Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Film a Securitatéról

Film a Securitatéról Kultúra

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szervezésében március 22-én, csütörtökön 19 órától Sepsiszentgyörgyön, a Sugás Vendéglőben vetítik a Gyöngyössy Bence által rendezett Janus című filmet.

A 2015-ben készült magyar tévéfilm az 1980-as évek Romániájában játszódik, és azt mutatja be, hogyan férkőzött be a romániai totalitárius rendszer titkosszolgálata, a Securitate a családok mindennapjaiba.

A film történetének középpontjában egy nagyváradi család áll, melybe sikeresen beférkőzött a titkos szervezet „kétarcú ügynöke”, hogy végül a magánélet legintimebb pillanatait is kontrollálja, és elárulja akár a családtagjainak legszemélyesebb érzelmeit, vágyait is. A film cselekménye több olyan megtörtént, temesvári vagy kolozsvári eseményt fűz össze egységes történetté, amelyekkel a film készítői egy, a Securitate működésével kapcsolatban forgatott 2012-es dokumentumfilm, a Szigorúan ellenőrzött életek készítésekor találkoztak, levéltári kutatások vagy személyes elbeszélések útján.

A filmet Gyöngyössy Bence rendezte, a forgatókönyvet a rendező és Fonyódi Tibor jegyzi, színészként pedig Seress Zoltán, Marozsán Erika, Blaskó Péter, Jordán Tamás, Adorjáni Bálint, Dunai Tamás, Lábodi Ádám, Gyöngyössy Katalin és Barabás Kiss Zoltán is látható.
A vetítéseket követően közönségtalálkozókra kerül sor az alkotókkal.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük