás, a szöveggel való munka, a róla való elgondolkodás, mely terápiás hatással is van a lélekre – ezért jött létre a művészet és az irodalom valamikor.
Ezután a meghívottak műveikből olvastak fel, Kilián egy mitologikus trilógia első kötetéből (A fa mítosza), Fenyvesi a bácskai származású, de Marosvásárhelyen alkotó Molter Károlyról írt versét (a Halott vajdaságiakat olvasva című könyvéből), majd Miminum rock & roll verseskötetéből. Varga Richárd fiatal költő, a Vár Ucca Műhely harmadik vendége megzenésített versét gitárral adta elő, de új, még kéziratban levő műveit is elővette. És itt lett volna a helye Tömöry Péternek, illetve az ő művei elhangzásának is, ám a jelenleg 75 éves író utolsó pillanatban lemondta az utazását.
A vendégek az író-olvasó találkozó végén ajándékot adtak át Szonda Szabolcsnak és a jelenlévő Sztakics Éva alpolgármesternek, aki ez alkalommal megemlítette – reméljük, eljut az érintettekhez –, hogy az önkormányzat elkülönített egy pénzalapot a testvérvárosokkal való szorosabb kapcsolat kiépítésére, de nem csak költők-írók, hanem művészek, civil szervezetek képviselői is élhetnek e támogatási lehetőséggel, mert együttműködni jó. A veszprémi írók erdélyi turnéját a Nemzeti Kulturális Alap tette lehetővé.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Ajánló

SZÉKELYFÖLDI NAPOK Ma: Cimborák Bábszínház: Három kismalac – vásári bábjáték (11.00 Bereck, kultúrotthon); A kaptár – Dokumentumfilm-szemlére benevezett díjnyertes filmek vetítése (17.00 Aldoboly, művelődési ház; 17.00 Sepsiszentgyörgy, Művész Mozi: Hova mentem férjhez?, rendező: Nagy Krisztina; Ébredés – portré Kémenes Lóránt katolikus lelkipásztorról, rendező: Csáki Zoltán; Ének a fák tetejéből, rendező: Zsigmond Attila; 18.00 Kézdivásárhely, Vigadó […]

Fergeteges műsort adtak

Második alkalommal szervezték meg a Táncoló Székelyföld elnevezésű eseménysorozatot a kilencedik Székelyföld Napokon belül. Ennek egyik állomása Kézdivásárhely volt, ahol vasárnap két néptáncegyüttes tartott fergeteges előadást.

Sikeres első alkalom

Szombaton a Pro Csoma Sándor Egyesület főszervezésében, Gyerő József polgármester védnöksége alatt, első alkalommal tartották meg Kovásznán az Olvass többet! határtalanul magyarul, nemzetközi olvasásnépszerűsítő konferenciát, amely egész napos szakmai előadásokkal várta az érdeklődőket.

Ajánló

SZÍNHÁZ Október 16-án, kedden 10 órától a Nagyvárad Táncegyüttes VANmeSE (rendező Folti Jolán) c. gyermekelőadása, 19 órától a Barbárok (rendező, koreográfus Györfi Csaba) c. táncelőadása tekinthető meg a Tamási Áron Színház nagytermében.   KÖNYVBEMUTATÓ * A Hegedűs Enikő szerkesztette Szent László király – Erdély védőszentje című albumot ma 18 órától a sepsiszentgyörgyi Szent József-plébánián, október […]

A zene falakat bont

A zenei tehetséget egyformán osztották el – mondta meggyőződéssel Makkai Péter, a fogyatékkal élőket foglalkoztató sepsiszentgyörgyi Írisz Ház igazgatója azon a pénteki sajtótájékoztatón, amelyen a United by Music Románia alapítvány létrehozását jelentette be. – Közelebb kell hozni egymáshoz az egészségesek és fogyatékkal élők nagyon elkülönült világát, a zene az a nyelv, amelyet mindenki ért.

Hadiárvasorsok kötetbe foglalva

Csütörtökön, a kézdivásárhelyi Vigadó zsúfolásig telt díszterme hármas esemény helyszíne volt: Iochom István – Kiss Erika Hadiárvasors című kötetének bemutatója mellett hadiárva-találkozót és fotókiállítást rendeztek.

Röviden

FILM Október 14-én 19 órakor a zabolai Mikes-birtok rendezvénytermében levetítik az Egy és egy fél herceg című filmet. Ezt követően közönségtalálkozó Ana Lungu rendezőnő és Iris Spiridon színésznő jelenlétében. Moderátor: Anna Popa. SZACSVAY AKADÉMIA Október 14-én 18 órától, a Szacsvay Akadémia előadássorozat keretében Novák Csaba Zoltán történész, az RMDSZ marosvásárhelyi szenátora A Ceaușescu-rendszer magyarságpolitikája címmel […]

5. Bienállé

>> Október 12-én 17 órától Kamil Kocurek, a 4. Székelyföldi Grafikai Biennálé fődíjasa Játékok küzdőtere című egyéni kiállításának megnyitója a MAGMAtemp-ben (Keresztes-ház, Gróf Mikó Imre u. 9.), 19 órától kiállítással egybekötött könyvbemutató Siklodi Zsolt, a Székelyföldi Grafikai Biennálé egykori kurátorának emlékére a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban. >> Október 13-án 18 órától díjátadó gálaműsor és a Luiza […]

Szüreti bál

A Szent Mihály Színjátszócsoport és a Háromszéki Népfőiskola Egyesület szüreti bált szervez a felsőlemhényi kultúrotthonban október 13-án 20 órától. Zenél: Molnár Hunor és Tuzson Loránd. Azt megelőzően, 14 órától szekeres, lovas hívogatásra kerül sor, indulás a felsőlemhényi iskola elől. Támogatók: KISZ, Rotrans. Belépő: 10 lej.

Székelyföldi napok

Október 12., péntek: a Kaptár dokumentumfilm-szemlére benevezett díjnyertes filmek vetítése (12.00 nagybaconi Konsza Samu Általános Iskola, 17.00 Sepsiszentgyörgy, Művész Mozi, 18.00 kézdiszentkereszti kultúrotthon). A Székely Könyvtár könyvsorozat bemutatója (19.00 Barót, Erdővidék Múzeuma, Kászoni Gáspár-terem); Táncoló Székelyföld – folklórműsor (19.00 Barót, művelődési ház). Rétyi Amatőr Színjátszók előadása (19.00 Sepsiszentkirály, kultúrház). Október 13., szombat: kalákában felépített, népi […]

Túrázás

>> A baróti Elveszett Világ Természetvédelmi, Turista és Barlangász Egyesület október 13-ára megszervezi a 13. Dénes István-emléktúrát. Célja a Vargyas-szoros természetvédelmi terület, illetve Homoródalmás község turisztikai látványosságainak felkeresése. Túravezető: Demeter Zoltán. Indulás 9 órakor autóbusszal Barótról, a bányairoda előtti parkolóból a Vargyas-szoros felé vezető aszfaltút végéig, ahonnan gyalogosan jutnak el az Orbán Balázs-barlang bejáratáig. Ott […]

Generációk világa a múzeumban

Szerdán a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeumban megnyitották Incze István (1905–1978) Kézdivásárhelyen született festőművész és családja Generációk világa című, közös kiállítását.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Csütörtökön 16:30 Pelyhes – Kalandra fel!. r. sz., 17:00 A végzet órája, 18:00 Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari, 19:00 Johnny English újra lecsap., m. sz., 20:45 Egy kis szívesség, m. sz., 20:45 Lajkó – Cigány az űrben, r. f. SZÍNHÁZ A Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központja meghívja […]

Könyv a hadiárvákról

Hadiárvasors címmel jelent meg Iochom István kézdivásárhelyi újságíró új könyve. A dokumentkötet visszaemlékezéseket tartalmaz olyan személyek részéről, akik a második világháború során elveszítették valamely hozzátartozójukat.

Kéthetes külföldi turné

Kéthetes külföldi turnén vesz részt az Osonó Színházműhely. A sepsiszentgyörgyi társulat, miután magyarországi kistelepüléseken játszott, Budapestre, majd Németországba utazik.